München: Mladi u Frami, odrasli u FSR-u

U nedjelju 28. kolovoza, održano je svečano misno slavlje, u prepunoj crkvi sv. Gabriela gdje je redovito nedjeljno i blagdansko okupljanje hrvatskih vjernika, na kojem je upriličen obred primanja i obećanja u Frami te prvo primanje u Franjevački svjetovni red (FSR).


Svečano euharistijsko slavlje predvodio je gvardijan i župni vikar samostana sv. Gabriela u Münchenu fra Ante Babić uz koncelebraciju fra Petra Komljenovića i fra Ivana Čikare, duhovnog asistenta mjesnog bratstva FSR-a HKŽ Frankfurt am Main. Cijelo slavlje je animirao fra Filip Mimica. U kratkoj i nadahnutoj propovijedi gost iz Frankfurta fra Ivan istaknuo je važnost euharistije kao i opsluživanje Riječi Božje. "U evanđelju današnje nedjelje Bog pred nas stavlja čovjeka, slijepca Bartimeja koji je sjedio kraj puta dok je Isus s učenicima izlazio iz Jerihona prema Jeruzalemu. Slijepi i siromašni Bartimej ima čvrstu vjeru. Iako ga u mnoštvu svi ušutkuju on i dalje viče i moli Isusa da ga ozdravi. Nakon tjelesnog ozdravljenja Bartimej baca sa sebe ogrtač, koji je njemu kao siromahu i prosjaku bio sve što ima, jer želi živjeti novim životom i u slobodi slijediti Isusa. Sjetimo se sv. Franje koji se zbog Krista odrekao svega zemaljskoga." Fra Ivan nas je na kraju potaknuo da po primjeru Bartimeja i sv. Franje Asiškog rastemo u vjeri te "čestim čitanjem Evanđelja prelazimo iz Evanđelja u život i iz života u Evanđelje".

Nakon propovijedi uslijedio je obred primanja, polaganja prvih obećanja i obnova obećanja u Frami HKŽ München kojemu je pristupilo sedamdesetšestero djevojaka i mladića. Oni su pred cijelom župnom zajednicom posvjedočili  kako svoju mladost žele posvetiti Kristu po uzoru na svetog Franju. Sestra Marija Pušić i fra Ante Babić predvodili su obred primanja i obećanja u Franjevačkoj mladeži. Kandidatima Frame je uručen TAU, znak spasenja kojim su opečaćeni na krštenju.

Slijedio je obred primanja u Franjevački svjetovni red. Četrdeset i pet članova  HKŽ München primljeno je u bratstvo FSR-a. Kandidati su se obvezali da će se truditi "kako bi većim marom i zauzetošću proživljavali i spoznavali krsnu milost i posvećenje te da bi nasljedovali Isusa Krista prema nauci i primjeru Franje Asiškoga." U ime bratstva nove članove je primio Ante Miljak, ministar FSR-a HKŽ Frankfurt am Main i njegov zamjenik Vjekoslav Luburić, koji je na kraju pročitao čestitku i obećao bratsku podršku, a u ime Crkve i franjevačke obitelji predvoditelj euharistijskog slavlja fra Ante Babić. Kandidatima su uručili Pravilo FSR-a i franjevačku krunicu.

Današnje slavlje, uveličali su svojim dolaskom članovi FSR-a HKŽ Frankfurt am Main kao i članovi Frame HKŽ Rosenheima koji su došli na poziv duhovnih asistenata fra Filipa i fra Petra kako bi bratski podržali osnivanje FSR-a te primanja i obećanja u Franjevačkoj mladeži u Hrvatskoj katoličkoj župi München. Pjevanje i sviranje na ovoj svetoj misi animirali su članovi Frame HKŽ München sa njihovim voditeljima fra Filipom, s. Nikolinom i Anom Šarić, a čitanja su predvodili članovi FSR-a iz Frankfurta.

Svim slavljenicima čestitke je na kraju euharistijskog slavlja, u ime najveće hrvatske katoličke zajednice u svijetu HKŽ München, uputio fra Ante Babić zaželjevši im ustrajnost u nasljedovanju Isusa Krista po uzoru na serafskog oca Franju. Slavlje se nastavilo u velikoj dvorani njemačke župe sv. Gabriela uz svečani ručak i zajedničko druženje slavljenika i gostiju.

Fotografije

 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas93
Ovaj mjesecOvaj mjesec50522
UkupnoUkupno7736290

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 34