Fra Ivan Macut sudjelovao na sjednici Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog

U prostorima Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu pod predsjedanjem biskupa Antuna Škvorčevića održana je 30. studenoga 2018. redovita sjednica Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog.

Nakon molitve biskup Škvorčević podsjetio je vijećnike na značajnije ekumenske događaje koji su se zbili od posljednje sjednice. Ukratko izvijestio o svojem susretu s metropolitom SPC Porfirijem u Zagrebu i s episkopom slavonskim Jovanom u Požegi i Pakracu, o susretu predstavnika Crkava, crkvenih zajednica i religija s tajnikom Svete Stolice za odnose s državama Peterom Ghalagerom, prigodom njegova nedavnog posjeta Hrvatskoj u Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu. Biskup je izvijestio vijećnike da su hrvatski biskupi minulih dana uputili Pismo srpskom patrijarhu Irineju u vezi određenih poteškoća u odnosima između dviju Crkava. Upoznao je vijećnike s pohodom hrvatskih biskupa Papinskom vijeću za jedinstvo kršćana i Papinskom vijeću za međureligjski dijalog prigodom njihova posjeta „ad limina apostolorum“ u Rimu.

Središnja točka zasjedanja bila je rasprava o dokumentu koji pripravlja HBK s obzirom na ekumenizam u Hrvatskoj. Naime, nakon „Pastirskog poziva na oživljavanje ekumenskog duha i nastojanja“ koji su biskupi Jugoslavije uputili vjernicima 1974. godine, hrvatski biskupi u novim okolnostima nakon osamostaljenja Republike Hrvatske i Domovinskog rata žele vjernicima progovoriti o tom važnom pitanju. Profesor Ivan Macut s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu prikazao je nacrt dokumenta koji će biti dorađen u skladu s primjedbama svih članova Vijeća.

Pored toga vijećnici su razmatrali zbivanja u određenim kršćanskim zajednicama u Hrvatskoj koja imaju značenje za ekumenske odnose, a osvrnuli su se i na nastalo stanje unutar pravoslavlja, povezano s namjerom ekumenskog patrijarha Bartolomeja da proglasi samostalnost ujedinjene Ukrajinske pravoslavne Crkve. (Izvor: ika.hkm.h)

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1229
Ovaj mjesecOvaj mjesec61478
UkupnoUkupno7528311

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 138