Sinj: Započeo mariološko-marijanski simpozij

U organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog mariološkog instituta i Svetišta Gospe Sinjske započeo je u Sinju u četvrtak, 19. rujna 2013. u 17.00 sati, mariološko-marijanski simpozij koji se održava u susret jubileju 300. obljetnice obrane Sinja (1715.-2015.) na temu „Prouke o Svetištu Gospe Sinjske i mariološka promišljanja nakon II. vatikanskog sabora“.


Otvaranje simpozija započelo je pjevanjem dviju himni Lijepa naša" i "Gospe Sinjska Djevo svete" koje je ispjevao zbor franjevačkih bogoslova.

Na otvaranju simpozija riječi pozdrava uputili su biskup sisački i predstojnik Hrvatskoga mariološkog instituta mons. dr. Vlado Košić, potpredsjednik HMI-a prof. dr. sc. Ivan Karlić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman i gvardijan sinjskog samostana fra Petar Klapež.

Fotografije

 

POZDRAVNI GOVORI

Riječi pozdrava biskupa Vlade Košića, predstojnika HMI-a, pročitao je prof. dr. sc. Ivan Karlić:

„Poštovani oče Provincijale Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, poštovani oče Gvardijane franjevačkoga samostana u Sinju, poštovani predstavnici civilne vlasti, dragi profesori s KBF-a u Splitu i s KBF-a u Zagrebu, poštovani predavači, dragi članovi našega HMI-a, braćo franjevci, svećenici, časne sestre, studenti, poštovani sudionici ovog simpozija!

Sve vas srdačno pozdravljam i zahvaljujem na organizaciji i sudioništvu na ovom znanstvenom skupu koji ima temu Sinjsko marijansko svetište i mariologiju poslije Drugoga vatikanskog sabora. U toj se temi susreću dvije važne i velike obljetnice: 300-ta godišnjica Sinjskog svetišta, kojoj idemo ususret i čijoj proslavi, koja će uslijediti za dvije godine, i ovaj simpozij želi pridonijeti kao dio pripreme na nju, te 50-ta godišnjica Otvorenja Drugoga vatikanskog sabora koji komemorira još aktualna Godina vjere, a koja nas sve poziva da produbimo svoju kršćansku vjeru, čiji je važan dio i štovanje Marije i mariologija kao teološko promišljanje o toj vjeri. Sinjsko je svetište i marijanska pobožnost u njemu znak trajanja kako kršćanskog tako i nacionalnog identiteta i ponosa. Osobito braći franjevcima, čuvarima Svetišta, ali i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji i svima kojima je Gospa sinjska u srcu, već sad čestitam lijepi jubilej koji nas i ispunja zahvalnošću i ujedno obvezuje.

Dok se ispričavam zbog zdravstvenih razloga za nedolazak na simpozij, kojem sam se radovao, želim uspjeh ovom skupu, novo obogaćenje i znanstveno i vjerničko i u međusobnom zajedništvu i ljudskom prijateljstvu, zahvaljujem u ime HMI na gostoprimstvu braći franjevcima u Sinju, te Vas sve srdačno pozdravljam!“

Prof. dr. sc. Ivan Karlić, potpredsjednik HMI-a rekao je: „Sinjsko marijansko svetište ima svoju dičnu povijest, ono je nacionalna kulturna i vjerska baština, ponos našeg hrvatskog katolicizma i stoga iznošenje na vidjelo njegove prebogate mariološke baštine obveza za sve nas, za današnje i za buduće generacije uvijek iznova proučavati, osvijetljavati i iznositi blaga Sinjskog svetišta. Zbog toga je HMI rado prihvatio poziv franjevačke provincije „Presvetog Otkupitelja" i čuvara svetišta Gospe Sinjske da se nacionalni mariološko-marijanski simpozij zbude upravo ovdje, u Gospinu svetištu, u kojemu se uskoro slavi 300. obljetnica obrane Sinja.

