Imotski: Proslava sv. Franje

Početak devetnice

U srijedu 25. rujna u Imotskom je počela devetnica sv. Franji, naslovniku i zaštitniku imotske župe i samostana. Prvi dan devetnice euharistijsko je slavlje predvodio fra Rafael Begić, pastoralni pomoćnik u Prološcu, a u koncelebraciji je bio gvardijan i župnik fra Kristian Stipanović. Fra Kristian je na početku pozdravio sve prisutne vjernike uz želju da ova devetnica sv. Franji, koju slavimo u Godini vjere, bude duhovna obnova pojedinih vjernika i čitave župne zajednice.

U prigodnoj propovijedi fra Rafael je predstavio sv. Franju kao čovjeka koji je dobro iskoristio talente koje mu je Bog dao i tako postao svet. I mi trebamo prepoznati brojne talente kojima nas je Gospodin obdario i tako živjeti ispunjen život da jednom budemo dionici radosti Božje.

Na kraju misnog slavlja gvardijan je blagoslovio novi procesionalni srebrni križ, koji je, prigodom Godine vjere, samostanu darovao fra Petar Vrljičak, župnik Baške Vode. Križ je rad prof. Hrvoja Ljubića.

Fotografije

 

 

Duhovna obnova i zavjetovanje članova OFS-a

Običaj je u imotskome samostanskom okružju da se početkom listopada u samostanu sv. Franje u Imotskom organizira duhovna obnova za članove Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) kao neposredna priprava za svetkovinu sv. Franje Asiškog, naslovnika i zaštitnika imotskog samostana i župe.


Tako je ove godine u utorak 1. listopada u 17 sati počela trodnevna duhovna obnova za članove OFS-a župa imotskoga samostanskog okružja. Na obnovi su se okupili članovi mjesnih bratstava iz Imotskog, Podbablja, Prološca, Runovića, Vinjana i Zmijavaca. Voditelj je duhovne obnove fra Stipe Nimac, duhovni asistent Splitsko-dubrovačkog područja OFS-a.

U 17 sati bila je Večernja, a zatim je fra Stipe održao prigodno razmatranje na temu „Evanđelje i ljudsko dostojanstvo“. U 18.30 sati bila je krunica koju su predmolili članovi mjesnih bratstava OFS-a, a u 19 sati misa koju je predvodio fra Stipe, uz koncelebraciju fra Zorana Kutleše, duhovnog asistenta imotskog bratstva OFS-a.

Fotografije

 

 

Sv. Franjo - uočnica, obred preminuća i bdijenje

Na zadnju večer devetnice sv. Franji u četvrtak 3. listopada u 19 sati u Imotskom je slavljena svečana sveta misa uočnica koju je predvodio fra Stipe Nimac, duhovni asistent Splitsko-dubrovačkog područja OFS-a i profesor na KBF-u u Splitu, uz koncelebraciju imotskog gvardijana fra Kristiana Stipanovića i još 10 svećenika. Fra Stipe je od 1. do 3. listopada vodio trodnevnu duhovnu obnovu za Franjevački svjetovni red imotskoga samostanskog okružja.


Nakon svete mise fratri iz samostanskog okružja u zajedništvu s ostalim vjernicima slavili su Obred preminuća sv. Franje. Na kraju obreda, koji je predvodio gvardijan fra Kristian, prisutni su vjernici mogli iskazati štovanje moćima sv. Franje.

U 21 sat u crkvi sv. Franje započelo je bdijenje kao neposredna duhovna priprava za svetkovinu Serafskog oca. Bdijenje je pripremio i predvodio o. gvardijan.

Fotografije


Proslava sv. Franje

Nakon devetodnevne priprave župljani Imotskog svečano su proslavili svetkovinu svoga zaštitnika sv. Franje. Središnje slavlje počelo je u 10.30 sati procesijom, koju je animirao gvardijan i župnik fra Kristian Stipanović, a sviranjem su je pratili članovi HPO Gradska glazba Imotski, predvođeni kapelnikom prof. Ivanom Glibotom Crnim.


Nakon procesije uslijedilo je u crkvi sv. Franje euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Mario Knezović, župnik Kočerina, uz koncelebraciju 10 svećenika. U prigodnoj propovijedi fra Mario je potaknuo prisutne vjernike da nastoje u svom životu imati iskustvo Isusa Krista kakvo je imao i sv. Franjo. Naveo je iskustvo Franjina susreta s gubavcem, u kojem je Asiški svetac doživio  preobražavajuću snagu Kristove ljubavi. I mi možemo u gubavcima svoga vremena susresti Krista i iskazati im Kristovu, slobodnu i oslobađajuću ljubav, ljubav koja liječi rane srca i na taj način obnavlja Crkvu.

Na kraju misnog slavlje prisutne je vjernike pozdravio o. gvardijan, zahvalivši svima koji su na bilo koji način doprinijeli skladnoj i dostojanstvenoj proslavi. Svima je čestitao svetkovinu sv. Franje, osobito članovima franjevačke obitelji. Na kraju je posebno zahvalio fra Petru Vrljičku, župniku Baške vode, koji je prigodom Godine vjere samostanu darovao srebrni procesionalni križ, rad prof. Hrvoja Ljubića.

Poslije euharistijskog slavlja članovi Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) iz Imotskog pripremili su ispod samostanskog cedra zakusku za svoje goste iz drugih bratstava OFS-a imotskoga samostanskog okružja i domaće framaše.

Fotografije

 


Obećanja u bratstvima Frame imotskoga samostanskog okružja

Tradicija je u imotskome samostanskom okružju da novi članovi svih bratstava Franjevačke mladeži (Frame) svoja prva obećanja daju na večernjoj misi na svetkovinu sv. Franje. Tako je i ove godine 85 mladih po prvi put obećalo da će svoju mladost posvetiti Kristu u bratstvu Frame. Obećanja su dali framaši iz sljedećih bratstava: Imotski (25), Lovreć (6), Podbablje (12), Proložac (7), Runović (8), Vinjani (19) i Zmijavci (8).


Euharistijsko slavlje u 18 sati u crkvi sv. Franje predvodio je fra Ivan Vuletić, duhovni asistent Splitsko-dubrovačkog područja Frame i mjesnog bratstva Imotski. U koncelebraciji su bili fra Jakov Udovičić, duhovni asistent Frame Vinjani, fra Vinko Gudelj, duhovni asistent Frame Proložac, i fra Nedjeljko Čarapić, duhovni asistent Frame Podbablje. Pjevanje je animirao zbor imotske Frame.

Na kraju svete mise gvardijan fra Kristian Stipanović čestitao je svim prisutnim vjernicima svetkovinu sv. Franje, a posebno framašima koji su dali svoja prva obećanja.  Nakon svete mise slavlje se nastavilo zakuskom za framaše pod samostanskim cedrom.

Fotografije
 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas53
Ovaj mjesecOvaj mjesec50482
UkupnoUkupno7736250

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 55