Slavlje „ZLATNE MISE“ u Baškoj Vodi

U crkvi Sv. Nikole Putnika u Baškoj Vodi fra Gabrijel Jurišić proslavio je svoju «Zlatnu Misu» 19. srpnja t. g. (1959. - 19. VII. - 2009.). Uz fra Karla, zlatomisnikova brata, u koncelebraciji je bilo više svećenika, a prigodnu je propovijed održao fra Željko Tolić, provincijal. Pjevao je Župni mješoviti zbor pod vodstvom s. Verice Grabovac. Poslije pozdrava fra Petra Gulića, župnika, zlatomisnikova nećakinja Ana recitirala je istu pjesmu kao i na Mladoj misi, a spjevala ju je s. Marija Petričević. Zatim je pranećakinja Karla krasnoslovila pjesmu koju je za zlatomisnički jubilej spjevala ista s. Marija.

Prije pokajničkoga čina, Zlatomisnik je rekao:

„Mnogopoštovani oče Provincijale i braćo svećenici, draga rodbino, mještani i prijatelji, gosti i svi nazočni vjernici!

Danas smo došli u ovu crkvu Sv. Nikole proslaviti nedjelju, dan Gospodnji, dan Kristova i našega budućeg uskrsnuća! Danas ćemo svi zajedno ovom sv. Misom zahvaliti Gospodinu Bogu i Bogorodici Mariji za veliki dar vjere i za sva druga dobra - život, zdravlje, roditelje, obitelj, odgoj, školu, sve poslove i sve uspjehe pa čak i križeve, što nam ih je udijelio dobri i darežljivi Bog. Kao prava Božja djeca svi mi svake nedjelje zahvaljujemo Bogu za sve primljene darove.

No, danas se moramo sjetiti da je u ovoj crkvi, na drugi dan Božića, na blagdan Sv. Stjepana, prvomučenika, 26. prosinca davne 1934. godine, pok. barba fra Gabro Cvitanović, profesor povijesti na Franjevačkoj visokoj bogosloviji u Makarskoj, podijelio sakrament krštenja malom sinu svoje sestre Ane. Taj je dječak primio Prvu svetu Pričest iz ruku svoga brata fra Karla, koji je toga dana slavio svoju Mladu Misu i ujedno vjenčao svoju sestru Katicu. Bilo je to u jeku Drugoga svjetskog rata, na današnji dan, 19. srpnja 1942. godine.

Nekoliko godina kasnije, 14. srpnja 1951. taj je mladić stupio u Franjevački red i na Gospinu otočiću Visovcu započeo svoj redovnički život. Istog nadnevka 14. srpnja, ali 1959. godine, msgr. Frane Franić, biskup, redio ga je za svećenika u crkvi Uznesenja Marijina u Makarskoj. Nekoliko dana poslije, ili točnije na današnji dan 19. srpnja godine Gospodnje 1959. u ovoj crkvi sv. Nikole, na ovomu istom oltaru, mladi je svećenik slavio svoju Mladu Misu.

Stoga ćemo danas na poseban način svi zajedno od srca zahvaliti Bogu što mi je udijelio sve te darove, a posebno - prije 50 godina - neizmjerni dar da sam postao svećenik, posebni Božji izabranik, posrednik između Boga i ljudi, navjestitelj Božje dobrote, Božje riječi i Božje milosti.

Osim svemogućemu i dobromu Bogu - stari bi rekli «Deo Optimo Maximo» - moram danas javno pred svima vama zahvaliti mojim dragim roditeljima Ivanu i Ani, braći i sestrama, rodbini i prijateljima, učiteljima i odgojiteljima, posebno profesorima gimnazije, bogoslovije, Bogoslovnoga i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zahvaljujem brojnim znancima i suradnicima, a posebno onima koji su me kroz život pratili svojom dobrotom i svojom molitvom. A bilo ih je vrlo mnogo.

Slavit ćemo sad sv. Misu, koju su prvi kršćani nazivali grčkom riječju «euharistía - zahvaljivanje». Sv. Misa je obnavljanje Kristove posljednje večere i njegove žrtve na križu. U posvećenomu kruhu i vinu blagujemo Kristovo tijelo i pijemo Njegovu krv. Na taj način sudjelujemo u životu samoga Boga. Stoga je sv. Misa, euharistija, najuzvišeniji čin zahvaljivanja Bogu.

Sjetimo se da smo dužnici Bogu, da smo grješnici, pa se iskreno pokajmo za svoje grijehe i propuste, da bismo mogli dostojno slaviti ovu sv. Misu.“

U Molitvi vjernika svi su zahvalili Bogu za dar svećeništva i molili za potrebe Crkve, svijeta, hrvatskoga naroda, duhovna zvanja i sve pokojnike, a posebno za one koji su dali svoje živote za slobodu Domovine.

Na Prikazanju su prineseni darovi uz kratki komentar:

1. «Biblija» (naviještanje Božje riječi), 2. Zbornik «Kačić» (znanost i kultura), 3. svijeća (dar vjere), 4. cvijeće (miris svetosti) 5. kruh i vino (Kristovo tijelo i krv).  

Mnogi sudionici slavlja u sv. Pričesti nahranili su se «kruhom anđeoskim», tj. sv. Kristovim tijelom. Tako su na najbolji i najljepši način sudjelovali u zlatomisničkom slavlju.

Prije završnoga blagoslova pročitan je blagoslov sv. oca pape Bendikata XVI. Čestitke su poslali: fra Jose Rodríguez Carballo, general Franjevačkoga reda, msgr. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, msgr. Vlado Košić, pomoćni zagrebački biskup, akademik dr. Emilio Marin, veleposlanik Republike Hrvatske u Vatikanu, msgr. Jure Bogdan, rektor Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, dr. Adalbert Rebić, ranvatelj Kršćanske sadašnjosti u Zagrebu i drugi.

Na kraju misnoga slavlja svi su zapjevali zahvalni himan «Tebe Boga hvalimo», hrvatsku himnu «Lijepa naša» i primili zlatomisnički blagoslov. Na izlazu iz crkve ministranti su svima dijelili spomen-sličice zlatomisničkoga jubileja.

Poslije euharistijskog slavlja u crkvi, rodbina i uzvanici našli su se na prijateljskom susretu i zajedničkom objedu u hotelu «Horizont».

Sudionik

 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2045
Ovaj mjesecOvaj mjesec50344
UkupnoUkupno7736112

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53