Ovogodišnji nacionalni simpozij događa se u „Godini vjere“ koja na osobit način želi staviti u središte Drugi vatikanski sabor i njegovu poruku - jer je to i komemoracija 50 godišnjice njegova otvaranja - i ovaj naš simpozij progovara i o saborskoj, odnosno postsaborskom razvoju mariologije. Vjerujem stoga da će sudionici Kongresa ne samo iznijeti na vidjelo ne samo bogatstvo mariološke baštine vezane uz ovo dično marijansko svetište, nego i obogatiti mariološko promišljanje koje će nadahnjivati i teologe i sve katoličke vjernike na još zauzetiju vjernost Bogu, vjernost Majci Božjoj. To je tisućljećima krasilo generacije našega hrvatskog naroda, ta vjernost treba krasiti i današnje i buduće generacije Hrvata. Želim svima Vama (nama) da po Božjoj milosti i pomoći „Kraljice Hrvata“ u tome i uspijemo!“

Provincijal fra Joško Kodžoman u pozdravnom govoru je pozdravio predsjednika HMI-a, gvardijana fra petra Klapeža braću svećenike, časne sestre, bogoslove, sjemeništarce, predavače, profesore i profesorice s različitih Katoličkih i drugih društveno-kulturnih obrazovnih institucija, i druge sudionike simpozija, a zatim je rekao: „Osobita mi je čast i zadovoljstvo što Vas, kao Provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, mogu pozdraviti u drevnom Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, koje se pripravlja za veliki i značajan 300. jubilej čudesne obrane Sinja i Cetinske krajine, spominjući se tako zaštitničke i zagovorničke uloge  Majke Božje i milosti izbavljenja od životnih napasti kojima su žitelji ovoga kraja uvijek bili izloženi. Drago mi je što su Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i članovi hrvatskog mariološkog Instituta, nakon više od četiri desetljeća kontinuiranog rada i brojnih mariološko-marijanskih simpozija, održanih kroz to vrijeme širom naše Domovine, konačno prepoznali i Sinj, kao jedinstveno mjesto žive marijanske pobožnosti i izvorište duhovnog rasta u vjeri na prostorima južne Dalmacije. Ne sumnjam da će, poštovani predavači,  Vaša istraživanja, proučavanja i saznanja i u prigodi održavanja ovog simpozija još jednom potvrditi značaj, vrijednost i jasnu pozitivnu perspektivu prije svega religioznog a onda i sociološkog fenomena koji se zove – Gospa Sinjska.   Svojom odlukom da ovogodišnji mariološko-marijanski simpozij održite u Sinju, poštovani organizatori i sudionici simpozija, Vi ste zapravo  značajno doprinijeli cjelokupnom nastojanju kako samih čuvara Svetišta – franjevaca, tako i svih ostalih čimbenika s ovog prostora koji se trude oko što dostojanstvenijeg obilježavanja značajnog jubileja i realizacije najrazličitijih zamisli, pastoralnih, duhovnih i materijalnih projekata.

Sa sviješću, da ste nas svom nazočnošću, svojim mariološkim promišljanjima i znanstvenim radovima, počastili, obogatili i zadužili, u ime cijele naše brojne franjevačke redovničke Zajednice, iskreno Vam svima zahvaljujem i želim Vam plodonosan rad na simpoziju, civiliziranu diskusiju, a nadasve da ove dane provedete u ozračju srdačne dobrodošlice i iskrenog franjevačkog gostoprimstva. Još jednom svima hvala i neka Vas sve skupa prati majčinski zagovor naše zajedničke nebeske majke Marije, koju ovdje častimo pod imenom Čudotvorna Gospa Sinjska“.

 

Sinjski gvardijan fra Petar Klapež

Mnogopoštovani oče provincijale, cijenjeni predstavnici gradske vlasti, profesori i gosti, draga braćo i sestre.

