Sinj: Nacionalni mariološko-marijanski simpozij (II)

U franjevačkom samostanu Gospe Sinjske u Sinju drugog dana Simpozija održano je 15 izlaganja:


 1. Fra BLAŽ TOPLAK: Povjesničari i njihova djela o Gospi Sinjskoj
 2. Fra JOSIP GRBAVAC: 300 godina organiziranoga školstva u Samostanu Gospe Sinjske
 3. Dr. sc. STJEPAN ČOVO: Tri stoljeća hodočašća Gospi Sinjskoj
 4. Fra GABRIJEL JURIŠIĆ: Osobiti Štovatelji i apostoli štovanja Gospe Sinjske
 5. Dr. sc. BRUNO PEZO: Fra Marijo Stipić, neumorni širitelj štovanja Gospe Sinjske
 6. Fra PETAR LUBINA: Lik i uloga Majke Isusove u mjesečniku "Gospa Sinjska" (1922. – 1942.)
 7. Dr. sc. HANA BREKO-KUSTURA: Glazbene knjige iz Arhiva Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske - na razmeđi stranih utjecaja i vlastitih posebnosti
 8. Dr. sc. VALERIJA KOVAČ: Marija u misli Benedikta XVI. / Josepha Ratzingera
 9. Dr. sc. ZVONKO DŽANKIĆ: Krunica i njezina povezanost s Domovinskim ratom
 10. Prof. dr. sc. SANJA VULIĆ: Marijanska pučka blagdanska imena u Sinjskoj krajini
 11. Dr. sc. HRVOJKA MIHANOVIĆ-SALOPEK: Suvremeno marijansko pjesništvo Sinjske krajine
 12. Dr. sc. JOSIP ŠIMIĆ: Prericanje marijanskih istina i dogmi u feminističkoj teologiji
 13. Prof. dr. sc. IVAN KARLIĆ: Bogorodica Marija u učenju pape bl. Ivana Pavla II.
 14. TOMISLAV FILIĆ: Marija u govorima Hrvatima bl. pape Ivana Pavla II.
 15. Dr. sc. ANDREA FILIĆ: Značaj Marijinih i ženskih vrijednosti u promišljanju o civilizaciji ljubavi Tomislava Janka Šagi-Bunić

Na završetku predavanja prof. dr. sc. Ivan Karlić, potpredsjednik HMI-a, zahvalio je svim predavačima, gvardijanu fra Petru Klapežu i svim fratrima jer su i ovaj put pokazali svoju franjevačku gostoljubivost i radost povodom održavanja ovoga nacionalnoga mariološko-marijanskog simpozija. Istakao je posebnost ovoga simpozija jer su na izlaganjima sudjelovali učenici Franjevačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Sinju kao i članovi Frame, a to je na simpozijima rijetkost. Simpozija završava u nedjelju kada će nadbiskup mons. Marin Barišić predvoditi euharistijsko slavlje u crkvi Gospe Sinjske u 10.00 sati. U subotu, 21. rujna, za sve sudionike simpozija predviđen je posjet Franjevačkom samostanu na Visovcu, Roškom Slapu, Otavicama, mauzoleju Ivana Meštrovića, Franjevačkom samostanu u Kninu, gradilištu nove crkve, Crkvi sv. Spasa iz IX. st., izvoru Cetine i gradu Vrliki.

Fra Petar Klapež, sinjski gvardijan, istakao je radost održavanja simpozija jer se održava u susret jubileju 300. obljetnice obrane Sinja pod zaštitom Čudotvorne Gospe Sinjske.

Euharistijsko slavlje u Crkvi Gospe Sinjske predvodio je provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman. U koncelebraciji je sudjelovalo desetak svećenika. Na izlaganjima i svetoj misi sudjelovali su i članovi Franjevačke mladeži koji u Sinju održavaju školu animatora. Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevali su franjevački bogoslovi pod ravnanjem fra Frane Bosnića.

Fotografije

 

Propovijed provincijala fra Joška Kodžomana

Svi, vjerujem, dijelimo isti osjećaj da je društvo u kojem danas živimo promašilo stvoriti i omogućiti neke bitne pretpostavke zajedničkog sretnog života, kao što su pravo na rad, na pravednu plaću, na odmor, čak i na slobodu riječi i izražavanja, jer mnogi su loše završili nakon što su glasno prigovarali… U društvu kakvo je naše današnje, demoralizirano i do kosti osiromašeno, svi ćemo manje-više reći da je teško, pa i nemoguće svakodnevno živjeti dosljedno načela i moralne principe svoje vjere, zbog stalne potrebe za ulaženjem u kompromise i zbog bitke koja ne prestaje, bitke za golo preživljavanje. Ipak, koliko god bili u pravu prilikom ocjenjivanja društvenih prilika i porazne prakse nepoštivanja ljudskih građanskih, vjerskih, prava i sloboda, što nas dovodi, najblaže rečeno do pomiješanih osjećaja zbunjenosti, revolta, frustracije, kao vjernici s još uvijek snažnim i izoštrenim osjećajem za istinu i pravdu, pitam sebe i Vas, imamo li pravo zanijekati da i u takvom okruženju postoji ne mali broj dobrih ljudi, koji nam žele pomoći, koji odskaču na razne načine, po svojoj marljivosti, po svom poštenju, po svojoj spremnosti da priteknu drugima u pomoć, po svojoj hrabrosti i odvažnosti u situacijama, u kojima se svi drugi povlače i straše.

