70. godišnjica mučeništva kozičkih mučenika

U crkvi Sv. Ilije u Kozici u utorak, 4. studenoga 2014., obilježena je 70. godišnjica mučeništva četvorice svećenika fra Domninika Šulente, fra Frane Borića, don Nike Delića, don Marka Devčića i četvorice civila Srećka Bušelića, Bože Deura, Ante Kržanića, Vjekoslava Morauca. Euharistijsko slavlje predvodio je fra Ante Čovo, gvardijan makarskog samostana. Zajedno s njime sv. misu slavili su don Davor Bilandžić, župnik Dusine i dekan Bikovskog dekanata, don Pavao Banić, makarski župnik i dekan, don Marin Marčić, župnik Stilja-Prapatnice, fra Petar Vrljičak, župnik Baške Vode i fra Marko Bitanga, župnik Kozice i Zavojana. Uz vjernike iz Kozice na ovo misno slavlje došli su rodbina i štovatelji ovih mučenika iz Dragljana, Zavojana, Vrgorca i Makarskog primorja. Pjevanje je predvodio mješoviti crkveni zbor iz Vrgorca pod ravnanjem sestre Dulcine.


Na početku sv. mise župnik fra Marko pozdravio je sve prisutne i pročitao tekst iz Župne kronike koji je o ovom događaju napisao fra Ivan Glibotić, tadašnji župnik. Fra Ivan piše da su te ljude doveli u Kozicu "pješke, po kiši, vezane žicom iz Makarske, preko Staze.“ Strpali su ih u jednu konobu. U noći (4. 11. 1944.) odveli su ih na groblje gdje su ih "bez procesa i suđenja strijeljali." Ispunjena im je zadnja želja, ispovjedili su se. Prije strijeljanja naredili su im da se svuku do donje odjeće..."i zamolivši Boga i Gospu u pomoć i prekrstivši se, pali su mrtvi... Bačeni su na glavu svi u jedan grob. Iz njihova groba krv se je pokazivala dugo, sve do konca godine, a i kasnije...Bilo je dosta odgrnuti malo pijeska, da se ukaže krv." Nakon toga, don Pavao Banić pročitao je imena ovih osmorice mučenika i drugih mučenika koji su iz Kozice odvedeni u Zagvozd i tamo strijeljani šest dana poslije ( 10. 11. 1944.).

Fra Ante se u propovijedi osvrnuo na Isusove riječi iz navještenog Evanđelja  „Čuvajte se ljudi…“ Nije rekao čuvajte se Boga, nego čuvajte se ljudi. I naše osobno iskustvo, iskustvo ljudske povijesti, a i iskustvo hrvatske povijesti, iskustvo današnje povijesti hrvatskog društva, ako hoćete konkretno – hrvatskih branitelja, kaže nam doista da se trebamo čuvati ljudi, treba se čuvati čovjeka. Jer čovjek je čovjek s Bogom, ako nije s Bogom, onda je čovjek živina – oprostite mi na izričaju…kad čovjek izgubi Boga, on izgubi i svoju ljudskost…“ Fra Ante se u propovijedi dotaknuo i aktualne teme –hrvatskih branitelja koji već danima prosvjeduju u Zagrebu. „…oni (branitelji) su se borili protiv zvijezde, a veliča se zvijezda, to je dovoljno da padnu u bijedu, da se zapravo uruši čitav njegov svijet, uruši se njegova vrednota, uruši se sve ono zašto se on borio…“ Nakon toga fra Ante je kazao da sve ideologije na čovjeka gledaju jednostrano. Na njega gledaju samo kroz određenu ideju, određeni pojam ili kroz određenu korisnost itd. „…Mi smo kroz našu povijest u prošlom stoljeću doživjeli takve zločine da čovjeku pamet staje. A zašto? Samo zato što se nismo uklopili u određenu ideju. Ne zbog toga što nismo voljeli svoju zemlju, ne zbog toga što nismo radili za svoju zemlju, ne zbog toga što se nismo žrtvovali za svoju zemlju, nego samo zbog toga što smo bili protiv određenog svjetonadzora, protiv određene ideologije. I svaka ideologija, bila ona religiozna, bila ona crvena, bila ona crna, bila ona žuta, koje god hoćete boje, ona iza sebe ostavlja samo zlo…“ Zatim je fra Ante istaknuo da nam mučenici koje slavimo trebaju biti uzori, da poput njih i mi budemo Božji svjedoci u ovome svijetu.


Propovijed je završio riječima: „…Naši su mučenici imali snage reći 'Pucajte, mi smo spremni'. Mi ih slavimo. Ali to obvezuje…I svi mi koji smo ovdje na ovome mjestu, na ovome svetom mjestu obilježenom - ne samo molitvama, ne samo pjesmama, nego i krvlju, dakle onim što je najviše što čovjek može dati za Domovinu, za prijatelja, za Boga, to nas obvezuje da mi poput njih živimo ono što govorimo, da budemo svjedoci onoga što trebamo činiti. Zato zamolimo njihov zagovor, da nas njihova odvažnost, njihova hrabrost, njihova ljubav prema Bogu i Domovini, njihova vjera, dadu snage, dadu hrabrosti, dadu spremnosti pa po cijenu vlastitoga života da doista u ovome svijetu pokazujemo da je čovjek samo čovjek s Bogom, a da je bez Boga...Amen.“ Na kraju sv. mise župnik fra Marko kazao je da ima još živih Kozičana koji su vidjeli te mučenike. U sjećanje su im se usjekle njihove riječi: Molite Boga za nas! Fra Marko se zahvalio svima koji su došli na ovo slavlje i sve pozvao da u svojim životnim poteškoćama i nevoljama upućuju molitve ovim mučenicima, jer je moćan njihov zagovor kod Boga.

Nakon sv. mise svi prisutni pošli su na groblje. Na grob mučenika položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće. Vrgorski pjevači otpjevali su "Oslobodi me, Gospodine", a njihov bivši župnik fra Petar Vrljičak izmolio je molitvu za pokojne mučenike. Nakon toga za sve sudionike ovog slavlja priređena je okrepa u župnoj kući.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas24
Ovaj mjesecOvaj mjesec19383
UkupnoUkupno7634261

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 55