Prgomet-Opor: Proslava sv. Ante

U crkvi sv. Ante Padovanskog u Oporu, župa Prgomet-Labin, provincijal fra Joško Kodžoman predvodio je proslavu sv. Ante u nedjelju, 15. lipnja 2014., a koncelebrirao je župnik fra Ante Vugdelija. Na slavlju je sudjelovalo oko 200 vjernika iako u Oporu živi samo jedan čovjek. Fra Ante u toj crkvi godišnje slavi svetu misu četiri puta: Svi Sveti, Sv. Ivan Evanđelist, Uskrsni ponedjeljak i sv. Ante. Kada je u župi svečano slavlje, tada se slavi samo jedna sveta misa.


Slavlje je započelo u 11 sati procesijom oko groblja, molitve i litanije predvodio je provincijal fra Joško Kodžoman. O. Provincijal je na početku propovijedi pozdravio župnika, zbor i vjernike te naglasio povezanost hrvaskog naroda s blaženom Djevicom Marijom i sv. Antom. Imajući za primjer majku Isusovu i sv. Antu potrebno je imati i uspješnu duhovnu biografiju, a ne samo samo ljudsku biografiju, rekao je fra Joško, i nadodao da se svatko treba upitati 'tko sam ja u Crkvi?, tj. je li Bog privjesak u mom životu?' Potičući vjernike da se zauzmu za svoju duhovnu biografiju spomenuo je i velikane duha kao što su bili bl. Alojzije Stepinac i franjevac Ante Antić koji su svojim riječima i životom poticali ljude na rast u duhovnom životu. Na kraju propovijedi o. Provincijal je pozvao okupljene vjernike na hrabro svjedočenje kršćanskog života i na molitvu za nove duhovne pozive jer društvo ne smije ostati bez svojih duhovnika, završio je o. Provincijal.

Župnik fra Ante Vugdelija, nakon blagoslova s Presvetim Oltarskim Sakramentom, zahvalio je provincijalu fra Jošku, vjernicima iz Prgometa i Labina, gostima (neki su bili i iz Slavonije), plemenu Botić koji se posebno brinu za ovo slavlje te Sari i Ivi koje su predvodile sviranje i pjevanje za vrijeme svete mise. Župnik je zahvalio gradonačelniku grada Kaštela Ivanu Udovičiću na sudjelovanju u slavlju, a kasnije se pridružio i dogradonačelnik.

Nakon svete mise slavlje je nastavljeno u zaseoku Botić koje je organizirao predsjednik udruge 'Opor' Jure Botić i članovi. Na ručku je Jure Botić zahvalio svim gostima na nihovu dolasku i sudjelovanju. Na slavlju su sudjelovali bratovštine Gospe Stomorije i sv. Jurja iz Kaštela. Kroz povijest je postojala i bratovština 'Sv. Ante – Opor'. Nakon zajedničkog ručka za sve sudionike slavlja bila su razna sportska natjecanja.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Drniš: Festival zborske duhovne glazbe "Jubilate Deo" (pozivnica)

************

Primorski Dolac: Pastirski pohod

************

Šibenik /Šubićevac

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2015
Ovaj mjesecOvaj mjesec54291
UkupnoUkupno7189943

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 75