Propovijed - treći dan

Prvo čudo u javnom životu – pretvaranje vode u vino. Zašto?

Isusovo prvo čudo stoji u službi života i životne radosti, u službi spasenja čovjeka. Isus je došao da se čovjek raduje, a ne da se žalosti. Želi li Isus i danas pretvarati naše vode u vina, naše žalosti u radosti? Činjenica je kako na određeni način svako malo vremena se dogodi da nam „nedostaje vina“ – nedostaje radosti“. Naša osobna žalost zahvaća i one oko nas. Nismo sami ni u žalosti ni u radosti. Jasno je da Isus i danas želi pretvoriti naše žalosti u radosti. Međutim, tu postoji jedan preduvjet. Marija kaže slugama: "Što god vam rekne, učinite."

To je teško. Zašto? Prijateljstvo s Isusom i njegovim učenicima povlači za sobom razne neugodnosti kojih zacijelo ne bi bilo da se ne družimo s Isusom. Neki bježe od Boga zato što misle da bi se morali odreći mnogih stvari na koje su životno navezani. Boje se da će im ponestati vina (radosti) ako Isusa pozovu na svadbu – u svoj život. Međutim, svadba u Kani ne zaustavlja se na praznim čašama. Nastavlja se neočekivanim nalijevanjem novoga vina u prazne čaše.

Pavao govori o različitim darovima. Ako darovi pojedinaca ne koriste drugima i ne služe jedinstvu Crkve, onda je vino kojega je Bog darovao postalo neupotrebljiva voda. Darovi nam nisu dani da se iza njih skrivamo ili da ih omalovažavamo. Darovi su nam dani da ih drugima darujemo. Tako se može dogoditi da obična voda postane vino, božansko vino.

Sredinom kolovoza 1224. godine Franjo je čvrsto odlučio vršiti pokoru u čast arkanđela Mihaela. Vrijeme pokore bilo bi od Velike Gospe (15. kolovoza) do blagdana sv. Mihaela (29. rujna). Budući da je Franjo u to vrijeme već bio prilično slabo, braća su posudila magarca od mjesnog seljaka za Franju da može jahati na putu do vrha brda. Seljak je pratio Franju i braću tako da bi mogao vratiti magarca natrag nakon što oni dođu na vrh brda.

Za vrijeme putovanja taj ga seljak pažljivo upita, nije li on brat Franjo. A kad mu je čovjek Božji rekao da je on onaj za koga je ovaj pitao, ponizno je rekao: “Nastoj - reče seljak - biti tako dobar, kao što o tebi svi govore, jer se u te mnogi pouzdaju. Zato te opominjem, da se ne bi s tobom nikada dogodilo drugačije nego što se očekuje.” Kad je čovjek Božji to čuo, sišao je s magarca na zemlju, klekao pred seljaka, ponizno mu je izljubio noge, zahvaljujući mu, što se udostojao opomenuti ga. Franjo je tu opomenu seljaka shvatio radije kao milost i dobrobit nego kao negativan napad.

Neugodnost koja je nastala zbog pomanjkanja vina urodila je čitavim nizom ugodnih iznenađenja, a osobito je razveselila svatove neočekivanim pružanjem mogućnosti

  • Mariji da posreduje kod Isusa,
  • Isusu da se pokaže u svome veličanstvu,
  • slugama da zagrabe vodu,
  • ravnatelju stola da nazdravi novim vinom,
  • zaručnicima da se zahvale Isusu,
  • ostalim gostima da se nad izvanrednim događajem zamisle, a
  • apostolima da se domognu postojane vjere u Isusa.
Vino koje Bog nalijeva u čaše plemenitije je od svih naših vina. Budimo poslušni riječi Božjoj i biti tako dobri da drugima donosimo radost, a ne žalost. 
 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas739
Ovaj mjesecOvaj mjesec3084
UkupnoUkupno7617962

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 48