Ponovno krenuti od Evanđelja

Godine

2014. – 2015.

PREUTEMELJIMO SVOJE PRISUTNOSTI

«Proširi prostore svoga šatora» (Iz 54,2).

«Odvedoše je „Gospođu Siromaštinu“ na neki brežuljak

i pokazaše joj cijeli svijet, koliko ga se moglo vidjeti, pa rekoše:

‘Gospođo, ovo je naš samostan’» (SvSav 63): naš samostan je svijet!

Provjeriti i obnoviti

naše osobe, bratstva,

djelatnosti i strukture,

i razvijati suradnju i prestrukturiranje

NADAHNUĆE

Naše temeljno opredjeljenje je živjeti dar Evanđelja na način kako je to predložio Franjo i uzvratiti ga svijetu, kao braća i kao manji, uronjeni u razdoblje brzih promjena koje pruža nove paradigme, kategorije i izazove. Takva svijest traži od nas trajno razlučivanje, ozbiljnu reviziju naših praktičnih izbora, i osobito «hrabrost da započnemo nove putove prisutnosti i svjedočenja (Ggp 33).

Trajno vrednovanje našega života traže od nas također simptomi slabosti koje zamjećujemo u našim bratstvima. Umor i rezignacija u nemalo braće koji koče maštu i zanos drugih; fizički i duhovni zamor koji dolazi od previše aktivnosti koje si mnoga braća nalažu izvršavati; slab osjećaj pripadnosti mjesnom bratstvu kao i onom provincijskom i sveopćem, što stvara individualiste i/ili provincijaliste; zatvorenost u mjesno što priječi otvorenost suradnji također i međuprovincijskoj i slabi značajnost i kvalitetu života; različite krhkosti koje se tiču zvanja i sve češća kriza vjere te ona više ne vodi izbore i ponašanja braće. Ti i drugi slični znakovi nam govore potrebu da pročišćavamo, oživljujemo, obnavljamo svoje prisutnosti sa svim onim što one sadrže.

Riječ je o tome da treba “preutemeljiti” naš život na temelju Evanđelja. “Preutemeljidba”, pak, ne ograničava se na strukture, nego želi poći od osoba, tj. od braće i od naših bratstava. Nije dovoljno preustrojiti djela ili provincije ako se ne preutemelji naša kvaliteta evanđeoskoga života i naše evangelizatorsko poslanje; važno je ipak revidirati naše strukture da one budu uvijek i samo u službi života i poslanja.

Došao je čas da nanovo započnemo, da ponovno krenemo od zanosapočetaka, od korijena naše karizme koja je Evanđelje, od osobe Isusa koji nas je jednoga dana pozvao i zaveo.

Došao je čas da „preutemeljimo” našu ljudskost u njezinim najpozitivnijim vidicima i u međuosobnim odnosima; “preutemeljiti” našu vjeru da uvijek bude osobni susret s Kristom i iskustvo Očeve ljubavi; “preutemeljiti” i obnoviti naše zavjetovanje evanđeoskoga i franjevačkoga života.

Došao je čas da dadnemo novu kvalitetu svojim bratstvima, koja trebaju osobitu brigu (usp. Ggp 27) i «pratnju i majčinsku skrb, ne samo u početnoj formaciji, nego tijekom cijeloga života» (Ggp 32).

Potrebno je također da ponovno ocrtamo svoje aktivnosti i prisutnosti,svjesni da osoba svakoga brata dolazi prije bilo koje aktivnosti i prije mjesta, i da se uvijek treba dati prednost biti pred činiti, životu pred aktivnostima. Ne može se više nastaviti osiguravati zadatke za koje je u prošlosti bilo dvostruko više osoblja nego sada.

Stoga je neodgodivo smanjiti aktivnosti i djela da se ojača kvaliteta života. Nužno je učiniti produbljeno razlučivanje o prioritetima različitih vrsta aktivnosti (župe, svetišta, škole, mladi, novi oblici i novi iznenadni događaji) i o prioritetima načina prisutnosti (bratstvo za formaciju, za tradicionalnu evangelizaciju, za novu evangelizaciju).