Važnost 300. obljetnice čudesnog Gospina Ukazanja u Sinju koju ćemo svečano proslaviti 2015. godine ite kako je važna ne samo za naše Svetište već i za Crkvu u Hrvata, koja je prolazila kroz teška povijesna razdoblja, a i danas nažalost još uvijek prolazi pri tome je uvijek ostala i ostaje vjerna Bogu, Gospi i Crkvi.

U ovoj „Godini vjere" Blažena Djevica Marija je pred nas stavljena kao uzor vjere. Ona koja je vjekovima nadahnjivala generacije vjernika, uzvišeni je primjer nasljedovanja ali i naša neumorna zagovornica kod Boga što nam potvrđuje i trostoljetna baština našega Svetišta.

Stoga želim iskazati radost što se nacionalni mariološko- Marijanski simpozij u ovoj „Godini vjere" pod motom „U susret jubileju 300. obljetnice čudesne obrane Sinja organizira ovdje kod nas u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, tim prije što je povijest našeg Svetišta u mnogim segmentima na vjerski život i kulturu hrvatskog puka bogata, ali je još uvijek u potpunosti neistražena. Za naše Svetište ovo je događaj kada se na planu „Prouke o Svetištu Gospe Sinjske i Mariološka promišljanja posebno nakon drugog Vatikanskog sabora na planu sjećanja vlastitog trajanja i vlastitog nasljeđa čine odlučni pomaci kada je u pitanju najveće Marijansko svetište u Južnoj Hrvatskoj - Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske.

Nakana je ovog znanstvenog simpozija upozoriti na važnost toga povijesnog događaja, osobito danas, kada marijanska Svetišta diljem svijeta postaju sve više mjesta duhovnog rasta u ovom globalnom i sve više sekulariziranom društvu.

Rezultat ovog simpozija u jednom dijelu bit će taj što će onaj dio naše povijesne baštine, koji se tiče našeg Svetišta biti još više znanstveno istražen i posvješćen i svima nama uprisutnjen.

Marija po svom tijesnom sudjelovanju u povijesti spasenja, u sebi na neki način sjedinjuje i odražava najveće istine naše vjere. Ona je bila prva i najsavršenija učenica Kristova. Marijina je vjera pralik vjere Crkve. Ona je model autentične vjere, koja se uvijek temelji na slušanju i čuvanju riječi u svom srcu čineći je životnom i spasonosnom za sve ljude. U Mariji i s Marijom ostvaruje se harmonija između vjere i života. Nadamo se da će nam to otkriti i potvrditi i ovaj znanstveni simpozij.

Draga braćo i sestre, dobro nam došli i neka nas sve skupa kroz ove dane druženja kroz stručna predavanja i aktivna sudjelovanja na ovom simpoziju prati moćni zagovor naše nebeske Majke Čudotvorne Gospe Sinjske.

 

IZLAGANJA

Nakon pozdravnih govora uslijedila su predavanja, a moderator je bio fra Gabrijel Jurišić. Prvo izlaganje održao je prof. dr. sc. Ivan Dugandžić na temu „Biblijski pokret XX. stoljeća i mariologija - egzegeza nekih marioloških tekstova u evanđeljima“.


 

Prof. dr. sc. Adalbert Rebić govorio je na temu „Marija u teologiji oslobođenja ("Veliča" – himan oslobođenja)“, a mons. dr. sc. Vlado KošićEkumenska pokoncilska mariologija“. Njegovo predavanje pročitao je prof. dr. sc. Ivan Karlić.

 

Euharistijsko slavlje u crkvi Gospe Sinjske u 19.00 sati predslavio je fra Ivan Karlić, a u koncelebraciji su sudjelovali provincijal fra Joško Kodžoman, gvardijan fra Petar Klapež i još 13 svećenika. Na slavlju su sudjelovali časne sestre, bogoslovi, sjemeništarci i vjernici župe Gospe Sinjske. Pjevanje su predvodili franjevački bogoslovi pod ravnanjem mo fra Jure Župića i s. Jelene Mijić.


