Karin: Blagoslov novog groblja

Na četvrtu vazmenu nedjelju,zvanu nedjelja dobrog Pastira, 7. svibnja 2017., karinski župnik i gvardijan fra Petar Klarić blagoslovio je u 10.30 sati novo groblje u župi sv. Male Terezije  u Karinu, temeljem  delegacije zadarskog  nadbiskupa  mons. Želimira  Puljića. Obred blagoslova  započeo je molitvom i litanijama svih svetih ,a koji je najavio gosp. Mihovil Brkić, voditelj programa ovog slavlja, a inače vrsni  novinar s Radio Benkovca. Poslije blagoslovne molitve nad novopostavljenim križem, kretala se procesija putem koji označuje granice groblja, a o. Klarić je blagoslivljao groblje. Pjevao se 51 psalam, „Ja sam uskrsnuće i život“ …

Poslije blagoslova groblja i križa uslijedila je sveta misa koju je predslavio fra Jure Šimunović, meštar novaka s Visovca ,a u koncelebraciji su bili  župnik i gvardijan Klarić,fra Frano Samodol, bivši gvardijan karinski i fra Milan Ujević. Za vrijeme blagoslova groblja, križa i mise pjevalo je Crkveno pjevačko društvo „Sv. Cecilija“ iz župe Blažene Djevice Marije iz Kaštel  Lukšića. Ave Maria zapjevao je  pjevač iz Knina Hrvoje Marić. Blagoslovu i misi prisustvovali su župljani, gosti i uzvanici. Prvo čitanje i psalam čitao je novak fra Ivan Novaković, a poslanicu je domaćim napjevom iz Kaštel Lukšića pjevao je Nedo Kovačev, a evanđelje je navijestio o. Klarić. U propovijedi je fra Jure između ostaloga istaknuo  kako treba biti odgovoran u životu, živjeti za..,a ne protiv. Treba imati osjetljivost za duhovna dobra, duhovna zvanja. Gledati u budućnost, biti primjer  i uzor u današnjem svijetu. Istaknuo je daje Krist dobri pastir i kako smo ga dužni svi slijediti svatko u svome zvanju  i poslanju. „Krist je trpio za vas i ostavio nam primjer da idete stopama njegovim“. Naglasio je kako se i mladi trebaju  hrabro odlučiti slijediti Krista. Naglasio je kako Krist ne uzima,nego On daje, dariva sa mog sebe. I mise ne trebamo  bojati darivati sami sebe Kristu u svojim poslanjima,a posebice u duhovnim zvanjima.

O. Klarić je između ostaloga istaknuo kako je ovaj blagoslov križa i groblja ne samo duhovni i veliki pastoralni događaj, nego i povijesni za Karin,jer  se župljani iz Karina u buduće neće trebati pokopavati po okolnim grobljima Kruševa, Obrovca, Benkovca,Zadra… ,nego će se moći pokopavati u svome groblju u Karinu,a obitelji koje želje, moći će svoje pokojnike prenijeti iz drugih groblja u Karin. Osim što je istakao što Stari zavjet i Novi zavjet govori u Bibliji  o pokopavanju pokojnika, naglasio je kako je današnji dan posebna milost Božja za Karin i kako će se ubuduće pokojnici moći pod Kristovim križem dostojno pokopavati u nove grobnice,a kojih je za početak sagrađeno  deset, od ukupno predviđenih  u stotinjak u prvom polju, od njih ukupno pet polja. Na Kraju mise pjevao  se „Tebe Boga hvalimo…“  S nekoliko  riječi obratio se i gradonačelnik Obrovca dr. Ante Župan istaknuvši zadovoljstvo što  je Karin konačno dobio novo groblje koje će Grad Obrovac  i dalje nastaviti uređivati. Projekt groblja načinio je KONUS iz Zadra. O. Klarić je na kraju svima zahvalio na sudjelovanju na ovom svetom slavlju.

Fotografije


 

Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas412
Ovaj mjesecOvaj mjesec67870
UkupnoUkupno7057601

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 59