Karin: Otkriveni temelji crkve sv. Vida

Prošle godine, 2017. početkom srpnja pronađen je starokršćanski križ iz 4.-6.stoljeća na lokalitetu u blizini današnje pošte u Karinu. Nakon ovog pronalaska iste godine Ministarstvo kulture RH, dio spomenutog lokaliteta na kojem je pronađen ovaj križ, proglasilo je kulturnim dobrom eksperimentalno kroz idućih šest godina. U tom razdoblju bilo je potrebno izvršiti sontažna arheološka istraživanja. Ako se pronađu temelji crkve sv. Vida, onda će taj lokalitet biti u trajnoj zaštiti kao kulturno dobro.


Polovicom rujna ove 2018. započeli su arheološki iskopi na ovom vrlo važnom lokalitetu. Voditeljica istraživanja je Marina Jurjević, dipl. arh. iz Obrovca. Pomogli su joj iz Zadra Zrinka Serventi, doc.dr.sc na odjelu za povijest, suvoditeljica istraživanja, dipl.arh i prof.engleskog jezika Antonio Lovrinčević, arheolog, Ana Divić, arheolog, Roko Sven Surać, asistent na odjelu za povijest. Već u prvim danima arheoloških istraživanja otkrili su temelje crkve sv. Vida od 4. do 6 stoljeća. Nije trebalo čekati šest godina eksperimentalnog istraživanja da se otkriju temelji spomenute crkve. Prema riječima arheologinje Jurjević, i u idućim godinama nastaviti će se arheološka istraživanja na ovom lokalitetu, a za očekivati je, kako se vidi po temeljima, koji još nisu istraženi, da se radi o velikoj crkvi sv. Vida, što pokazuje da je u to vrijeme cvalo kršćanstvo u Karinu. Ovim otkrićem već u ovoj prvoj godini istraživanja, ovaj lokalitet svrstava se u njegovu trajnu zaštitu. Krajem listopada arheolozi su prekrili otkrivene temelje geotekstilom kako bi lokalitet zaštitili od leda i nadolazeće zime. Gvardijan i župnik fra Petar Klarić nekoliko je puta obišao ovaj lokalitet i arheologe za vrijeme istraživanja. Izrazio im je svoju radost za otkrivene temelje crkve sv. Vida. Istinita se pokazala predaja u narodu kao i ostali dokumenti, da je tu bila crkva sv. Vida koja spada u neprocjenjivu sakralnu i kulturnu baštinu.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas227
Ovaj mjesecOvaj mjesec51956
UkupnoUkupno7518789

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 40