Split: Koncert izveo „Trio Corona“

Osmi dan devetnice, u srijedu 19. studenoga 2014., nakon krunice i večernje molitve Gospi od Zdravlja, misno slavlje u 19 sati predvodio je i propovijedao fra Ivan Nimac župnik u Župi sv. Jurja Velemučenika u Kruševu. Nakon mise u 20 sati, koncert za sporan, trubu i orgulje izveo je Trio Corona u sastavu: Jelena Čilaš sopran, Ivan Bralić truba i Mirko Jankov orgulje.

PROGRAM:

1. Georg Friedrich Händel: Suita u D-duru HWV 341

(izbor stavaka: Overture - Menuetto - Bourrée - March)

2. Alessandro Stradella: Pietà, Signore!

3. Tomaso Cecchini: Sospirava Maria

4. Girolamo Frescobaldi: Toccata VI per l'organo sopra i pedali e senza

(Secondo libro di toccate)

5. Johann Sebastian Bach: Jauchzet Gott in allen Landen

(arija iz istimene kantate BWV 51)

6.  William Boyce: Voluntary I

7. Antonio Vivaldi: Nulla in mundo pax sincera

(arija iz istimenoga moteta RV 630)

8. François Couperin: Offertoire sur les grands jeux

(Messe pour les couvents)

9. Georg Friedrich Händel: Let the Bright Seraphim

(arija iz oratorija „Samson“ HWV 57)

Jelena Čilaš (Split, 1988.) paralelno sa II. gimnazijom, godine 2004., upisala je i glazbenu školu Josipa Hatzea u Splitu, smjer solo pjevanje u klasi prof. Sanje Erceg-Vrekalo. Godine 2009. osvojila je I. regionalnu nagradu na 47. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa. Sudjelovala je aktivno na seminarima eminentnih profesora (E. Blahova, M. Robavs, M. Keenze, O. Miljaković, C. Denley, B. Schollum, W. Moore, E. Kopecky, M. Gojčeta-Silić, S. Dešpalj, B. Mikulić, H. Niquet i dr.), na stručnim usavršavanjima iz operne režije (M. Behrends) i interpretacije rane glazbe (M. Penzar, Y. Imamura).  Godine 2007. debitirala je u Operi HNK-a u Splitu kao jedna od fanciulla u operi „Manon Lescaut“ G. Puccinija, dok je 2009. pjevala solističku ulogu novakinje u operi „Suor Angelica“ istoga skladatelja. Surađivala je sa zborom splitskoga HNK-a, te sa zborom HRT-a. Godine 2009. upisala je studij solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi izv. prof. Miljenke Grđan, kod koje 2013. završava preddiplomski, a 2014. i diplomski studij. Usavršava „Werbeck metodu pjevanja“ kod prof. B. Mikulića. Godine 2011. osvojila je III. nagradu na međunarodnom natjecanju „Lazar Jovanović“, a iste godine je pjevala i ulogu Belinde u Purcellovoj operi „Didona i Eneja“ u sklopu projekta Musical Vehicle pod ravnanjem mo. B. Bayla i uz mentorstvo R. Pokupić. Pobjednica je I. međunarodnog natjecanja Aplauz teatra 2012. godine. U ljeto 2013. godine, u sklopu međunarodne ljetne škole „Aestas musica“ u Varaždinu ostvaruje nekoliko uloga u polu-operi H. Purcella „The Fairy Queen“. Iste godine osvaja II. nagradu na 51. Državnom natjecanju iz komorne glazbe u Opatiji s trio sastavom (flauta, glas i glasovir). U travnju 2014. u sklopu ciklusa „Virtuoso“ pjeva ulogu Lieschen u Bachovoj „Kantati o kavi“ uz pratnju baroknog ansambla Muzičke akademije u Zagrebu. Od prosinca 2013. godine postaje solistica ansambla „Responsorium“, s kojim izvodi djela iz razdoblja renesanse i ranoga baroka uz poseban osvrt na ostvarenja starije hrvatske glazbene baštine.

