Europa "Dom mira": franjevački doprinos za Europu vrijednosti

Poruka IX. skupštine UFME (1. – 6. veljače 2010.)

Manjoj braći Europe.

Predraga braćo,

Gospodin vam dao mir!

1. Kao provincijalni ministri Unije Manje braće Europe susreli smo se ovdje u Bruxellesu, sjedištu europskih institucija. Bilo je to radosno iskustvo susreta među braćom, pohvale Bogu koja je odzvanjala na jezicima naših naroda, dijaloga i slušanja da upoznamo povijesti jedni drugih i da s muškarcima i ženama našeg vremena uzajamno dijelimo „radosti i nade, snove i tjeskobe“. Mogli smo primiti svjedočenje naše braće iz Ukrajine i Bjelorusije koji su nam govorili o razvoju našega Reda na granici Istočne Europe. Slušali smo kvalificirane glasove društva i institucija Europske zajednice i prihvatili njihov apel da donosimo tipične vrijednosti naše duhovnosti, da damo dušu putu izgradnje zajedničke europske kuće, da pružimo model bratstva i solidarnosti odnosima među narodima, da humaniziramo dinamike gospodarstva, da sijemo otvorenost Bogu unutar procesa koji bi bio promašen ako bi se nadahnjivao samo političkim i ekonomskim razlozima.

2. U europskom kontekstu koji na različite načine živi sekularizaciju i odnos s transcendentnim vrijednostima, mi Manja braća želimo biti, poput sv. Franje Asiškoga, navjestitelji Evanđelja, svjedoci da autentična duhovnost može pružiti dopunu duše i bratstva našem kontinentu koji je iznova pozvan otkrivati svoje zajedničke vrijednosti i razloge vlastitoga jedinstva.

3. Usred sadašnje financijske i gospodarske krize, koje je ostavila tolike osobe i obitelji u nesigurnim uvjetima gubitka posla, kuće, vlastitih ušteda, mi, Manja braća, zauzimamo se poput sv. Franje Asiškoga da budemo još solidarniji i bratskiji u službi one Europe koja želi biti bliska osobama i obiteljima koje trpe najtjeskobnije situacije.

4. Naš kontinent sve više poznaje međukulturalna miješanja i međureligijska sustanarstva koja su ponekad veoma delikatna. Mi, Manja braća i fratri naroda, hoćemo pojačati, poput sv. Franje Asiškoga, naše inicijative prihvaćanja imigranata, poštivanja i dijaloga da pomognemo različite mjesne, regionalne i nacionalne zajednice, da tkaju vezove bratstva, u službi veće pravednosti i istinskoga mira.

5. Podupiremo odvažna zalaganja koja Europa želi pojačati da posluži našu međunarodnu „zajedničku kuću“; osobito mislimo na osobe i na zemlje koje je nagrdila koristoljubiva i materijalistička vizija; mislimo također na sve one koji pridonose razvoju svojim radom i svojom kreativnošću. Mi, Manja braća, budući da vjerujemo da sva stvorenja u sebi nose otisak jedinoga Stvoritelja, hoćemo, poput sv. Franje Asiškoga, da se poštivanje stvorenoga proširi na sva stvorenja, osobito na najponiznija i najkrhkija. Želimo se zalagati svi zajedno za jednostavniji i bratskiji način života da bismo mogli, u uzajamnom radosnom dijeljenju s najponiznijima, unutar cjelovitoga razvoja, promicati sklad i uravnoteženost između središnjosti osobe, održivog razvoja i poštivanja svega stvorenoga.

6. Imajući na umu razlike prisutne unutar naroda i zemalja u kojima i sami živimo svoj poziv Manje braće, želimo pozvati sve vas, draga braćo u Europi, da aktivno, s osobnim uvjerenjem i raspoloživošću, surađujete u zadacima koje smo si zajedno zadali tijekom ove skupštine, da počnemo ostvarivati onaj „Projekt Europe“ kojeg nam je Generalni kapitul 2009. godine povjerio prigodom 800. obljetnice rođenja našega Reda.

7. Pozvani smo i bit ćemo uvijek više pozvani da predlažemo osobito znak bratstva. Ono je mlađi brat slobode i jednakosti, jedino sposobno da učini da sloboda postane odgovornošću za drugoga više nego samovolja, jedino sposobno da jednakost postane zajedništvo različitosti radije nego jednoobličnost. Ako zahvaljujući i našoj prisutnosti i svjedočenju – bratstvo zna uzeti za ruku slobodu i jednakost da koračaju zajedno, onda će naša Europa moći uistinu postati, za sve svoje stanovnike,  sadašnje i buduće, „Domus Pacis „– Kuća Mira, i za cijeli svijet „Signum Pacis „ znak kako – kao prava braća – možemo živjeti u miru.

Vaša braća, provincijalni ministri Europe, sabrani na IX. skupštini UFME

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1247
Ovaj mjesecOvaj mjesec46062
UkupnoUkupno7512895

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 96