Lišane-Ostrovica: Proslava sv. Ante

U crkvi Sv. Ante u Ostrovici (župa Lišane Ostrovičke) proslavljen je blagdan sv. Ante u utorak, 13. lipnja 2017. Na slavlju su sudjelovali vjernici iz Vukšića, Lišana, Bulića, Provića, Ostrovice i drugih mjesta. Misu je predvodio i propovijedao župnik fra Luka Banić, a mješoviti crkveni župni zbor pjevao je  poznatu tradicionalnu  pučku misu za vrijeme slavlja.


Malo koji svetac uživa danas toliku popularnost kod vjernika, jer sve svjetske religije štuju sv Antu. Sveti je Ante doduše prvenstveno htio da ljudi njegova vremena opet pronađu pravu vjeru, duboko iskustvo ljubavi Božje i milost Božju, ali su ga njegova konkretna čudesno ostvarena djela ljudima otkrila kao onoga kome Bog ništa ne uskraćuje. Istinski  je ljubio Isusa i svoj je život povezao s njime. Često ga se može vidjeti s kruhom, knjigom i djetetom u rukama. Znao je napamet evanđelja i odatle je crpio mudrost i snagu za svoje neumorno propovijedanje. Poznat je "kruh svetog Ante" jer to je dar za siromašne i tako se Antino djelo nastavlja djelima ljubavi, rekao je na kraju fra Luka Banić.

Nakon popričesne molitve,  župnik fra Luka Banić, zahvalio je Bogu, sv. Anti,  članovima zbora  sabranom Puku. Potom je zbor zajedno s cijelim Pukom pjevao tradicionalnu pučku zahvalnu pjesmu „Budi hvaljeno“. Crkva sv. Ante Padovanskog u Ostrovici, inače spomenik kulture, služila je kao vojna kapela. Oko nje su pronađeni vojnički grobovi, pa i stranaca. U crkvi se nalazio drveni oltar i na njemu slika Gospe s Djetetom a uz nju sv. Ante i sv. Ivan Nepomuk (XVIII. st.). U crkvi se također nalazio  veliki barokni kip sv. Antuna (XVIII. st.) i srebrni paks-relikvijar sv. Ante. U ratnom vihoru 1991.-1995. crkva je devastirana i srušen krov. Obnovljena je 1996. god. U župi, u mjestu Ostrovica ima i pravoslavna crkva.

Fotografije

 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas120
Ovaj mjesecOvaj mjesec50549
UkupnoUkupno7736317

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 45