Primorski Dolac: Proslava sv. Ante

Sveti Ante slavi se u Primorskom Docu, prema župnim spisima, gotovo 300 godina, otkako je posvećena stara župna crkva sv. Ante, 1730. godine. Ove godine proslavu svetkovine svetog Ante Padovanskog u Primorskom Docu, u dogovoru sa župnikom fra Žarkom Mandarićem, predvodio  je fra Perica Maslać, župni vikar župe Gospe van Grada iz Šibenika.


Fra Žarko je župu pripremio za proslavu nebeskog zaštitnika. Kroz trinaest utoraka sv. misa s pobožnošću sv. Anti održavana je staroj crkvi s propovijedima o životu i djelu zaštitnika župe. Na svečev dan prije podne hodočasnici su dolazili  u crkvu na molitvu i na "zavjete", a kada više nisu  mogli ni u crkvu ni na kor, zauzeli su mjesta pred crkvom. Sva su vrata otvorena i prozori sa sve četiri stane. Lahora ima i nema. Odolijeva se vrućini. Župnik fra Žarko pozvao je fra Branka da bude na raspolaganju za sv. ispovijed. Misna slavlja su bila u 11 i 18 sati, a veličanstveni kip sv. Ante, kojemu je više od stotinu godina i koji čeka obnovu, nošen je u procesiji koja je prethodila svetoj misi. U procesiji se pjevaju litanije svetom Anti i pučke liturgijske pjesme. Čitanja i molitve vjernika u misi podijelili su međusobno mladi iz župe.

Fra Perica je u propovijedi istaknuo dvije misli i činjenice iz Antina života. Glavni životni cilj sv. Ante bila je proslava Božjega imena i spomena kroz življenje Deset Božjih zapovijedi. Svetac je već u svojoj 15. godini pokazao svoju vjeru kad je osjetio je Božji poziv kojemu se nije odupirao. Odgovorio je mladić Ante na riječi iz evanđelja koje smo čuli: Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje. „Što nama danas, osobito današnjoj obitelji i mladeži, može reći sv. Ante?“, upitao je propovjednik i nastavio: „Današnja se obitelj sve očitije nalazi u krizi. Svaka je obitelj, kao svako ljudsko biće stavljena pred ispit, pred deset životnih ispita, pred  Deset Božjih zapovijedi, da položi ili propadne.“ i zaključio: „Neka Isus pomogne po zagovoru Sveca koji ga drži u svom naručju, da se obnove i naše obitelji, naša župa; da Boga ljube i njegove zapovijedi poštuju, kao što ga je ljubio i njegove zapovijedi poštivao sv. Ante Padovanski, kroz svojih 36 zemaljskih godina i kroz, evo, 783 nebeske godine.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor. U asistenciji ministranti. Vjerni puk, pobožno sudjeluje u misnom slavlju.

Na kraju sv. mise župnik je zahvalio predvoditelju misnog slavlja fra Perici, a i svima ostalima koji su na bilo koji način pridonijeli da slavlje zaštitnika župe bude dolično proslavljeno.  Župnik je počastio goste, crkvene i civilne, u župnoj dvorani.

Na večernjoj misi  u  propovijedi fra Perica je djeci kroz razgovor, napomenuo kako je sveti Ante bio uspješan i u zemaljskom i u onom nebeskom vječnom životu. I mi se u svojim životnim potrebama možemo uteći svetome Anti za zagovor, preporučio je fra Perica prisutnima. Nakon popričesne molitve dugo iščekivani blagoslov djece i dijeljenje blagoslovljenih ljiljana.

Bilo je pobudno gledati kako štovatelji sv. Ante sudjeluju u euharistijskom slavlju i u većini pristupaju sv. ispovijedi i pričesti moleći se, i prije i poslije sv. Mise, pred kipom svoga zaštitnika, koji je u svoje doba svojim propovijedima obraćao srca krivovjernih na put spasenja, a danas to čini svojim zagovorom kod Boga.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

WIESBADEN-NAUROD: Duhovne vježbe za hrvatske svećenike i đakone iz zapadne Europe

************

Šubićevac: Čitanje Biblije

************

XIV. nacionalni tečaj za duhovne asistente OFS-a i FRAME

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas285
Ovaj mjesecOvaj mjesec71880
UkupnoUkupno7538713

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 26