Propovijed fra Ivana Karlića

U liturgijskom slavlju u čast Bezgrješne slušamo svetopisamski tekst koji impresionira; naime, prvi put u Bibliji pojavljuje se riječ prokletstvo: "Prokleta bila među životinjama." Proklinjanje zmije je simbol proklinjanja svega zla koje pokušava upropastiti ljude. Impresionira sve to i više ako pomislimo, koliko je puta riječ "prokletstvo" do danas bila ponovljena; koliko puta je bilo upućeno prokletstvo jednih ljudi protiv drugih, koliko puta smo i sami sebe prokleli, ili čak i Boga! Grijeh koji je ušao u svijet, grijeh (protiv sebe, drugih, Boga) ponavlja se neprestano kroz ljudsku povijest, iz dana u dan, i uzrokuje nezadovoljstvo u svijetu, tugu, ratove, sve ono što je ustvari prokletstvo za čovjeka.

No, evanđelje donosi i riječ sasvim suprotnu od prokletstva: Blagoslovljena ti među ženama. Ta riječ upućena Mariji zapravo je simbol a najboljeg u nama i sama Marija je simbol svega onoga što bi i mi željeli biti, što bismo željeli da je svijet oko nas. I tako Dj. Marija biva stavljena među nas kao znak, kao početak jednog novog svijeta, svijeta bez proklinjanja, svijeta koji bi ponovno zadobio mir, blagoslov, smisao i dostojanstvo.

Blažena djevica Marija je znak pobjede nad zlom, nad grijehom. To je plod milosrđa Božjega, milosti Božje i po toj milosti Bog uvodi u svoj plan spasenja Mariju, koja u tom planu zauzima posebno mjesto, jer ne samo da je sačuvana od svake ljage grijeha nego je i "puna milosti". Zbog svega s Marijom slavimo na neki način i početak novoga Božjeg naroda, Crkve, odnosno prvo ostvarenje Božjeg plana u kojem vidimo obećanje i jamstvo da će taj Božji plan biti i ostvaren. "Bogu ništa nije nemoguće", veli evanđelje, pa niti da sve nas, obične smrtnike podložne grijehu, učini svetima. Dokaz tomu je upravo Marija, mada ona, za razliku od nas, nikad i nije imala iskustvo grijeha. I upravo ta njezina čistoća od grijeha je i za nas model, uzor, premda mi nismo ni rođeni niti živimo bez grijeha, jer zlo kao da je se ugnijezdilo u nas u različitim oblicima: u oholosti, u egoizmu, u lijenosti... no to ne znači da uz milost Božju ne možemo sve to i nadvladati. Istina, težak je to posao ponekad, ali i - neophodan. I upravo u tom "poslu" očišćenja pred nama stoji Marija za koju liturgija kaže da je "uzor svetosti"; ona je uzor koji se zauzima za nas, koja radi s nama i u nama, koja nas vodi za ruku da bismo postigli konačan cilj: postati slični njezinu Sinu, Isusu, da bismo bili "suobličeni slici Kristovoj, kako veli Pavao. No, BDM traži i od nas da budemo njezini suradnici u svemu tome, da se ne zatvorimo u sebe, nego očekuje se od nas da svoju vjeru i nadu podijelimo i s drugima. Tada možemo biti uvjereni da će Gospa, po svome Sinu, zaista i za nas danas biti početak boljega, vedrijega i sretnijeg svijeta, u kojem će biti manje nepravde, manje gaženja nemoćnih, manje mržnje, zlobe i nasilja, manje suza i napuštene djece, svijeta u kojem će biti više Ijubavi i pravde, više spremnosti na žrtvu za bližnjega, više vjernih muževa i žena, više čestitih mladića i djevojaka. Tad će nam i crkve biti punije i obitelji sretnije, i naš narod (koji Mariju zove Kraljicom Hrvata) napredniji, a i cijelo čovječanstvo složnije! To neka danas bude naša molitva upućena Bezgrješnoj Bogorodici.

