Lišane: Pastirski pohod biskupa Tomislava Rogića

Pastirski pohod šibenskog  biskupa Tomislava Rogića župi Sv. Mihovila  Lišane bio je u nedjelju, 16. veljače 2020. godine. U  župi su dva velika mjesta: Vukšić i Lišane. Biskup je slavio dvije svete mise: u crkvi sv. Kate u Vukšiću i crkvi sv. Nikole Tavelića u Lišanima. Biskupa su u Vukšiću pred crkvom sv. Kate srdačno dočekali   vjernici i župnik fra Božo Mandarić. Na  misi je bilo mnoštvo vjernika, među kojima  krizmanici, prvopričesnici i učenici sa svojim nastavnicima. Svečano misno slavlje u punoj crkvi sv. Kate, uljepšao je mješoviti crkveni zbor s čuvenim starodrevnim napjevima. Biskup je bio oduševljen čuvanjem te stoljetne crkvene kulturne baštine. Nakon mise otišli su na groblje kod crkve sv. Mihovila, gdje je biskup kod centralnog križa izmolio odrješenje za sve pokojne koji počivaju na groblju.

Biskup je u pratnji župnika fra Bože Mandarića svoj pastirski pohod nastavio u Lišanima gdje je, u crkvi sv. Nikole Tavelića, slavio svečanu misu. Na svetoj misi bilo je mnoštvo  vjernika,  među kojima  krizmanici, prvopričesnici i učenici sa svojim nastavnicima.  Poslije svete mise cijeli vjernički puk otišao je na Lišansko groblje Kolona u kojem se nalazi grobna kapela  sv. Jere, gdje je biskup kod centralnog križa izmolio odrješenje za sve pokojne koji počivaju na groblju. U popodnevnim satima u crkvi sv. Nikole Tavelića u Lišanima, Biskup se susreo s vjeroučiteljima, župskim crkvenim pjevačima, predstavnicima Franjevačkog svjetovnog reda i načelnikom Općine Lišane Ivicom Musićem. Župa sv. Mihovila  Lišane  poznata je  od davnina  kao “ vrelo“ duhovnih zvanja iz koje potječe 7 svećenika, 14 časnih sestara.

Župa  sveukupno ima sedam crkava, koje su tijekom  Domovinskog rata većinom porušene i spaljene. Biskup je obišao crkvu sv. Ante Pustinjaka u Buliću i crkvu sv. Ante Padovanskog u Ostrovici. Pet je crkava  jako dobrom stanju i sve su izgrađene u cijelosti ili obnovljene nakon Domovinskog rata. Stara crkva sv. Kate u Vukšiću i crkva sv. Jere u Lišanima još nisu obnovljene. Župi sv. Mihovila Lišane pripadaju Vukšić, Lišane, Bulić, Prović i Ostrovica.

Cijeli pastirski pohod bio je obilježen radosnim susretima i srdačnim razgovorima.   Biskup je  ohrabrio  vjernički puk da ustraju u vjeri u Isusa Krista, vjernosti Katoličkoj crkvi, svojoj dragoj domovini Hrvatskoj te im iskazao svoju pastirsku brigu i blizinu i veliku zahvalnost na srdačnom dočeku. Vjernici  Vukšića, Lišana i  Bulića  uručili  su biskupu prigodne poklone kao znak zahvale i sjećanje  za njegov pastirski pohod. Na kraju euharistijskog slavlja fra Božo Mandarić zahvalio je biskupu Tomislavu Rogiću na pastirskom pohodu, na riječima ohrabrenja i utjehe koje je uputio cijelom vjerničkom puku župe sv. Mihovila Lišane.

Tekst i foto : Marko Ledenko - Mane

 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas55
Ovaj mjesecOvaj mjesec50484
UkupnoUkupno7736252

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 49