Propovijed - prvi dan

Isus na put šalje dvanaestoricu i reče im: „Ništa ne uzimajte na put: ni štapa, ni torbe, ni kruha, ni srebra! I da niste imali dvije haljine!“. Kakav čudan nalog i oprema za putovanje!

Francuski biskup Jacques de Vitry napisao je 1216. godine pismo u kojem opisuje ogroman utjecaj Franje Asiškoga na društvo onoga vremena. Papa je, naime, bio na putu prema sjvernoj Italiji da pokuša pomiriti dva grada i nakon toga započeti novi križarski rat.

Biskup je napisao u svom pismu: „Iz Milana sam išao prema gradu Perugia gdje je umro papa Inocent III., ali još nije bio pokopan. Za vrijeme noći neki razbojnici su skinuli s njega vrijednu odjeću i ostavili tijelo, koje je ležalo u sredini crkve, gotovo golo i ispuštajući zgražajući miris za povraćanje. Išao sam i sâm se uvjerio kako je slava ovoga svijeta kratka, isprazna i prolazna. Biskupi su se okupili odmah u konklavama u Perugi i izabrali novog papu koji se prozvao Honorije III.”

U svom je pismu komentirao žalosno stanje crkve toga vremena: „U svojem privremenom boravku na papinu dvoru u Perugi vidio sam mnogo toga što mi bijaše odvratno, svi bijahu zabavljeni svjetovnim pitanjima, politikom i pravicama, toliko da si jedva mogao natuknuti koju duhovnu stvar.“ Bez komentara. I danas vrlo slično – žalosno.

On u svom pismo nastavlja i piše: „Ipak sam našao utjehu videći mnoge osobe obaju spolova, bogatih i svjetovnih, koji su se odrekli svih svojih posjedovanja i ostavili svijet iz ljubavi prema Kristu. Nazvaše se ‘Manja braća’ i ‘Manje sestre’.“

Vi ste radost i utjeha – vi ste se odrekli slobodnoga vremena, zabave, .... iz ljubavi prema Kristu, iz ljuabvi prema Frami. I za vas bi se moglo napisati: „Našao sam utjehu u vama...“

Nakon toga biskup piše: „Njih su mnogo cijenili papa i kardinali. Oni su se potpuno odvojili od vremenskih stvari i imaju samo jednu strast kojoj se žele posvetiti u svojim nastojanjima: spasiti duše koje su u opasnosti od ispraznosti svijeta i pokušati ih pridobiti da nasljeduju njihov primjer.“ On zaključuje svoje pismo govoreći da su ovi siromašni i jednostavni ljudi spasili mnoge duše.

U današnje vrijeme ljudi, kao i u ono vrijeme, govore samo o ovom svijetu, a svijet duhovnosti često se napada i pod velikim je pritiskom. Papa Inocent III. nije bio zao čovjek budući da je bio sklon Franji i Manjoj braći. On je imao mnogo svjetovne snage i poštovanja, ali kao što pismo naglašava, što se dogodilo sa svim time? On je završio „gotovo gol i ispuštajući zgražajući miris za povraćanje“. Kada zaboravimo ili ignoriramo duhovnost, mi isto tako gubimo i ovaj svijet, goli smo i naša djela stvaraju miris za zgražanje – prenesimo to da ljude oko sebe i njihove živote.

Mi stojimo u opreci s „građenjem ovog svijeta“ zajedno sa sv. Franjom i sv. Klarom i s mnogim osobama duhovnog života koji su prepoznali ispraznosti svijeta. Oni su učinili „djelo“ koje traje čak i u ovom svijetu. Sv. Franjo, i drugi sveci, utjecali sve do današnjeg dana svojim životima. Nažalost, utjecaj ovoga svijeta je velik da nam neprestanu trebaju oni koji će nas podsjećati na tu istinu.

I nas Isus šalje kao isvoje učenike. Ne trebamo putovati daleko. Naša misija počima u vlastitim obiteljima, susjedstvu, u razgovorima i druženjima s drugima. Jedino ostaje pitanje imamo li hrabrosti preuzeti zadaću koja se pred nas stavlja da naše djelo traje i da budemo utjeha među mnogima koji zarobljeni ovim svijetm.

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas780
Ovaj mjesecOvaj mjesec3125
UkupnoUkupno7618003

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 46