Šibenik: Proslava Male Gospe

Župna zajednica Gospe van Grada proslavila je u nedjelju, 8. rujna 2019., svetkovinu Male Gospe, koja je zaštitnica župe i naslovnik poznate crkve u srcu Šibenika. Središnjim euharistijskim slavljem u 18 sati predsjedao je mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup. Župljani i Gospini štovatelji pripremali su se za svetkovinu tijekom devet dana (30. kolovoza – 7. rujna), a večernjim misnim slavljima u „Devetnici“ predsjedali su fra Lazar Perica, fra Ante Bešlić i fra Šimun Markulin. Na samu svetkovinu prijepodnevnim misnim slavljima u 8, 9:30 i 11 sati predsjedali su fra Josip Klarić, fra Filip Milanović Trapo i fra Šimun. Središnje slavlje započelo je procesijom s Gospinom slikom, koja je išla oko crkve do vanjskog oltara, koji je prigodno postavljen uz zvonik. Cijeli prostor uz crkvu bio je ozvučen i prikladno uređen, kako bi zajednica vjernika mogla pobožno sudjelovati. Za vrijeme procesije mješoviti pjevački zbor pjevao je lauretanske litanije. Na slavlju je sudjelovalo oko 600 vjernika, koji su došli proslaviti svetkovinu Rođenja Blažene Djevice Marije; još jednom obnavljajući pradjedovski zavjet vjere Bogu i Katoličkoj crkvi.

S mjesnim biskupom koncelebriralo je 11 svećenika: fra Filip, župnik u Gospe van Grada, fra Mario Radman, gvardijan na Šubićevcu, fra Josip Klarić, fra Ivan Bradarić, fra Mate Topić, fra Božo Ćurčija, fra Ante Bešlić, fra Lazar Perica, fra Tomislav Brekalo, fra Nikola Ćurčija i fra Žarko Maretić. Asistirala su trojica bogoslova Šibenske biskupije, zajedno s ministrantima. Liturgijsko pjevanje animirao je već spomenuti zbor, pod vodstvom gđe. Diane Gaši. Prvo i drugo čitanje te sveopću molitvu čitali su Damira Vlajić, Ivo Aleksić, Franka Vrtiprah i Dora Bara. Evanđelje je navijestio fra Mario. Mons. Rogić propovijedao je o ulozi Blažene Djevice Marije u povijesti spasenja, a cijelu propovijed možete pročitati na ovoj poveznici.

Nakon Popričesne prigodnu riječ uputio je mjesni župnik, zahvaljujući svima koji su doprinijeli ljepoti i dostojanstvu slavlja, osobito članovima Župe Gospe van Grada koji su se angažirali i darovali svoje vrijeme i znanje. Zahvalio je i mons. Rogiću, koji tijekom godine redovito i rado posjećuje poznatu i živu župnu zajednicu, u kojoj djeluju trojica franjevaca Provincije Presvetog Otkupitelja. Istakao je i doprinos s. Antonije Šilović, sakristanke koja već godinama marljivo priprema sve potrebno za liturgiju.

Još jedno šibensko slavlje ostaje zapisano u biskupijskim i gradskim kronikama, a franjevci iz Gospe van Grada nastavljaju svoje pastoralno poslanje, uvijek spremi da u Božje ime prime svakog tko svojom nogom kroči pred milosni Gospin lik, One koja već stoljećima zagovara narod Šibenika i cijele biskupije šibenske.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas861
Ovaj mjesecOvaj mjesec66787
UkupnoUkupno7533620

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 82