Slavlje sv. Ilije, zaštitnika Studenaca

 

Ovogodišnje slavlje svetkovine sv. Ilije proroka, zaštitnika župe, bilo je u znaku svečane svete mise koju je predvodio mladomisnik don Marko Trogrlić, čija je želja bila da svoju prvu svetu misu sa svojim Studenčanima prikaže Gospodinu upravo na svetkovinu sv. Ilije.

Prema Običajniku župe prva sveta misa na dan svetkovine slavljena je u 8 sati za domaćice koje su vrijedno pripremale objed za obitelji i goste, kojih je ove Iline bilo mnogo. Središnjem misnom slavlju prethodila je procesija studenačkim Centrom. Kip sv. Ilije, barjak i procesijski križ nosili su članovi KUŠU „Studa“, koji su organizirali sva slavlja i aktivnosti Studenačkog lita, čiji je središnji dio Ilina. Uz predvoditelja misnog slavlja don Marka suslavili su imotski dekan i gvardijan fra Kristian Stipanović, župnik fra Zoran Jonjić, fra Kruno Bekavac, fra Nedjeljko Jukić, fra Vinko Gudelj, fra Denis Šimunović, don Mladen Parlov, don Vladimir Mikrut, don Lovre Šola, don Jakov Renić, don Hrvoje Relja te svećenici podrijetlom sa Studenaca: fra Jakov Udovičić, fra Ante Bilić, fra Bone Bilić, fra Dinko Bošnjak, fra Ivica Udovičić i fra Ante Udovičić, a misno su slavlje animirali bogoslov Mirko Šakić, čitači - postulant Marko Udovičić i Dijana Elez, članovi Mješovitog župnog zbora uz orguljašku pratnju Zrinke Babić te pod ravnanjem Marija Cikojevića.

Brojni hodočasnici iz susjednih župa imali su prigodu za ispovijed od ranih jutarnjih sati. Don Marko je u nadahnutoj propovijedi naglasio kako naš život po uzoru na Iliju Tišbijca treba biti život autentičnih, pravih kršćana, koji žele otkloniti sve prepreke na putu sjedinjenja s Isusom. U tom smislu trebamo odgovoriti na pitanja koji je naš smisao i cilj života? Što je ono što nas dijeli od Isusa? U pronalasku odgovora i početku djelovanja pomoć nam se nudi u molitvi prema zagovoru našeg zaštitnika sv. Ilije proroka i svih svetaca, a posebno Blažene Djevice Marije. Ona je ta koja je ponizno sav svoj život položila u Božje ruke, Ona čiji je život bio potpuno predan Bogu. Neka nam Blažena Djevica Marija bude pratiteljica i zagovornica na putu otkupljenja. Na kraju misnog slavlja župnik fra Zoran Jonjić se u svoje ime, u ime svih nazočnih svećenika i cijele župe zahvalio don Marku na molitvi i nadahnutoj propovijedi te svima koji su pomogli da slavlje Iline bude svečano i dostojanstveno. Prije blagoslova don Marko se obratio svima te istaknuo kako je posebno radostan što je upravo na današnji dan slavio svetu misu zajedno sa svojim župljanima. Naglasio je kako je sretan što je izrastao iz ove vjerničke zajednice i primio ono što je svakom čovjeku najvažnije: „To je sveto krštenje, sveta ispovijed, pričest i krizma. Ovdje su moji korijeni i sve ono što mi je drago. Hvala mojoj obitelji, mojim roditeljima Stipi i Ici, bratu, sestrama, obitelji strica Marka, svim mojim rođacima i prijateljima. U ovim se trenutcima posebno sjećam i molim za moju pok. tetku Anku, veliku patnicu i vjernicu koja je vjerujem izmolila moj svećenički poziv. Hvala svima vama dragi moji župljani koji ste molili za mene. Preporučujem se u vaše molitve. Hvala od srca svima koji su učinili ovo slavlje svečanim i dostojanstvenim: braći svećenicima, ministrantima, čitačima, bogoslovu Mirku, a posebno Mješovitom župnom zboru i klapi „sv. Mihovil“ pod vodstvom Marija Cikojevića. Neka na sve vas Gospodin izlije obilje Božjeg blagoslova!“ Dugotrajni pljesak i suze radosnice na licima svih nazočnih pokazali su oduševljenje i zahvalu Gospodinu za još jedno duhovno zvanje i divnog svećenika iz naše župe. Nakon blagoslova i misnog slavlja nastavljeno je radosno druženje na Franjevačkom trgu i Podgredom ispod drevnog oraha. U poslijepodnevnim i večernjim satima nastavio se program 26. po redu Studenačkog lita i tradicionalnog derneka, koji se zahvaljujući entuzijazmu i ljubavi našh mladih prema rodnom kraju održao kao jedini dernek u zapadnom dijelu Imotske krajine. Više o zabavnim sadržajima Studenačkog lita možete pročitati i pogledati na www.studenci.hr i facebook stranici KUŠU „Studa“.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2084
Ovaj mjesecOvaj mjesec70611
UkupnoUkupno7454311

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 42