Split: Predstavljena knjiga fra M. Modrića „Sveta Zemlja Isusova domovina, studijski vodič“

Predstavljanje knjige „Sveta Zemlja Isusova domovina, studijski vodič“ autora fra Miroslava Modrića održano je u srijedu, 30. listopada 2013. u velikoj dvorani franjevačkog samostana u Splitu na Trsteniku.

Knjigu su predstavili prof. dr. sc. fra Ante Vučković, dr. sc. fra Domagoj Runje te prof. dr. sc. Josip Vrandečić. Kroz program je vodio prof. dr. sc. fra Šimun Bilokapić, a u glazbenom dijelu sudjelovali su franjevački bogoslovi. Knjiga je tiskana u izdanju nakladničke kuće Verbum i u suradnji s Franjevačkom provincijom Presvetog Otkupitelja-Split.


Na početku predstavljanja u ime Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja riječi pozdrava uputio je provincijal fra Joško Kodžoman koji je rekao: „Zadovoljstvo mi je pozdraviti sve nazočne u ime naše Franjevačke provincije, čiji član danas s ponosom predstavlja svoju knjigu, koja je plod njegovog dugogodišnjeg predanog rada. Riječ je, naravno, o fra Miru Modriću i proširenom, nadopunjenom i znatno obogaćenom drugom izdanju njegove knjige Sveta zemlja – Isusova domovina s podnaslovom studijski vodič.

U ovu je knjigu, s jedne strane, uloženo mnogo vremena i ljubavi prema svetim mjestima, koja čuvaju uspomene na najveće i za nas kršćane najsvetije trenutke ljudske povijesti. S druge pak strane, prelistavajući knjigu uočljiva je i autorova fasciniranost tekstovima Svetog pisma, koji se neprestano referiraju na zemljopisni prostor u kojem su najvećim dijelom i nastali.

Ove knjige ne bi bilo da nije bilo ljudskog, vjerničkog i svećeničkog entuzijazma našeg fra Mira.

Svakako da je dodatni motiv u nastajanju ove knjige bila i misao da se hrvatskoj čitalačkoj publici, na poseban način vjerničkom i hodočasničkom puku, ponudi dovoljno opsežan, informativan i stručan materijal, koji govori na produhovljen način o relevantnim mjestima i imenima svetopisamske povijesti. Imajući u vidu mali ili nedostatan broj djela koja nam upravo na hrvatskom jeziku rasvjetljuju tamu kojom je prekrivena daleka biblijska prošlost, možemo za ovo djelo reći da predstavlja značajan doprinos u teološkom i kulturnom sazrijevanju naše nacije.

Posebno me veseli da su u knjizi našli svoje mjesto 42-ica hrvatskih  franjevaca, misionara, koji s ostalim franjevcima u Svetoj zemlji vjerno izvršavaju crkveni mandat i srbe za sveta mjesta u Isusovoj domovini. Sa svetom smo zemljom  tako kao narod kroz stoljeća povezani na razne načine, ova nas vrijedna knjiga njoj još više približava.

Upravo na tome zahvaljujem svom subratu fra Miru a i svima onima, koji su mu pomagali da danas možemo predstaviti ovo vrijedno djelo. Zbog fra Mira i njegove knjige uistinu smo ponosni na naš franjevački doprinos u jačanju naših veza sa Svetom zemljom, njezinom kulturom i poviješću.

Siguran sam da će mnogi posegnuti za ovom knjigom, kako bi, prije svega, još bolje upoznali vlastitu vjeru ali se obogatili i drugim vrijednim spoznajama.

Za kraj, svima, naravno,  želim užitak u čitanju a našem fra Miru da nas, uz svoj očiti dar za pisanje, što skorije podari nekim novim naslovom.

Fra Miro čestitam od srca, neka Bog blagoslovi Tvoj trud i sva Tvoja nastojanja oko toga da Boga približiš ljudima, a ljude Bogu i jedne k drugima!“, završio je o. Provincijal.