Potrebno je ponovno ocrtati aktivnosti da se oživi odgovor pozivu i evanđeoski projekt života i poslanja.

Također i jedinice Reda se trebaju obnoviti i preustrojiti da budu potpora a ne zapreka “radosnoj i kreativnoj” vjernosti svakoga manjega brata. «Strukture su nužne, ali trebaju biti u službi života. […] Naše strukture trebaju proizlaziti iz nutrine naše vlastite karizme evangelizatorskog i kontemplativnog Bratstva u poslanju» (PVR 2001., Bratstvo u poslanju u svijetu koji se mijenja: Završni dokument, nadahniteljska načela 3).

Prestrukturiranje nužno uključuje promjenu. No danas, «u našem Redu ta promjena je stvarnost koja se svaki put pokazuje vidljivijom i koja može predstavljati novu prigodu da nadiđemo provincijski mentalitet i da unaprijedimo interprovincijalnost i osjećaj pripadnosti konferencijama i Redu» (PdV 31).

Put međuprovincijske suradnje kojim prolazi budućnost Reda, može dovesti do «prestrukturiranja” prisutnosti, ali to je «dio revizija i restrukcija» (PdV 31).

Iako takav proces preutemeljidbe struktura može biti također bolan, ipak smo pozvani da otkrijemo u njemu «trenutak pashalne milosti da si ponovno pokušamo dati smisao, na jednostavniji i ranjiviji način, ali također proročkiji i više način manjih ondje gdje već jesmo prisutni» (PdV 31).

Naša unutarnja prestrukturiranja trebaju biti nadahnuta također od izazova i neodgodivosti koji nam dolaze od današnjeg svijeta, kojemu Red želi pružiti više pozornosti (usp. PdV 14), i od čitanja «znakova vremena i mjesta» (usp. PdV 29).

Osim toga i misije “ad gentes” zahtijevaju «suradnju između različitih jedinica, u perspektivi uzajamne izmjene između mlađih jedinica i onih s drevnom baštinom» (PdV 21).

 

POSREDOVANJA

 • * Surađivati u interdisciplinarnom proučavanju situacije i upravljanja Reda (Nalazi 14; 45).
 • * Razjasniti «ciljeve, metode i tipologije» i cilju restrukcije i prestrukturiranja aktivnosti i prisutnosti (Nalozi 47).
 • * Pokrenuti sredstva koja naznačuje PdV 21 da se razvije međuprovincijska suradnja.

 

KONKRETNI PRIJEDLOZI

 • * Promicati i poticati suradnju među provincijama, u konferencijama i na razini Reda.
 • * Otvarati i/ili podržavati međunarodne i međukulturalne kuće formacije (Nalozi 37).
 • * Ostvarivati konkretne smjernice o međunarodnosti i međukulturalnosti koje je predložio Izvanredni generalni kapitul 2006. godine (Ggp 57).
 • * Ponovno ocrtati aktivnosti u jedinicama i dati novo odredište tolikim našim strukturama.

 

GESTE I ZNAKOVI

 • * Započeti i/ili razvijati međuprovincijske projekte evangelizacije i misija (Nalozi 30).
 • * Ojačati suradnju s laicima u aktivnostima i djelima evangelizacije (Nalozi 31).
 • * Njegovati formaciju za transparentnost, solidarnost i etičnost «što se tiče ekonomije, u svjetlu naše franjevačke duhovnosti» (Nalazi 54).
 • * Slaviti međuprovincijski kapitul na rogožinama uz sudjelovanje Franjevačke obitelji i laika s temom o našoj prisutnosti u današnjem svijetu.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1190
Ovaj mjesecOvaj mjesec44521
UkupnoUkupno7428221

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 39