München: "Hrvatski glagoljaški rekvijem"

„Hrvatski glagoljaški rekvijem“ u izvedbi Münchenskog radio orkestra u crkvi Srca Isusova u Muenchenu, 14. veljače 2020. godine.
Uz fascinantno djelo Oliviera Messiaena „Abime des oiseaux“ za klarinet, inspirirano Ivanovim Otkrivenjem, uz pratnju recitacije „Tu mislimo“ Miroslava Nemetza, u izvedbi Münchenskog radio orkestra u crkvi Srca Isusova u Muenchenu, 14.02.2020. izveden je i rekvijem hrvatskog skladatelja Igora Kuljerića (1938.-2006.), za koje je rečeno da spaja formu rimokatoličkog rekvijema s ritmom i harmonijom Dalmacije.
Hrvatski glagoljaški rekvijem, koji nije Kuljerićevo prvo djelo u kojem se autor suočava sa vlastitom tradicijom, dovršen je 1996. godine, u vremenu kada je hrvatski narod svakodnevno oplakivao bezumlje velikosrpske agresije, a premijerno je izveden 27. 07. 1996. godine u Zadru. Kuljerić je, povučen na otok Silbu, i svoju i narodnu tugu dvije godine stavljao u tonove i ritmove, u zvuke, ispovijedajući da je rekvijem nastao “iz duboke želje pretočiti u glazbu ono što je slušao u svome djetinjstvu i otada nosio u sebi, kad su glagoljaški ritusi u njemu pronašli svoj čarobni eho”.

Povodom i u okviru Münchenske Sigurnosne konferencije u Münchenu su bili mnogi sudionici konferencije koji su nazočili ovom koncertu. Prisutan je bio ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, dr. Gordan Radman, s delegacijom, ministrica kulture RH, gospođa Nina Obuljen-Koržinek, veleposlanik Gordan Bakota, generalni konzul u Muenchenu, gospodin Vladimir Duvnjak, gospodin Anton Buklijaš, gospodin Vinko Ljubičić, brigadir Goran Klanac, gospođa dr. Iva Hraste-Sočo, gospođa Nera Miličić, i drugi. Koncertu su prisustvovali i hrvatski svećenici fra Petar Klapež i fra Marinko Vukman i časna sestra Viktorija Vukančić.
Hrvatski dirigent Ivan Repušić, kao šef dirigent Münchenskog radio orkestra, pod čijom je dirigentskom rukom koncert izveden, prije izvedbe je govorio o Igoru Kuljeriću i posebnostima “Glagoljaškog rekvijema”. I kćer skladatelja, gospođa Ivana Kuljarić, također je okupljenima u crkvi Herz Jesu govorila o stvaralaštvu svojega oca.
Iako su ulaznice bile limitirane i prijevremeno rasprodane, koncertu su prisustvovali i brojni ugledni Hrvati. Poslije koncerta, uzvanici su sa delegacijom uživali gostoprimstvo župnika Roberta Hofa i proveli vrijeme u druženju i razgovoru. Generalni vikar nadbiskupija München Freising, Christoph Klingan, u svojstvu domaćina kazao je: „Mi, Münchenski radio orkestar i Nadbiskupija München Freising, smo prilikom sastavljanja programa za 2. koncert u okviru koncertne serije „Paradisi gloria“ svjesno svrnuli pogled na bogatu crkvenu kulturu Hrvatske - zemlju koja trenutno predsjeda Vijećem Europske Unije. Ovim nam je djelom autor poklonio obogaćijući uvid u glazbenu kulturu i umjetnost Hrvatske.”
Zahvalni smo Igoru Kuljeriću što nam je zapisao ovu velebnu arhaju, jeziku „rvackom“ što nas iskonuje i okuplja, Ivanu Repušiću koji svojim dirigentskim štapićem kroti čarobne ritmove i svima koji su ovom projektu udahnuli dušu, a posebno gospođi Veroniki Weber, menadžerici Münchenškog radio orkestra, koja je u tom pogledu najzaslužnija za ovu večer!

Božo Marić

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas433
Ovaj mjesecOvaj mjesec22628
UkupnoUkupno7637506

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 40