U ime izdavačke kuće Verbum nazočnima se obratio u ime izdavačke kuće Verbum Miro Radalj koji je istaknuo iznimnu ulogu fra Miroslava Modrića kao voditelja koji je ostavio neizbrisiv dojam na hodočasnike i njegovu ljubav prema Svetoj zemlji kao i uloženi veliki trud u stvaranja ove njegove knjige.


„Autor desetljećima vodi grupe hodočasnika po zemlji o kojoj piše. Iz iskustva zna da se tek u živom dodiru sa zemljom i ljudima, sa sadašnjošću i prošlošću rađa zanimanje za dubljom spoznajom i probuđuje pitanja o Isusu po kome se za kršćanskog hodočasnika i naziva ova mediteranska zemlja", napisao je u recenziji knjige fra Ante Vučković koji je na predstavljanju govorio iz perspektive hodočasnika. Na početku je naglasio kako iznimno snažan utjecaj na hodočašće ima voditelj. Taj utjecaj može biti pozitivan i negativan. Voditelj može hodočašće pokvariti, pokazati zemlju u krivom svjetlu, ali s druge strane voditelj može otvarati oči, probuđivati interes i voditi ga. Za razliku od turista i turističkih putovanja, hodočasnik je na hodočašću u potrazi za susretom sa Svetim. U toj potrazi ako se voditelj ne snalazi, hodočasnik je izgubljen ili kao da slijep hoda po nepoznatoj zemlji. Zadatak je voditelja da ima oči za zemlju i srce za hodočasnika. Fra Ante je posvjedočio kako je fra Miro otvarao oči hodočasnicima i imao srce za njih. Naime, hodočasnik na hodočašću otkriva velike nedostatke: ne poznaje povijest, ne zna čitati znakove vremena, ne zna čitati arheološke iskopine, ne zna jezik, ne zna dobro ni tekstove. Konačno otkrije da ne pozna dovoljno ni samoga sebe. Tu je uloga voditelja da otvara oči za ono što se činilo poznatim, ali je nepoznato. Knjiga fra Miroslava Modrića je pomoć na putu, pomoć u snalaženju jer se hodočašće iskustveni dio života, a knjiga je naknadno stjecanje znanja o doživljenome. Ova knjiga je veliki doprinos hrvatskoj hodočasničkoj kulturi kao i kulturi putovanja. Na kraju je fra Ante naglasio kako knjiga ima i franjevačku stranu jer su franjevci nedvojbeno stvorili sadašnji izgled Svete zemlje za hodočasnike.

Fra Domagoj Runje je započeo svoje predstavljanje kako je jednom jedan mladić zamolio Svetoga Jeronima da mu sastavi popis knjiga koje bi trebao pročitati svaki školovan čovjek onoga vremena. Jeronim mu je uzvratio samo jednom rečenicom: „Čitaj Sveto pismo, a sve drugo radi Svetoga pisma.“. Fra Domagoj je predstavljao knjigu fra Mira Modrića pod biblijskim vidom. Naglasio je da ova knjiga bez sumnje među svim drugim knjigama koje treba pročitati radi Svetoga pisma po svom sadržaju i obliku spada u one čija je veza sa Svetim pismom vidljiva na prvi pogled. Tu je od praktične važnosti pogotovo prilog pod naslovom Neki navodi Svetoga pisma uz pojedina mjesta, gdje se uz svako navedenom mjesto po abecednom redu navode neka biblijska mjesta gdje se dotično mjesto navodi. Tako čitatelj brzo i lako može mjesto koje posjećuje bilo fizički bilo u čitateljskoj mašti povezati s osobama i događajima koji su se dogodilo na dotičnom mjestu.