 


Petak 20. rujna 2013.

8,30 sati

Fra BLAŽ TOPLAK, Sinj

Povjesničari u njihova djela o Gospi Sinjskoj

Fra JOSIP GRBAVAC, Sinj

300 godina organiziranoga školstva u Samostanu Gospe Sinjske

Dr. sc. STJEPAN ČOVO, Split

Tri stoljeća hodočašća Gospi Sinjskoj

Fra GABRIJEL JURIŠIĆ, Sinj

Osobiti Štovatelji i apostoli štovanja Gospe Sinjske

Dr. sc. BRUNO PEZO, Sinj

Fra Marijo Stipić, neumorni širitelj štovanja Gospe Sinjske

Rasprava

ODMOR 10,30 – 11,00

11,00 sati

Moderator: fra Josip Grbavac

Fra PETAR LUBINA, Split

Lik i uloga Majke Isusove u mjesečniku "Gospa Sinjska" (1922. – 1942.)

Dr. sc. HANA BREKO-KUSTURA, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb

Glazbene knjige iz Arhiva Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske - na razmeđi stranih utjecaja i vlastitih posebnosti

Dr. sc. VALERIJA KOVAČ, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb

Marija u misli Benedikta XVI. / Josepha Ratzingera

Dr. sc. ZVONKO DŽANKIĆ, Zagreb

Krunica i njezina povezanost s Domovinskim ratom

RUČAK

15,30 sati

Moderator: prof. dr. sc. Adalbert Rebić

Prof. dr. sc. SANJA VULIĆ, Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb

Marijanska pučka blagdanska imena u Sinjskoj krajini

Dr. sc. HRVOJKA MIHANOVIĆ-SALOPEK, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb

Suvremeno marijansko pjesništvo Sinjske krajine

Prof. dr. sc. NELA VERONIKA GAŠPAR, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Teologija u Rijeci

Stav Crkve nakon II. vatikanskog sabora o marijanskim ukazanjima u životu Crkve

Dr. sc. JOSIP ŠIMIĆ, Filozofski fakultet Družbe Isusove, Zagreb

Prericanje marijanskih istina i dogmi u feminističkoj teologiji

Rasprava

ODMOR 16,50 – 17,20

17,20 sati

Moderator: Dr. sc. Josip Šimić

Prof. dr. sc. IVAN KARLIĆ, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu – MATIJA MILOŠIĆ, dipl. teol., Zagreb

Bogorodica Marija u učenju pape bl. Ivana Pavla II.

TOMISLAV FILIĆ, dipl. teol., Zagreb

Marija u govorima Hrvatima bl. pape Ivana Pavla II.

Dr. sc. ANDREA FILIĆ, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Značaj Marijinih i ženskih vrijednosti u promišljanju o civilizaciji ljubavi Tomislava Janka Šagi-Bunić

Rasprava

19,00 sati

Koncelebrirana sveta misa, u Crkvi Gospe Sinjske, predsjeda i propovijeda fra Joško Kodžoman, provincijal

Subota 21. rujna 2013.

7,00 sati

Sveta Misa u crkvi Gospe Sinjske

8,30 sati

Posjet Franjevačkom samostanu na Visovcu (objed), Roškom Slapu, Otavicama, mauzoleju I. Meštrovića, Franjevačkom samostanu u Kninu, Tvrđavi, gradilištu nove crkve, Crkvi sv. Spasa iz IX. st., izvoru Cetine i Vrliki.

Nedjelja 22. rujna 2013.

10,00 sati

Koncelebrirana sveta misa, predvodi i propovijeda msgr. dr. Marin Barišić, nadbiskup i metropolit splitsko-makarski

ZATVARANJE SIMPOZIJA

"Te Deum", zbor Gospe Sinjske

12,30 sati

RUČAK

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2257
Ovaj mjesecOvaj mjesec16537
UkupnoUkupno7631415

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 79