Obnova orgulja u Drnišu, kolaudacija i koncert orguljaške ljetne škole

Filozofi su glazbu smatrali najvišim oblikom umjetničke kreacije, tako da je i slavni Goethe zapažajući matematički red planeta i njihovih putanja, čuo skriveni zvuk, kozmičku glazbu i osluškivao pjev anđeoskih kora. Dopuštam sebi  radovati se i kazati kako je ono teško vrijeme psalmiste koje se obistini i u naše dane puno razumljivije jer i mi sjedismo i plakasmo spominjući se...; o vrbe naokolo harfe svoje bijasmo povješali... kako da pjesmu pjevamo...  meni je dopuniti: u domu koji nije moj.

Po tko zna koji put spominjem kako sjeme zlokobno obeščasti pšenicu. Ovi dani sabranosti nisu primjereni prisjećanju na ne tako davne tragove barbarstva koji su uništavali sve što je hrvatsko, duhovno i kulturno. I dok Ivanov Logos sabire sve što jest i ja bih sabrao i podvezao svoju misao Pavlovom revnosti: pristupi - bilo to zgodno ili nezgodno vrijeme, koju nadopunjam opomenom: sjetite se da ste čuvari ljepote u svijetu.

Uništene orgulje u crkvi Gospe od Ružarija u Drnišu razlogom su ovakvog uvoda. Glazba glosolalija novi je jezik koji dolazi od Duha, poziv je i viši oblik naviještanja. To je kerigma koja ima jamstvo okupljanja te nije osuđena za nemjelost. Kako kršćanska misericordia stišava u nama ogorčenje i budi moralni smisao te još jednom u svoju posudu skuplja svu patnju i bol te je polaže u žrtvu hvale, obnova orgulja uvodi nas u taj vječni hvalospjev.

Zauzeti vjernički život u poraću je osjetio časnu dužnost i obvezu obnove uništenog. Premda prethodno vrijeme (Domovinski rat) pritišće naše sadašnje svom svojom težinom, dostojanstvena ozbiljnost ogledala se i u obnovi orgulja. Ukazala se prigoda da se oživi baština kojom smo poškropljeni.

Najkraće, drniške orgulje u crkvi Gospe od Ružarija djelo su ugledne radionice i škole braće Zupan iz Slovenije. Izgrađene su 1897. godine. Poslužit ću se riječima uglednog profesora Božidara Grge: Pravo je čudo da je ovaj gradić (Drniš) u pasivnoj Dalmatinskoj zagori koncem XIX . st. imao potrebu za koncertnim orguljama, a još više začuđuje da su imali ekonomsku snagu za takav pothvat. Znatno jači Šibenik srednjovjekovne orgulje nabavlja tek 11 godina kasnije i to za sedam registara siromašnije. Hoće se reći da je liturgijska glazba od davnine stolovala u Drnišu.

Orgulje su bile uništene u vremenu Domovinskog rata. Obnova orgulja povjerena je restauratoru gospodinu Marku Rastiji. Po objavljenom natječaju sklopljen je ugovor u kolovozu 2005. godine s radionicom Glazbalar koju vodi gosp. Marko Rastija iz Zagreba. Pri obnovi gosp. Rastija morao je poštivati koncepciju Zupanove škole koja je izgradila orgulje, orguljašku struku i konzervatorska načela. Cilj je bio oživjeti orgulje da imaju tehničke i zvukovne karakteristike jednake onima iz 1897. godine.

Cjelokupna nada ostvarena je 5. srpnja 2009. godine. I bi velika radost.

Uhvati se ona prekinuta nit hvatajući poveznicu, ugaslu uljanicu, zakoračivši u pozornost.

Više od bilo koje prisutnosti u crkvi kraljica instrumenata uzdiže dušu molitelja k nebeskim stvarima, obnovi radost obreda, zabruji poput mnoštva naroda. Svečano koncelebrirano slavlje i blagoslov orgulja, u prepunoj župnoj crkvi, predvodio je provincijal dr. fra Željko Tolić. Slavlju su prisustvovali, uz visovačkog gvardijana fra Žarka Maretića, dvadesetak svećenika, brojni uzvanici, gradski, županijski te predstavnici ministarstava RH.

Orgulje su glazbalo s puno izražajnih mogućnosti, mogu uzdisati kao usamljenik i zapovijedati kao Božji glas. Euharistijsko slavlje pratio je crkveni zbor Gospe od Zdravlja iz Splita pod ravnanjem maestra fra Stipice Grgata, dok je na orguljama igrala sestra Zorislava Radić. S pjevališta nas gotovo ošinu ljepota iskazana glasom i dodirnuta ljudskom rukom.

Fra Stipica Grgat pjesmom zbora uzdizao je duh zaručujući ga s osjetilima, istodobno ga sjedinjujući s duhom. U povijesnicu župe utemelji se još jedna slika za udivljenu šutnju i asocijaciju.

Čuveni zbor nakon misnog slavlja održao je i koncert. Uz njih su nastupili i poznati šibenski orguljaš Pavao Mašić te drniška pijanistica Antonia Matić.

Nakon devetnaest godina šutnje, orgulje ponovno oživješe.

Poruku predvoditelja slavlja oca provincijala fra Željka Tolića skupljam u jedno : Braćo, radujem se da su vam sva polja kruhom zasijana. Jamstvo vam (nam) je položeno u Kristovom otkupiteljskom nauku, a otajstvo vaše suze, ranjivost i trpnja ima svoj kraj. Premda je krv legla po nama, po našim grobovima i po našim grbovima, ukazao nam je čast da Ga služiti možemo ovoga dana. Ovaj dan ispisan je tintom od tamjana.

Slavlje je privedeno zahvali svima onima koji dopriniješe obnovi orgulja i onima koji uzveličaše proslavu njihovog dovršenja. Moglo se razaznati da su svi bili lišeni bilo kakve druge nakane osim potrage za duhovnim i lijepim.

Vjerodostojnost riječi prof. Božidara Grge obećanih na dan kolaudacije orgulja 5. srpnja 2009. godine potvrdila se 26. srpnja 2009. godine. Bijaše to koncert orguljaške ljetne škole predvođene prof. Božidarom Grgom. Radosti koncertiranja doprinijeli su polaznici orguljaške škole. Posvijestiše nam pred kolikim duhovnim i kulturnim otajstvom stojimo.

Fra Mate Gverić

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1256
Ovaj mjesecOvaj mjesec46071
UkupnoUkupno7512904

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 132