Što se pak tiče oblika fra Mirove Knjige naveo je  dvije rečenice iz Svetoga pisma koje je konceptualno određuju. Prva rečenica je iz 2Ljet 36,23 gdje se donosi proglas perzijskog kralja Kira koji je oslobodio Židove iz babilonskoga sužanjstva te im dopustio da se vrate u svoju domovinu i obnove razrušeni hram svom Bogu u Jeruzalemu. Ta rečenica glasi: „Tko je god među vama od svega njegova naroda, Bog njegov bio s njim, pa neka ide onamo.“ Kada pobožni Židov pročita cijelu Bibliju onda ga njegova posljednja rečenica upućuje neka ide u Jeruzalem kao sveto mjesto Božjeg prebivališta. Drugi tekst je iz posljednjeg poglavlja evanđelja po Luki gdje uskrsli Isus govori svojim učenicima: „Ovako je pisano: 'Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvi, i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima počevši od Jeruzalema“ (Lk 24, 47). Čini mi se, rekao je fra Domagoj, da se kroz čitavu fra Mirinu knjigu osjeća napetost između tih dvaju tekstova. S jedne strane sadržaj knjiga više nego jasan poziv da se ide onamo, a s druge strane ona je koncipirana tako da se polazi od Jeruzalema iz njega ide dalje na sve četiri strane svijeta. Fra Domagoj je istakao kako ne zna koliko je to autor svjesno, no znakovita je činjenica da knjigu zaokružuju dvije zasigurno najznačajnije novozavjetne osobe, koje potvrđuju ovu koncepciju knjige. Prvi je Isus, a drugi Pavao koji je za sebe napisao „Tako sam od Jeruzalema pa uokolo sve do Ilirika pronio evanđelje Kristovo“ (Rimi 5,19), završio je fra Domagoj.

Prof. dr. sc. Josip Vrandečić predstavio je knjigu fra Miroslava Modrića pod vidom povijesti. On je istakao kako knjiga obuhvaća brončano doba i Abrahama u Kanaanu, vrijeme sudaca i kraljeva, babilonsko, perzijsko i helenističko razdoblje, zatim vrijeme rimske vlasti, Krista, bizantinsko kršćansko vrijeme. Naglasio je kako su za vrijeme sv. Jelene podignute tri kršćanske bazilike. U knjizi je opisano razdoblje ranoarapskog vremena i križarskog razdoblja. Posebno je istakao ulogu sv. Nikole Tavelića i nazočnost franjevaca u Svetoj zemlji. U knjizi su opisani gradovi, povijest, sadašnje stanje i broj stanovnika kao i sva sveta mjesta. Prof. Vrandečić je posebno istakao ulogu hrvatskih franjevaca u Svetoj zemlji.

Fra Miroslav Modrić je na kraju predstavljanja zahvalio Bogu, Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja, izdavačkoj kući Verbum, Nadbiskupiji Splitsko-makarskoj, samostanu u Splitu na trsteniku, predstavljačima i voditelju programa, tehničkom uredniku i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u tiskanju knjige. Posebnu riječ zahvale izrekao je hodočasnicima koji su na hodočašćima mnogo naučili od njega, ali, priznao je fra Miro, i on je od njih mnogo naučio. Na kraju je zahvalio i agenciji Ichits Travel koja redovito organizira hodočašća u Svetu zemlju pod vodstvom Nataše Bulić.

Na završetku programa jedna gospođa je dobila nagradno hodočašće u Svetu zemlju koje joj je dodijelila agencija Ichtis Travel.

„lako je knjiga studijski vodič i ima gotovo tisuću stranica, lako je prihvatljiva jer je pisana tečnim i razumljivim jezikom. Izvrstan je i cjelovit izvor informacija vezanih za biblijske zemlje, kako teoloških, tako kulturnih i povijesnih. Bogato je opremljena fotografijama s naših hodočašća, zemljovidima, tlocrtima, kazalima.

Izvrstan je suputnik za Vas koji ste posjetili Svetu Zemlju, da možete s lakoćom produbiti spoznaje o mjestima u Isusovoj domovini, na koja ste hodočastili te ih povezati sa Svetim pismom i, uz Vaše privatne albume, prisjetiti ih se i još jednom oživjeti uspomene s hodočašća. Ali, čitajući tekst i gledajući slike, možete na neki način 'posjetiti' i ona mjesta na kojima niste bili.“ (Korice knjige)

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2692
Ovaj mjesecOvaj mjesec22051
UkupnoUkupno7636929

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 78