Ponovno krenuti od Evanđelja

Godine

2010. - 2011.

ŽIVIMO DAR EVANĐELJA

 

«I ustanovi dvanaestoricu da budu s njime

i da ih šalje propovijedati» (Mk 3,14).

 

«Čvrsto držimo riječi, život i nauk i sveto Evanđelje

onoga koji se udostojao za nas moliti svoga Oca

i objaviti nam njegovo ime» (NPr 22,41).

 

Ponovno krenuti od Evanđelja,

kao učenici i svjedoci,

u osluškivanju današnjega svijeta

 

NADAHNUĆE

Sve ima izvor u Bogu i svaka stvarnost se pojavljuje kao dar Boga; najveći dar koji smo primili «Evanđelje Isusa Krista Sina Božjega, dar koji je promijenio život Franje Asiškoga i koji mijenja život svakoga od nas» (PdV 5). «Siromašak je samoga sebe potpuno shvatio u svjetlu Evanđelja», podsjetio je papa Benedikt XVI.

Takav oblik evanđeoskoga života je radikalno nasljedovanje Isusa, kako ga je predstavio sv. Franjo i usmeno potvrdio papa Inocent III. u Protoreguli, i sadržan u Nepotvrđenom pravilu (usp. NPr 1,1-5 = Mt 19,21; 16,24; 19,29).

Imamo li živu svijest da je naš poziv, naše zavjetovanje biti istinski učenici Isusovi (usp. NPr 1,1; PPr 1,1) i živjeti Evanđelje «na način kako ga je sv. Franjo opsluživao i predložio» (GGKK 1,1)?

Živjeti Evanđelje na “duhovno doslovan” način znači ponovno krenuti od evanđeoskoga korijena što čini da se pronađe temeljno jedinstvo naših Prioriteta:

 1. kontemplativna dimenzija se hrani darom vjere (GGKK 90) i redovitim čitanjem i meditacijom svetoga Evanđelja (GGKK 22,1);
 2. zajedništvo života u bratstvu rađa se iz «dara od Boga darovanog» (GGKK 40) što je svaki brat i izražava se u „evanđeoskom“ stilu (GGKK 38) života;
 3. život u malenosti, siromaštvu i solidarnosti izražava biti «putnici i pridošlice na ovome svijetu» (GGKK 64);
 4. misija Manjega brata je naviještati Evanđelje (GGKK 83,1; 88) kroz svjedočenje i riječ;
 5. «na formaciju spada u prvome redu izložiti i iskusiti franjevački način življenja Evanđelja» (GGKK 127,4);
 6. studiji trebaju pripraviti za «naviještanje Evanđelja» (GGKK 162).

Prihvaćanje i opsluživanje Evanđelja učinili su Franju i njegove drugove «sposobnima za izbore koji čine konkretnima njihove intuicije», osobito s obzirom na upotrebu novca, na «jahanje», na odreknuće od povlastica, na povjerenje u Providnost, na brigu za «proročko bratstvo», na sposobnost da «čitaju znakove vremena i da utjelovljuju Evanđelje na konkretan i razumljiv način u kulturu svoga vremena» (PdV 8).

Još, polazeći od dara Evanđelja, polazeći od “logike dara”, Franjo je razvio značajnu «evanđeosku maštu» (PdV 9) koja ga je dovela da postane navjestiteljem Evanđelja mira.

Slijediti Isusa uključuje s njim uzajamno dijeliti navještaj Kraljevstva, kao je bilo objavljeno sv. Franji u Porcijunkuli, po Evanđelju o slanju učenika koje je bilo uključeno u Protoregulu, i prisutno je u Nepotvrđenom pravilu (usp. NPr 14,1-4 = Lk 9,4-5; 10,5-7).

Sveti Franjo je shvatio da nije mogao biti pravi učenik ako nije postao i svjedok Isusov, i ta ga je “objava” potpuno ispunila radošću kojom je klicao: «Ovo hoću, ovo tražim, ovo žudim izvršavati svim srcem» (1Čel 22). Za Franju je evanđeoski poziv usko vezan uz evangelizaciju koja postaje izrazom susreta s Kristom i sa njegovom riječi (usp. TD 13; 1 Čel 22). Za Franju se poziv i poslanje poklapaju (usp. LM 4,2). Tako «već od prvih dana bratstvo se osjeća pozvanim naviještati ono što živi» (PdV 7).

I danas, kao jučer, sva Manja braća « poslana su naviještati Evanđelje po cijelom svijetu svakome stvorenju» (GGKK 83,1), sva «sudjeluju u zadaći evangelizacije cijele Crkve» (GGKK 83,2), i sva, «gdje god se nalazili i što god radili neka se nastoje posvetiti zadaći evangelizacije» (GGKK 84).

Život učenika i svjedoka je itinerancija i simpatija za svijet, koga priznajemo svojim samostanom, i također je uzajamno dijeljenje sa životom siromaha i onih koji su kraj puta (usp. PdV 7).

Umijemo li slušati upite ljudi i sami se učiniti prosjacima smisla (usp. Ggp 6)? Jesmo li spremni pratiti ovaj svijet na putu prema spasenju (usp. PdV 29)?

 

POSREDOVANJA

* Predah za razlučivanje:

Moratorium, br. 1

(vidjeti – gdje se nalazimo?: analizirati našu kvalitetu života, njegove mogućnosti i slabosti, naš evanđeoski identitet i gdje se nalazimo u Crkvi i u svijetu – Godina 2010.);

 

Moratorium, br. 2

(prosuditi – kamo nas potiče Duh? – Godina 2011.).

 • * Otvoriti “školu molitve” u jednom bratstvu provincije ili konferencije (Nalog 9).
 • * Inicijative animiranja Tajništva za formaciju i studije, Tajništva za misije i evangelizaciju i Ureda za PMOS.

 

KONKRETNI PRIJEDLOZI

 • * Promicati susret s Evanđeljem i s Isusovom osobom kroz molitveno čitanje Riječi, zasebno i zajedničko, na čest i redovit način (Nalozi 12; GGKK 22).
 • * S laicima, s Franjevačkom obitelji i s kršćanima drugih crkava uzajamno dijeliti susrete biblijske formacije, biblijskih grupa, molitvenog čitanja Riječi.
 • * Njegovati i/ili revidirati kvalitetu individualnog i zajedničkog života sukladno radikalnim zahtjevima “nasljedovanja Krista”; na primjer: skromnost u odijevanju i jelu, privatno ili zajedničko posjedovanje i upotreba automobila i drugih tehničkih sredstava, određenje neiskorištenih prostora, neki projekt solidarnosti s laicima u korist rubnih osoba ili misija, itd.

 

GESTE I ZNAKOVI

 • * Upriličiti slavlje pomirenja u bratstvu da se pročisti i obnovi bratsko zajedništvo, u prigodi Porcijunkulskoga oprosta 2010. godine.
 • * Na osobit način slaviti 25. obljetnicu Duha Asiza 27. listopada 2011., po mogućnosti s trodnevnom pripravom (Nalozi 29).
 • * Učiniti da se Svetu zemlju upozna kao mjesto utjelovljenja Evanđelja, također uz DVD Kustodije.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2582
Ovaj mjesecOvaj mjesec48227
UkupnoUkupno7431927

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 35