Ima takvih puno ljudi, koji poput biblijskog lika Judite, po cijenu vlastite štete ili gubitka vlastitog života, riskiraju za istinu i pravdu. Ima ljudi, koji ne vode računa samo o vlastitom dobru, već im je stalo prije svega do dobra njihova naroda. Jedan konkretan primjer. Na  ovogodišnjoj Alci susreo sam čovjeka kojega sam upoznao prije mnogo godina. Poznajući njegove životne stavove i uvjerenja, jako sam se začudio da radi za interes i u službi visokog državnog dužnosnika. Nakon kratkog pozdrava, dotični mi je, na vlastitu inicijativu, imao potrebu naglasiti, kako se on zapravo i ne slaže sa svim političkim i svjetonazorskim stavovima svojih pretpostavljenih, već da mu se spletom okolnosti ukazala sjajna prilika za dobro plaćen posao, koju je on odmah zgrabio. Bilo mu je neugodno preda mnom, zbog nekih davnih dana i njegovih vlastitih priča, i osjećao se vidno posramljeno. U ostatku razgovora nastojao me uvjeriti, da je on i dalje ostao vjeran sebi i starim idealima, da se uspješno kamuflirao i prošao sve metode provjere.

Dao Bog da nije lagao ni sebi ni meni i da je doista ostao vjeran sebi, da nije zaboravio ni ljude, ni ideale, zbog vlastitog materijalnog interesa. Svatko od nas, braćo i sestre, pozvan je na tu svijest odgovornosti prema sebi i bližnjima.

Svatko od nas može i morao bi iskoristiti pa i oskudne životne prilike, da se dokaže kao čovjek istaknute vjere, kao nepotkupljiv borac za istinu i pravdu. Starozavjetni biblijski likovi, poput proroka Danijela, Judite, Josipa, koji je nedužan prodan u ropstvo, a posebno novozavjetni lik Blažene Djevice Marije, svjedoče o ljudima koji su, dosljedno živeći svoju vjeru, odbacili svako krivovjerje, nadvladali moć zablude i sačuvali slobodu duha pred zamamnim silama Zloga. U ovoj svetoj misi molimo Boga i utječemo se zagovoru Gospinu da nam pomogne u toj životnoj borbi, kako bismo ostali postojani i jaki u vjeri, sposobni i u nepovoljnim životnim uvjetima slijediti savjete i zapovjedi tog istog vjerskog pologa. Svoju vjeru, poput Marije, želimo živjeti u jedinstvu i zajedništvu s Crkvom, s njezinim duhovnim pastirima, biskupima i svećenicima, koji poput Isusovih apostola, nisu bili lišeni ljudskih slabosti sve dok ih u potpunosti nije obuzeo Duh Božji, i dok po Njemu u njih nije ušla posvećujuća snaga Duha Svetoga, koja ih je potpuno preobrazila u neustrašive i časne ljude, koji su zbog svoje vjere prihvaćali i užase smrti i trpljenja. Ta ista snaga Duha Božjega preporađala je sve velike ljude kroz dugu povijest našega spasenja.

Ta je snaga i milost darovana i Mariji, i prije nego li je rođena, da je prati i čuva postojanu u vjeri, da je jača u zemaljskim kušnjama i trpljenju. Ta ju je ista snaga Duha Božjega dovela do konačne proslave na zemlji i u nebu, i tu istu snagu, naša nebeska Majka, želi i nama predati, jer bez nje, ne možemo pobijediti Zlo koje nas okružuje. Bez te božanske snage ne možemo ostati jaki u vjeri, niti vjerno izvršavati zapovijedi Božje. Bez snage Duha Božjega, čovjek je nemoćan, slab, nedosljedan, kukavica, kritizer, frustriran zbog osjećaja vlastite nevjere… Ispunjen snagom i mudrošću Božjom, čovjek je jak, kada se čini slab i nejak, on je vjeran, pa sve ako su svi oko njega pokvareni i rade gadosti, on je pravedan, i onda kada trpi nepravdu… Otvorimo se. stoga, Duhu Božjem, neka nas On vodi i usmjerava, neka nas pravedno postupanje ne prestraši da ćemo biti iskorišteni i gubitnici, neka nas nadahnjuje i prati primjer Majke Marije, one koja nikada nije posumnjala u Božja obećanja, pa ni u trenutcima Isusove smrti na Kalvariji. Tvom se zagovoru, sveta Majko, preporučujemo, obasjaj i nas svjetlom vjere koju si živjela, daruj nam postojanost u radu i ljubavi, kako bismo se i tu na zemlji a i u vječnosti mogli nadati istoj slavi, koju su i ti doživjela. Amen.

Na kraju slavlja provincijal fra Joško Kodžoman je zahvalio framašima iz Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva pod vodstvom Pere Mihaljevića na sudjelovanju u slušanju izlaganja i zaželio im uspješan rad u školi animatora koja se održava u Sinju.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas191
Ovaj mjesecOvaj mjesec70185
UkupnoUkupno7612686

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 28