Imotski: Predstavljanje knjige fra Željka Tolića

Na peti dan devetnice sv. Franji u nedjelju 29. rujna u crkvi sv. Franje u Imotskom održano je predstavljanje knjige „I bi tako“ dr. fra Željka Tolića, bivšeg provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, sadašnjeg magistra postulanata u Imotskom i profesora crkvene povijesti na KBF-u u Splitu.


Predstavljanje je održano nakon euharistijskog slavlja koje je u 19 sati predvodio fra Željko, uz koncelebraciju fra Kristiana Stipanovića, gvardijana i župnika, fra Marka Mrša, profesora crkvenog prava na KBF-u u Splitu, te fra Ivana Režića, studenta franjevačke duhovnosti na sveučilištu Antonianum u Rimu. Euharistijsko slavlje svojim je pjevanjem uveličala klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice.

U 20.15 sati počelo je predstavljanje, koje su glazbenim točkama obogatili članovi klape „Sveti Juraj“. Knjigu su predstavili Ivan Juroš, umirovljeni profesor hrvatskog jezika i književnosti na imotskoj gimnaziji, i fra Ivan Režić. Odabrane ulomke iz knjige krasnoslovila je Sanja Bago, profesorica hrvatskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi „Stjepan Radić“ u Imotskom. Moderator predstavljanja bio je gvardijan fra Kristian.

Prema riječima samog autora, „knjiga s alegorijskim naslovom želi biti svjedočanstvo o jednom vremenu koje je trajalo devet godina (2003.-2012.), odnosno dva mandata u službi provincijala. Ona je samo djelomični, ni u kojem slučaju cjeloviti podsjetnik na ono što se u pojedinim prigodama pisalo i govorilo, na što se poticalo, što se poduzimalo i kako se u konačnici ostvarilo“.

Prof. Juroš predstavio je prva dva poglavlja knjige: Verba fratribus i Verbum fratribus resurecturis. U prvom su poglavlju sadržana pisma koja je fra Željko kao provincijal u Vjesniku Provincije upućivao braći u domovini i inozemstvu. Prof. Juroš naveo je u kojim su sve prigodama nastala pisma te ih predstavio tematski. Drugo poglavlje sadrži fra Željkove govore prigodom smrti pojedine braće. Prof. Juroš od svih je govora posebno predstavio one o fra Silvestru Aračiću i fra Petru Sikavici.

Fra Ivan Režić predstavio je ostala poglavlja knjige. Posebno je predstavio treće poglavlje - Verba, dok je za ostala poglavlja kratko naveo što je u njima sadržano. Naime, treće poglavlje sadrži mali dio fra Željkovih propovijedi i govora, izlaganja i ponekih intervjua, izrečenih u različitim prigodama. Fra Ivan je istaknuo da se u svim svojim nastupima fra Željko istaknuo kao vrstan govornik i, što je još važnije, kao čovjek pun ljubavi prema Bogu, Gospi, Crkvi, Provinciji i Redu, Domovini te bratu čovjeku.

Na kraju predstavljanja prisutnima se obratio sam autor fra Željko, zahvalivši najprije dobrom Bogu od koga dolazi svako dobro. Zahvalio je svima zaslužnima za izdavanje i predstavljanje knjige „I bi tako“, na osobit način svojim suradnicima u devetogodišnjem vršenju službe provincijala. Istaknuo je fra Antu Udovičića, bivšeg tajnika Provincije, te fra Marka Mršu, bivšeg ekonoma Provincije, koji su pomogli u uređenju knjige. Zahvalio je svima koji su doprinijeli da se predstavljanje odvije lijepo i svečano, osobito braći u imotskom samostanu i predstavljačima te klapi „Sveti Juraj“.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas204
Ovaj mjesecOvaj mjesec70198
UkupnoUkupno7612699

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 27