Ivan Bralić (Split, 1972.) osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završava u glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu, u klasi prof. Ante Puharića. Nakon mature upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, u klasi prof. Stanka Selaka, gdje je diplomirao 1997. godine. Usavršavao se na majstorskim seminarima kod profesora S. Arnolda, C. Dawn Reinhart, C. Schlueter i dr. Od 1995. godine djeluje kao solo trubač Simfonijskoga orkestra HV-a, od 2001. solo trubač orkestra HRM-a, te honorarni suradnik opere HNK-a u Splitu. Uz orkestralnu djelatnost, član je više komornih sastava te jedan od osnivača „Međunarodne ljetne škole za trubu i orgulje“ u Solinu (2008.).

Mirko Jankov (Split, 1983.) na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je glazbenu pedagogiju (2009.), te, kao drugi paralelni studij, orgulje (2010., cum laude), u klasi poznate hrvatske glazbene umjetnice i pedagoginje Ljerke Očić. Na istoj akademiji u rujnu ove godine uspješno je završio i poslijediplomski specijalistički studij za izvođače (mentori red. prof. Lj. Očić i nasl.  red. prof. dr. sc. V. Katalinić). Interpretaciju i tehniku orguljanja usavršavao je kod A. Meneghella (Mantova), B. Klapprotta (Weimar) te R. Bauer (Ljubljana), a nastupao je u zemlji i inozemstvu (Austrija, Njemačka, Italija, Kanada). Godine 2008., zajedno s prof. Lj. Očić i Društvom za promicanje orguljske glazbene umjetnosti „Franjo Dugan“ iz Zagreba, objavio je zbirku „Orguljska baština grada Korčule“ za što je u ak. god. 2009/2010. nagrađen i Rektorovom nagradom. Na polju crkvene glazbe djeluje od 2001., najprije kao zborovođa i orguljaš crkve Gospe od Otoka u Solinu, a od rujna 2012. kao glavni orguljaš konkatedrale sv. Petra u Splitu. Uz orguljanje, pedagošku djelatnost i vođenje zborova (umjetnički je voditelj „Vokalista Salone“ i mješovitoga zbora „Kaljica Jelena“ iz Solina) aktivno je prisutan i na području znanstvenoga rada, gdje redovito objavljuje članke iz organologije, muzikologije i etnomuzikologije („Tusculum“, „Sveta Cecilija“, „Grove Music Online“ i dr.). Jedan je od pokretača „Međunarodne ljetne škole za trubu i orgulje“ u Solinu (2008.) te godišnjega orguljskoga i komornoga ciklusa naziva „Mali nedjeljni podnevni koncerti na Jordanovcu“ (2009.). Nastavnik je orgulja, komorne glazbe, dirigiranja i povijesti glazbe u srednjoj glazbenoj školi „Dr. fra Ivan Glibotić“ u Imotskome.

Trio „Corona“ - ansambl koji tvore sopranistica Jelena Čilaš, trubač Ivan Bralić i orguljaš Mirko Jankov - osnovan je pred nešto manje od godinu dana sa željom njegovanja i popularizacije komornoga glazbenog izričaja. Članovi ansambla, uvijek otvoreni i za suradnju s drugim umjetnicima, u svojemu radu i nastojanjima postavljaju naglasak na izvedbi djela domaćih i stranih skladatelja iz vremena kasne renesanse, baroka i klasicizma. Kao takav, trio „Corona“ priključuje se sličnim europskim i hrvatskim ansamblima koji gaje umjetnost i zadovoljstvo zajedničkoga muziciranja u svrhu doprinosa glazbenokulturnoj razini i koncertantnoj ponudi u domaćoj sredini. 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas60
Ovaj mjesecOvaj mjesec50489
UkupnoUkupno7736257

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 33