Podbablje: Župljani Knina izveli Muku

Pedesetak glumaca-amatera iz župe sv. Ante u Kninu u kišno nedjeljno predvečerje dana 23.ožujka na doista jedinstven način izveli su igrokaz „Muka Gospodina našega Isusa Krista“.

Nakon dvije godine, župljani Podbablja opet su se okupili u svojoj središnjoj crkvi Sv. Ante u Drumu, kako bi pogledali ovu izvedbu praćenu s fenomenalnim zvučnim i svjetlosnim efektima koje marljivi župljani župe Knin izvode već četiri godine. Najprije je sve pozdravio poznati hrvatski književnik i komunikolog Ante Nadomir Tadić Šutra, inače umjetnički ravnatelj same izvedbe koji se na poseban način zahvalio župi Podbablje, istaknuvši kako je to jedina župa gdje su dva puta gostovali, a nakon burnog pljeska i srdačnog pozdrava koji je izrekao mjesni župnik fra Nedjeljko Čarapić, krenulo se sa izvedbom.

Prva scena i Isusova (glumio ga Josip Dreno) posljednja večera sa njegovim učenicima, potom Judina izdaja i privođenje Isusa do Kristova suočavanja sa Kajfom kojeg je i ovom zgodom sjajno odigrao fra Ivan Lukač, župni vikar u kninskoj župi. Posebno prožet emocijama bio je nastup Jude, kojeg je izvrsno utjelovio mladi Leon Božić, a posebno upečatljivo i nazočnima zanimljivo, bilo je Judino vješanje na stablu. Nakon Kristovog pojavljivanja pred Pilatom (Goran Mrnjavac), uslijedilo je razapinjanje na Križu. Dodajmo kako je ulogu Ane odigrao Tomislav Vrdoljak, bivši dogradonačelnik Knina, a sada dožupan Šibensko-kninske županije. Na kraju, svima se zahvalio fra Ivan Lukač voditelj cijelog projekta koji se zahvalio svim Podbabljanima na iskrenoj dobrodošlici, te je već sada zaželio svima sretan Uskrs. Kninski glumci-amateri nakon gostovanja u Promini i Lišanima Ostrovičkim i u Podbablju, nastupaju još u: Rami, Ogorju, Zagrebu, Münchenu, te u Cisti Velikoj i Kninu.

 

Ljubav pokretač svega

Da prijateljstvo i vjernost nemaju cijenu i kako vrijedi više od bilo kakvog novca, zbog kojeg je Juda platio ceh, pokazala je i ova dirljiva nedjeljna muka, koju su sjajno izveli kninski glumci-amateri. Na kraju nismo mogli, a da ne pitamo za komentar dvojicu svećenika, našega fra Nedjeljka i župnog vikara fra Ivana Lukača, koji je odlično odigrao rolu velikog svećenika Kajfe. – Ovo nam je 37-ma izvedba kroz ove četiri godine. Svaki put kada je Muka Gospodnja, bude se emocije i podignu osjećaji prema Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću. Prije dvije godine bili smo u Podbablju, i drago nam je da smo opet tu, rekao nam je fra Lukač.

Na pitanje kako ga je kao svećenika, zapala uloga Kajfe, Lukač nam je odgovorio: - 1998 godine bila je zadnja grupa bogoslova koja je davala Muku. Znao sam što treba napraviti i zato sam se odlučio. Animirao sam ljude, a nadasve je tu i ljubav bila važna, ljubav prema Muci Isusovoj. To je u biti pokretač svega, samo ljubav, za kraj će Lukač.

Zanimljiv komentar imao je i župnik Podbablja – Muka koju smo imali prilike vidjeti, zapravo je jedan duhovni aspekt, duhovno bogaćenje za sve vjernike u župi. Smatram da je to zaista bogatstvo koje zavrjeđuje svaku hvalu, jer ovi amateri koji su pokazali svoje umijeće, zaista su nam dočarali posljednje trenutke Isusa Krista na zemlji, rekao nam je župnik fra Nedjeljko Čarapić. Upitan za trenutak kojega se osobno u Muci dojmio, fra Nedjeljko je rekao: - Čini mi se kako je najdirljiviji trenutak onaj Kristov na križu, koji oprašta svima. Možda je to poruka za cijeli svijet, da je najvažnije opraštati i to od srca opraštati svakom čovjeku, posebice bližnjima koji su tu uvijek uz nas.

Fotografije 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas23
Ovaj mjesecOvaj mjesec19382
UkupnoUkupno7634260

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 51