Trstenik: Novi broj časopisa „Počeci“

Iz tiska je izašao novi broj časopisa Franjevačkih bogoslova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja „POČECI“ - Godina XIV. br. 1 (14), na temu zajedništvo.

 

Riječ urednika


Poštovani čitatelji,

pred vama je novi (četrnaesti) broj „Početaka“, časopisa bogoslova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. U njemu su sadržana duhovna razmišljanja, istraživanja, propitkivanja i poetski pokušaji studenata teologije. Kao takav on u pisanom obliku barem dijelom predstavlja odraz aktivnosti našeg odgojnog zavoda. Jezik je kuća bitka – govorio je Heidegger. Ono što jesmo, svo naše postojanje ne može biti izrečeno drugačije nego putem našeg jezika. Na tragu Wittgensteina možemo se pitati: bi li uopće mogli misliti ako ne bi poznavali neki jezik? Vjerojatno ne bi te bi u tom slučaju bili osuđeni ostati samo na razini nagona, lišeni dubljeg uvida u život i njegove fenomene. Zahvaljujući jeziku tu razinu nadilazimo i poput vječnih tragača povezujemo fragmentirane dijelove života u jednu cjelinu, dajući im okvir i smisao. Svaka napisana ili izrečena riječ ima svoje granice unutar nekog jezika. Bile te riječi zanosne i uzvišene ili pak posve jednostavne one uvijek nose u sebi određeno značenje, štoviše, nose nečiju nutrinu. Stoga tekstove uvijek treba čitati s poštovanjem.

Riječi mogu prenijeti najdublju emociju, one mogu stvoriti neke sasvim nove, čudesne i apstraktne svjetove ali i sasvim konkretan svijet. Kako znamo iz Ivanova prologa, sve je nastalo iz Riječi. Ona je bila prije svega i sve postade po njoj (Usp. Iv 1, 1-3). Ako je sve stvoreno po njoj, onda i stvorenja nose otisak Riječi, Boga koji je u sebi zajedništvo triju osoba. Boga koji u to zajedništvo želi i ljude uključiti. Krist je to svojim otkupiteljskim djelom učinio i isto ostavio Crkvi kao trajno poslanje: biti sakrament najtješnjeg sjedinjenja s Bogom i jedinstva cijelog ljudskog roda (usp. LG 1). Nadamo se da će i tekstovi koje vam u ovom broju nudimo na čitanje barem dijelom pomoći oko ostvarenja zajedništva s Bogom i produbljenja zajedništva jednih s drugima. Ponajviše s onima s kojima dijelimo svoju svakodnevicu. Ako u tome uspijemo, trud se isplatio.

Želim Vam ugodno čitanje našeg časopisa!

************

Novi broj časopisa možete preuzeti u pdf-u na linku: „POČECI“ – godina XIV br. 1 (14)

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Šibenik / Šubićevac: Predstavljanje knjige

************

Otok: Proslava sv. Luke

************

Najava Izbornog kapitula u Hrvatskom nacionalnom bratstvu OFS-a

************

Obiteljski susret

************


Dani crkvene glazbe 2019.

************

Vierzehnheiligen kod Bamberga: Pastoralni skup Digitalno doba i pastoral mladih, 7. - 10. 10. 2019.

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas515
Ovaj mjesecOvaj mjesec32702
UkupnoUkupno7168354

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 112