Hrvace: Proslava Gospe Žalosne

U župi Hrvace tradicionalno se proslava Gospe žalosne, suzaštitnice župe, održava prve nedjelje nakon 15. rujna. Ove godine, zbog trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu, gdje su mnogi župljani nazočili, svetkovina Gospe žalosne proslavljena je u nedjelju 23. rujna 2018.


Kao i svake godine, slavlje Gospe naše žalosne Hrvatačke započelo je trodnevnicom Njoj u čast. Trodnevnica je započinjala molitvom Gospine krunice i litanijama koje su predvodili djeca i mladi iz župe, a zatim je o. Župnik molio sedam Gospinih žalosti. Sv. misu i propovijed prvog dana predvodio je fra Filip Budić, samostanski i župni vikar Sinja. Drugi dan predvoditelj slavlja bio je fra Lukica Vojković, župni vikar Sinja. Trećeg dana trodnevnice slavlje je predvodio fra Blaž Toplak, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju s pravom javnosti. Sva tri dana trodnevnice, Bogu dragom hvala, crkva je bila puna naroda Božjega.

U subotu, 22. rujna, KUD-ovi su imali smotru folklora pred župnom crkvom Svih Svetih, a potom su nastupili i u športskoj školskoj dvorani. Slavonija i Dalmacija u ljepoti plesa i narodnih veličanstvenih nošnji. Tko to ima, tko to more platit?

U nedjelju, 23. rujna, na sam dan svetkovine Gospe žalosne, o. Župnik slavio je u 8 sati sv. misu za domaćice. Crkva je bila dupkom puna. I u vremenima lažnih kojekakvih ponuda ovoga i onoga, narod treba Boga, narod traži milost i mir od Gospe naše. Procesiju i svetu misu u 10 sati predvodio je mons. Mile Bogović, biskup ličko-senjski, u miru. Crkva je bila mala primiti sve vjernike, ali Bog je dao lijepo vrijeme, a i vani se zbog dobrog ozvučenja, moglo dostojanstveno sudjelovati. Mladići i djevojke u narodnim hrvatskim nošnjama cetinskoga kraja nosili su u procesiji Gospin dragi lik. Župni zbor pod vodstvom s. Vitalije srcem i dušom pjevao je pjesme za vrijeme procesije i svete mise. O. Biskup u propovijedi je istaknuo važnost Gospe u Hrvatskom narodu, koja je naša odvjetnica i koja je stajala pod križem Sina svoga i našeg Gospodina Isusa Krista, koja je i s nama u svim našim životnim križevima i nevoljama života. Dotaknuo se na poseban način i važnosti gradnje svehrvatskog groba na Udbini, da dostojanstveno pokopamo sve naše mučenike i junake.

Župljani i župnik darovali su o. Biskupu sliku Gospe Žalosne i župnu monografiju. Svojom nazočnošću slavlje je uzveličao i hrvatski general i uznik gosp. Dario Kordić, kao i alkarski vojvoda Boško Ramljak. Slavlje se nakon svega preselilo u restoran 'HRV' u Hrvacama, gdje je župnik ručkom počastio goste i uzvanike. Hvala dragom Bogu i Gospi našoj Hrvatačkoj i na ovoj proslavi godine Gospodnje 2018.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1366
Ovaj mjesecOvaj mjesec8370
UkupnoUkupno7623248

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 73