Split: XIV. obiteljskih tribina "Život je dar"

U povodu Dana života u srijedu 29. siječnja u samostanu Gospe od zdravlja u Splitu, održana je XIV. u nizu Obiteljskih tribina pod naslovom "Život je dar". Gost predavač bio je Miljenko Marić, profesor filozofije i sociologije te dopredsjednik Udruge obitelji s četvero i više djece Cetinskog kraja, a moderatorica dr. med. spec. obiteljske medicine Danijela De Micheli Vitturi.

Predavač, kao suprug i otac četvero djece, svojim životom i djelovanjem svjedoči, da je Život Dar kojim nas Bog obdaruje, a i mi sami mu trebamo odgovoriti zahvalnošću na tom daru i biti sudionici u darivanju. Povratak Bogu, nakon ispovijedi i susreta s Gospodinom, povratak je u Život. Novi život nastaje u trenutku začeća, a prenosi se od oca i majke. Civilizacija života  poštuje život od začeća do  naravne smrti. Živimo u vremenu civilizacije smrti u kojem se potrebno boriti za očuvanje života, te ljepote i bogatstva obiteljskog života i svakog ozračja u kojem se poštuje i prima Život, kao Božji Dar.

U izlaganju iznio je niz statističkih podataka koji pokazuju zabrinjavajuću demografsku sliku Hrvatske: odnos na negativni prirodni priraštaj stanovništva, dob mladenaca pri sklapanju brakova, broj obitelji po broju djece. Oko 50% obitelji u Hrvatskoj ima 1 dijete, 37% dvoje, 10% troje, 2% četvero, a oko 1% petero i više djece. Obitelji s brojnom djecom su u manjini i kao svakoj manjini potrebna im je zaštita. Kao sociolog uočio je tridesetogodišnji znak. Naime od 1937. g. do 1941. g, zatim od 1967. g. do 1971. g. i od 1997. g. do 2001. g. u Hrvatskoj je prirast stanovništva bio veći nego u drugim razdobljima, čemu su pogodovale i određene okolnosti veće slobode i narodnog jedinstva. Za vrijeme rata razumljivo je najniži prirast, nakon rata druge su okolnosti i razmišljanja i mogućnosti prihvaćanja života.

Nakon izlaganja sudionici su raspravljali o gorućim pitanjima koji pogađaju obitelji: o zdravstvenom odgoju, nezaposlenosti, ekonomskim migracijama, o potrebi školskog programa koji njeguje i odgaja za obiteljske vrednote, o potrebi susreta obitelji, o školama za obitelj i roditelje, življenju kršćanskih vrednota braka i obitelji u svijetu.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas925
Ovaj mjesecOvaj mjesec56989
UkupnoUkupno7440689

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 72