Šibenik-Varoš: Proslava Male Gospe

Svetkovinu Rođenja BDM svečano je proslavila drevna šibenska župa Gospa van Grada. Župa je svečano slavila svetkovinu svoje zaštitnice devetnicom, molitvama, sakramentima sv. ispovijedi i Euharistije, izdavanjem župnog lista Slovo i pjevanjem po prvi put Himne Gospi van Grada. Na jutarnjim misama crkva je bila ispunjena Gospinim štovateljima iz čitavog Šibenika.

U koncelebraciji, na večernjoj misi, koju je predvodio biskup Ante Ivas, osim novog župnika fra Filipa Milanovića Trape, sudjelovao je i šibenski gvardijan fra Božo Morić te više svećenika. Pjevao je uvježbani župni zbor. Puno naroda i u crkvi i na trgu pred crkvom gdje je i održana procesija i misno slavlje.

Biskup se u homiliji osvrnuo na suvremeni svjetski mentalitet koji je udario na Božji dar - život, i s pomoću raznih državnih zakonodavstava i dokidanja prirodnoga zakona ženidbe, a uvođenjem bezakonja nesmiljene borbe za smanjenje čovječanstva protiv svih Božjih, naravno-razumnih darova u ljudima kao Božjim stvorovima. Bog po svom naravnom zakonu daje čovjeku dostojanstvo, a ljudi svojim izopačenim zakonima oduzimaju čovjeku dostojanstvo i pretvaraju ga u protunaravno i proturazumno biće. Današnjim blagdanom svi mi vjernici, odnosno Crkva, želimo s Gospinom pomoći utvrditi vjeru u svetost ljudskoga života, želimo učvrstiti vjeru da je Bog izvor ljudskog života, poručio je biskup Ivas. Današnji blagdan nam poručuje da je Bog začeo i rodio Mariju upravo zato da bude majka Isusa Krista.

Život je od samog početka, pa do kraja sveta stvarnost zapisan u ljudskom srcu i savjesti koju moramo čuvati osjećajem odgovornosti i ljubavi. Zbog toga je Crkva pozvana i poslana naviještati vrijednost života, podupirati ga i braniti ga. Danas se u našem svijetu prijeti životu. To se dešava i u našoj Domovini i u našem narodu. Pojavljuju se novi napadi i zločini protiv ljudskoga bića i života. Zloslutne su pojave da se šire opravdavanja  različitih zločina protiv života. Svjedoci sile ideologizirane politike i političara, raznih pritisaka i prijetnja onima koji zastupaju dostojanstvo ljudskog života. Sve se više zahtijeva i nameće priznaje programa i čina koji su protiv ljudskog života i ljudske obitelji.

Smijemo danas pred Gospom iznesti muke i tjeskobe svoga naroda. U našem narodu je sve manje obitelji otvorenih Božjem daru i blagoslovu života. Tjeskobni smo jer naša država, vlast i institucije kojima bi obitelj trebala biti prva briga, nemaju jasne programe, ni prave potpore obiteljima, naročito obiteljima s brojnom djecom. Mnoge se obitelji danas nalaze u iskušenjima gotovo na rubu života, i to zbog mnogih stvari: zbog nezaposlenosti i ponižavajuće cijene rada. Stravična je činjenica da su mnogi naši branitelji dovedeni pred strašni čin oduzimanja vlastitog života. Svjedoci smo kako su ovih dana u Vukovaru naši branitelji izvrijeđani i nazvani teroristima uglavnom od onih koji nisu željeli slobodnu Hrvatsku, upozorio je biskup Ivas, završavajući riječima da nam Gospa, Roditeljica Života, Puta i Istine, pomogne da se u životu držimo Božjega života, Kristova puta i vječne istine.

Fotografije

Perica Maslać


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas227
Ovaj mjesecOvaj mjesec70221
UkupnoUkupno7612722

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 32