Čavoglave: Božić 2019.

U okviru zbivanja Božić u Čavoglavama 2019., na 3. nedjelju došašća, dana 15. prosinca 2019., glazbeni dio nedjeljnoga liturgijskoga slavlja i koncertni program nakon njega, predvodio je Vokalni ansambl Frankopan iz Zagreba, koji djeluje pri Udruzi Specijalne postrojbe bojne Frankopan, a čine ga glazbenici - djeca hrvatskih branitelja i sami branitelji i drugi profesionalni glazbenici. Vokalni ansambl na 'Božić u Čavoglavama 2019.' pozvali su fra Ivan Lukač, župnik župe sv. Ilije Proroka u Kljacima, čija su Čavoglave filijala, i Marko Perković Thompson, na čiju je inicijativu u Čavoglavama izgrađena Crkva hrvatskih mučenika, blagoslovljena 2014. godine. Čavoglave su smještene u Petrovom polju, pored izvora rijeke Čikole, između planina Svilaja i Moseć.


Crkva hrvatskih mučenika, toga je 15. prosinca, bila puna župljana. Na programu su bile skladbe mo. Miroslava Martinjaka, o. Bernardina Sokola, o. Miroslava Grđana, A. Dvořaka, C. Francka, Ch. Gounoda, F. Durantea, F. Schuberta i dr., a glazbenici su župljanima darovali i 'Odu zemlji', iz opere Mile Gojsalića skladatelja Jakova Gotovca u izvedbi tenora Maria Filipovića. Kao što je poznato, Jakov Gotovac (čiji su roditelji iz susjednih mjesta Vinovo Gornje – otac Petar, a majka iz Muća/Zmina), znameniti je hrvatski skladatelj, čiji je opus obilježen idiomom svoga zavičaja, upravo Dalmatinske zagore i njezine povijesti i baštine. Općepoznata opera Ero s onoga svijeta, čije završno kolo uvršteno u uspješnicu 'Geni kameni' Marka Perkovića Thompsona to potvrđuje, pa je i izvedba herojske Gotovčeve 'Ode zemlji' intuitivno prepoznata i po snažnome tekstu i glazbi, koju su župljani ispratili s oduševljenjem. Vokalni ansambl Frankopan do sada je održao niz nastupa diljem Hrvatske (Zrin, Šibenik, Žirje, Split, Petrinja, Zagreb…), a njeguje hrvatsku i svjetsku glazbenu baštinu, posebice domoljubnu. Ansambl čine sopranistice Valentina Mekovec, Ivana Sekulić, tenor Mario Filipović, bariton Damir Svoboda, bas Krešimir Klepo i Hrvoje Sekulić, tenor i voditelj ansambla kao i Eva Kirchmayer Bilić na orguljama ili klaviru. Bez obzira na zamjetnu hladnoću u crkvi, sakrament krštenja i dojmljivu propovijed župnika fra Ivana Lukača, župljani su s iznimnom i zadivljujućom pozornošću sudjelovali u misi, te pratili i slušali koncert, a goste iz Zagreba nagradili velikim pljeskom. Međusobne su dojmove i darove razmijenili nakon koncerta tijekom zajedničkoga druženja sa srdačnim i susretljivim domaćinima.

Tijekom manifestacije 'Božić u Čavoglavama'  u subotu 21. prosinca održan je koncert klapa na kojemu su nastupile Klapa Kalelarga – Zadar, Klapa Bibinje, Klapa Kolajna – Zadar i Klapa Uzorita – Sukošan. Na blagdan sv. Stjepana 26. prosinca upriličene su 'žive jaslice', a na blagdan sv. Ivana, 27. prosinca KUD Vlašić izveo je predstavu 'Bog koji dolazi'. Ova pohvalna zbivanja, kvalitetni sadržaji u i uz Crkvu hrvatskih mučenika u Čavoglavama okupljaju i povezuju domaćine s prijateljima i gostima, kojih je iz godine u godinu sve više.

Eva Kirchmayer Bilić

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1241
Ovaj mjesecOvaj mjesec46056
UkupnoUkupno7512889

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 67