Iz Provincijalata

 

Provincijski Caritas

Svoj braći u domovini i inozemstvu

Draga braćo!

Poznato vam je da već duže vrijeme u našoj Provinciji postoji karitativna udruga «Panis vitae». Njezina je svrha pomaganje potrebnima. Od početka svoga postojanja do danas ta je naša provincijska udruga mnoge obradovala, utješila i pomogla: pojedince i obitelji, starije i mlađe, hendikepirane i bolesne, studente i invalide, ljude svih uzrasta i potreba. Pomagala je uvijek i svugdje, osobito tamo gdje je i potreba bila veća. Ne ustručavam se kazati da je ta naša udruga u mnogim prilikama bila na čast i ponos našoj Provinciji.

Ova gospodarska kriza, koja poprima sve šire razmjere i kojoj se kraj ne naslućuje, ionako teško stanje učinila je još težim i neizvjesnijim, a već je mnoge osiromašila i na «prosjački štap» dovela. Iz dana u dan povećava se broj nezaposlenih, siromašnih, tjeskobnih, gladnih i u svakom pogledu potrebnih. Iz dana u dan kolona je to koja, nažalost, postaje sve veća i nepreglednija.

Draga braćo, smatram da u ovakvoj situaciji ne smijemo ostati bezćutni. Svjestan sam da ne možemo učiniti velike stvari kao što to, primjerice, mogu i trebaju činiti državne i druge institucije. Ali, također sam svjestan da je franjevačko načelo uvijek bilo i ostalo: Non sibi soli vivere sed et aliis proficere (Ne živjeti samo sebi nego i drugima koristiti). To je načelo naša karizma i naš identitet, naše poslanje i propovijedanje, naš grijeh ako ga iznevjerimo, razlog našoj mirnoj savjesti  ako ga u život pretočimo.  

Poštovana braćo! Franjevački red je Prosjački red. Odvelo bi nas u širinu kad bismo to ovdje obrazlagali. Samo ću ukratko reći: od samih početaka franjevci su prosili i danas prose - ne treba se stidjeti onoga što je Crkva potvrdila, ali isto tako, kao što su primali, znali su nesebično davati i dijeliti, osobito siromašnima, koji su, kako veli naš sveti Utemeljitelj, «naši učitelji». - i s time se treba ponositi.

Zato vas, draga braćo u domovini i u inozemstvu, molim i potičem da i sada budemo na visini našega zvanja i poslanja, naše svijesti i povijesti; da ne živimo i da nismo okrenuti samo sebi, da nas potreba drugih takne, dira i žulja onako kako nas diraju i žuljaju naše osobne stvari i problemi, da radost naša ne bude na bankovnom računu i pretincu nego u srcu koje se raduje kad pomaže drugima, da budete «veseli darivatelji» a ne zabrinuti sabiratelji.

Draga braćo, čvrsto sam uvjeren da će ove moje riječi i obraćanje vama naći put do vašega srca i da ćete svojim darom i prilogom nekome učiniti život sretnijim. Zato vas potičem da svatko dade svoj doprinos za siromašne uz godišnji doprinos našoj Zajednici, stupite u kontakt s voditeljem naše provincijske karitativne udruge Panis vitae, te u dogovoru i suradnji s njim učinite nešto lijepo i Bogu milo zbog čega će i vaš život biti smisleniji, ljepši i sretniji.

Sv. Franjo na kraju svoje Oporuke piše braći: «Predraga braćo,...Mnogo smo obećali, a još više je obećano nama; opslužimo ovo, težimo za onim» te ih na samome kraju potiče: »Braćo, dok ima vremena, činimo dobro». Budi tako!

Fra Željko Tolić, provincijal

Br. 01-1073/09.

Split, 7. prosinca 2009.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1256
Ovaj mjesecOvaj mjesec46071
UkupnoUkupno7512904

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 135