Poruka Institucijama Europske zajednice u Bruxellesu 6. veljače 2010.

Ekscelencije,

mi, provincijalni ministri 8.000 franjevaca koji žive i djeluju u Europi želimo izraziti živu zahvalnost za dan susreta i razmišljanja unutar institucija Europske zajednice što smo imali ugodnu povlasticu živjeti prošloga 4. veljače.

Kao Manja braća koja žive među narodom i uzajamno dijele radosti i nade, snove i tjeskobe muškaraca i žena našega vremena, osjećamo se osobito solidarnima s onima koji žive posljedice sadašnje ekonomsko-financijske krize; osjećamo se zauzetima u borbi protiv siromaštva i u međureligijskom i međukulturalnom dijalogu da promičemo mir; želimo se zauzimati u jednostavnom i bratskom načinu života koji bi predlagao skladnu uravnoteženost između središnjosti ljudske osobe, održivoga razvoja i brige za sve stvoreno; u poštivanju uvjerenja svakoga pojedinog, želimo uzajamno dijeliti evanđeoske vrijednosti koje podupiru naš život da smjestimo zalaganje u svijet na obzorje transcendencije.

Ovim kratkim pismom zahvale želimo također podržati priznavanje kršćanskih korijena Europe, ne kao element suprotstavljenosti, nego da olakšamo, u izgrađivanju europskog identiteta, prihvaćanje elemenata koji kvalificiraju našu povijest. Jednako tako želimo poželjeti da se Europska unija uvijek više širi sve dok ne obuhvati kandidate čiji narodi su joj već dijelom po teritoriju, kulturi i uzajamnom dijeljenju temeljnih vrijednosti.

Kao Manja braća želimo pridonijeti europskoj stvarnosti osobito po vrijednosti i znaku bratstva. Ono je “mlađi brat” slobode i jednakosti, jedino koje je kadro učiniti da sloboda postane odgovornost i da jednakost postane zajedništvo različitosti. Bude li bratstvo znalo uzeti za ruku slobodu i jednakost da koračaju zajedno, tada će naša Europa moći uistinu postati, za sve svoje stanovnike, kuća mira i, za cijeli svijet, znak kako čovječanstvo može živjeti u miru.

Kao Manja braća želimo napokon podržati vas u vašem zauzimanju za izgradnju zajedničke europske kuće, po našoj molitvi i našem djelovanju među narodom, i želimo vas pozdraviti evanđeoskim pozdravom koji bijaše tako drag sv. Franji Asiškom: „Gospodin vam dao svoj mir“.

Bruxelles, IX. skupština Unije Manje braće Europe

Bruxelles, 5. veljače 2010.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1246
Ovaj mjesecOvaj mjesec46061
UkupnoUkupno7512894

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 91