Ponovno krenuti od Evanđelja

PROJEKT

Slaveći milost početaka ponovno smo pošli sv. Franji, i on nas je ponovno uputio Isusu Kristu i njegovu Evanđelju. Protoregula je sadržavala malo evanđeoskih rečenica koje su izražavale radikalne zahtjeve «sequela Christi – nasljedovanja Krista». Da bismo s obnovljenom vjernošću slijedili našega Oca svetoga Franju, i mi ponovno polazimo od Evanđelja, da ga s njim živimo utjelovljavajući u našem vremenu Prioritete naše karizme.

Evanđelje je naše Pravilo i život (usp. PPr 1,1). Ono je bitna jezgra našega zavjetovanja (usp. GGKK 5,2). To zahtijeva da Evanđelje učinimo vrhovnom normom našega života (osobnoga i bratskoga), da u središte stavimo osobu Isusovu, da dopustimo Evanđelje rasvjetljuje naše odluke, naše projekte, da se dademo uvući u Božju avanturu, da imamo povjerenja, da riskiramo, da se otvorimo njegovim zahtjevima, onim najradikalnijim.

Ponovno krenuti od jezgre iz koje je procvala franjevačka karizma, a to upravo Evanđelje, znači ponovno poći na Franjinu karizmatsku intuiciju, prije nego se pomiješa s institucijom i onda s tolikim materijalnim strukturama (usp. 1 Čel 84).

Mi proučavamo i naučavamo drugima Božju riječ, ali često ne činimo da uniđe u naše srce, ne dopuštamo da Riječ prebiva u nama, i ne živimo je s dosljednošću i autentičnošću. Još trebamo prijeći iz razuma u srce, iz spoznaje u osobno prianjanje, iz spoznajne vjere u življenu vjeru, da stvorimo objedinjenost u svome životu. Trebamo ponovno s obnovljenim zalaganjem slušati Isusov poziv: «obratite se i vjerujte Evanđelju» (Mk 1, 15).

Nalazimo se također često da moramo “sačuvati” tolike strukture koje smo baštinili i da svoje evangelizatorsko poslanje vršimo s premnogim aktivnostima, ponekad s previše njih, koje nas umaraju fizički i duhovno. Trebamo ponovno na prvo mjesto staviti osobe i duh, i prijeći od evangelizacije povjerene aktivizmu na evangelizaciju koja je označena novim autentično evanđeoskim prisutnostima. Naš projekt je da ponovno krenemo od Krista i njegova Evanđelja, da uvijek živimo i djelujemo u svjetlu Evanđelja i da Crkvi i svijetu ponovno predložimo plodnost.

Toliki ljudi koji žive tešku krizu vrijednosti i koji su izgubili duhovno uporište, očekuju od nas prije svega autentično evanđeosko svjedočenje, i traže od nas da u svijetu budemo opipljiva prisutnost Boga, njegove ljubavi, koja propitkuje i sam svijet.

 

Hod

Etape hoda što ga želimo zajedno prijeći su tri i izričemo ih na ovaj način: 1. Živimo dar Evanđelja, da obnovimo kvalitetu svoga života; 2. Uzvratimo dar Evanđelja svijetu s konkretnim gestama i s kreativnošću da nanovo oživimo naše evangelizatorsko poslanje; 3. Preutemeljimo naše prisutnosti i strukture da budemo lakši, slobodniji, značajniji i proročkiji.

Dinamizam sugeriraju glagoli: živimo – uzvratimo – preutemeljimo. Središnja jezgra je uvijek življeno Evanđelje koje je osoba Isusova, Riječ tijelom postala, i koje želimo “danas učiniti življenim” u nama, u našem poslanju i štoviše u našim strukturama.

 

Metodološka uputa

Tri tematske etape sadržane u Dokumentu Duhovskog kapitula 2009. godine, imaju svoju unutarnju logiku i dosljednost, i vjerujemo da mogu biti bitni i konkretni vodič za hod obnove i nove “kreativne vjernosti” bratstava i jedinica Reda. Svaka tema bi trebala biti promatrana i življena u misionarskoj «napetosti» i u otvorenosti svijetu, sukladno smjernicama Kapitula (usp. Nalozi 1).

Teme su predložene za dvogodišnji hod, ostavljajući slobodu provincijama i kustodijama da organiziraju svoje programe. Jedinice također mogu predvidjeti godišnji program, koristeći u tom slučaju interne podteme.

Za svaku temu se predlaže temeljno NADAHNUĆE, koje predstavlja ideal prema kojemu težiti, s tekstovima Evanđelja koje je sv. Franjo smatrao povlaštenima, s tekstovima dvaju pravila, Generalnih konstitucija i Završnoga dokumenta Duhovskoga kapitula 2009. godine Nositelji dara Evanđelja; upućuje se na neka POSREDOVANJA, tj. na programe ili aktivnosti koje naznačuju Nalozi Generalnogakapitula ili ih promiču različita generalna tajništva i uredi, i koja se smatraju kao sredstva animiranja; naznačeni su i neki KONKRETNI PRIJEDLOZI (izbori, zadaci); i napokon se sugeriraju neke GESTE I ZNAKOVI koji mogu biti od pomoći da produbljena tema ucijepi u život. Ti prijedlozi su različiti da se dadne svakoj jedinici mogućnost izbora sukladno mjestima i kulturama.

Za produbljivanja “nadahniteljskih” tema u bratstvu osobito preporučamo da se koristi METODOLOGIJA EMAUSA, sa sljedećim momentima: sabrati se, govoriti o onom što se živjelo u odnosu na temu; ponovno čitati iskustva u svjetlu Riječi i Pravila; moliti i slaviti Boga za primljene darove; slaviti bratsko zajedništvo; vratiti se braći i sestrama koji su u svijetu s novom dobrom vijesti (usp. Ggp 45).

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2581
Ovaj mjesecOvaj mjesec48226
UkupnoUkupno7431926

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 39