Hodočašće povodom 70. obljetnice mučeničke smrti fra Rafe Kalinića

U nedjelju 29. rujna krenuli smo na hodočašće prema Sinju, Brnazama i Prugovu, a povodom 70-te obljetnice mučeničke smrti fra Rafe Kalinića. Bilo je tu i starijih i mlađih, onih koji se fra Rafi utječu u svojim molitvama, a i onih koji tek prvi put čuju za njegov krepostan život i mučeničku smrt. Nažalost fra Petar Bezina nije mogao biti s nama, ali nas je svojim blagoslovom pratio.

U Sinju su nam se pridružile i članice FSR-a iz Zmijavaca i zajedno s nama nastavile daljnji put. Svečano misno slavlje u 10 sati u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske predvodio je župnik fra Ante Bilokapić, a koncelebrirao je fra Božo Norac Kevo. Mješoviti zbor pod ravnanjem fra Jure Župića i s. Jelene Mijić svojim je liturgijskim pjevanjem, posebno o mučeništvu, uveličao naše slavlje (ulazna pjesma – O mučenicima; prikazna – O mučenici Hrvatske).

Fra Ante nas je uveo u misno slavlje rječima ..... Naša povijest mjesna, nacionalna, Hrvatska obilježena je svjedočanstvom mučenika. U ovoj Svetoj misnoj žrtvi danas, kako smo najavili, na poseban način spominjemo se sjedočanstva jednog života, a to je fra Rafo Kalinić, svećenik, redovnik, franjevac koji je položio svoj život iz ljubavi prema bratu čovjeku ovdje u Brnazama podjeljujući mu sakramente umirućih. Uz njega i mnogi drugi. Jučer je opća crkva našu mjesnu crkvu u Hrvatskoj podarila jednim blaženikom, svećenikom  Miroslavom Bulešićem koji je za vjeru žrtvovao svoj  život .... Zatim je u svojoj propovijedi o prispodobi između bogataša i siromaha i ljubavi prema bratu čovjeku između ostalog istakao: Bez obzira na to koliko imamo Isus nas poziva ne na milosrđe nego na ljubav jednih prema drugima.“Što god učiniste jednom od moje najmanje braće i meni učiniste“. Fra Rafo je bio neizmjerno bogat ljubavlju prema životu, prema vjeri, prema Isusu Kristu i zato je posvjedočio svojim životom ljubav prema bratu čovjeku.

Nakon misnog slavlja i kraćeg odmora krenuli smo prema Brnazama, pred kuću Ivana (Bože) Malbaše u kojoj je fra Rafo živ u vatri izgorio. Fra Luka Norac, župni vikar, dočekao nas je zajedno s članicama FSR-a a Anđelka Čarić svjedočila nam je o tome što je ona kao dijete vidjela i doživjela tog dana daleke 1943. godine.


Zatim smo se uputili prema Prugovu gdje smo od Brdanića, ulicom koja nosi naziv fra Rafe, obavili pobožnost križnog puta kojeg je predvodio župnik Čvrljeva, fra Ante Jurić Talaja. Obitelj  Kate Kraljević nas je bogato ugostila i stog im od srca hvala. Hodočašće ja za sve bilo jednako okrepljujuće, jednako smirujuće, ali i jednako ohrabrujuće. Ohrabrujuće, kako bi i u današnjim vremenima kada su promjene potrebnije no ikada i kada se treba boriti za osnovne kršćanske vrijednosti (brak, život nerođene djece, obitelj...) činili to ne uzmičući i ne skrečući pogleda baš kao što ni fra Rafo nije skrenuo pogleda nego je čak i svoj život dao za brata čovjeka braneći Presveti Oltarski Sakrament.

Fotografije

Sudionik hodočašća


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2005
Ovaj mjesecOvaj mjesec16285
UkupnoUkupno7631163

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 46