In memoriam umjetniku, darovatelju i prijatelju

(Mladen Veža, 7. II. 1916. - 18. II. 2010.)

 

1. Nekoliko podataka o životu

Akademski slikar i redoviti profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu preminuo je u svojemu domu u Zagrebu 18. i pokopan na Mirogoju 24. veljače 2010. godine. Sprovodne je obrede vodio vlč. Josip Golubić, župnik Župe sv. Petra, kojoj je Pokojnik pripadao, a sudjelovali su: fra Ivica Omazić, gvardijan i župnik Zaostroga, fra Bone Bilić, župnik Brista, fra Ante Vukušić, župnik M. B. Lurdske u Zagrebu, fra Gabrijel Jurišić iz Sinja i don Stipe Mlikotić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i župnik Maloga Borištofa u Gradišću (Austrija). Pred mrtvačnicom na Mirogoju prigodne su govore održali: fra Gabrijel Jurišić, dr. Petar Selem i prof. Stanko Špoljarić. Klapa prijatelja ispjevala je tri pjesme („Bliže, o Bože moj“ i druge). Ispratili su ga do groba brojna rodbina, prijatelji i poštovatelji, a iz rodnoga Brista stigli su njegovi Brišćani.

Mladen je u 12. godini napustio svoj rodni Brist i pošao u Zagreb, u kojemu je ostao sve do kraja života. No, uvijek se vraćao svomu rodnom Bristu, svojim korijenima. Iz Brista je ponio svoju kršćansku vjeru, kojoj je ostao vjeran, nadahnuća kojim ga je napajala „Pismarica“ Starca Milovana, što je često isticao, i veliku ljubav prema domovini Hrvatskoj. To je bio njegov „tronožac“ na kojem je čvrsto stajao.

Imao je u domovini i inozemstvu 68 samostalnih izložbi i sudjelovao u preko 200 skupnih, od Toronta i New Yorka do Beča i Beiruta. Ilustrirao je preko 500 knjiga i časopisa. Objavljeno je više kataloga njegovih izložbi, a „Školska knjiga“ 2006. godine objavila je veliku i reprezentativnu monografiju „Mladen Veža“. Snimljena su dva dokumentarna filma o Mladenu Veži (1970. i 1984.).

Navest ćemo samo nekoliko podataka o njegovoj suradnji s nekim crkvenim ustanovama i posebno s našom Provincijom.

 

2. Radovi općega značenja

1966. - Po želji kard. Franje Šepera izradio je portret dr. Ivana Merza, koga je papa Ivan Pavao II. u Banjoj Luci 2003. god. proglasio blaženim. Slika je ulje na platnu, vel.100x90 cm, a čuva se u kući Suradnica Krista Kralja u Zagrebu.

1970. - Plaketa za kanonizaciju sv. Nikole Tavelića. Srebrna je darovana papi Pavlu VI. i brončana nekim zaslužnicima.

1993. - Biblijske priče i legende. Izbor iz hrvatskoga duhovnog pjesništva, izd. Naša djeca, Zagreb, str. 48 (17 pjesnika, 45 ilustracija).

1997. - Uskrsni broj „Glasa koncila“ ukrašen je velikom slikom M. Veže „Uskrsnuće“, a original se nalazi u njegovoj galeriji u Pittsburghu (USA).

2000. - Bio je član Inicijativnog odbora HAZU za proslavu 300. obljetnice rođenja njegova velikog mještanina fra Andrije Kačića Miošića (1704.-2004.), koga je osobito cijenio.

 

3. Suradnja s fratrima

Akad. slikar Mladen Veža veliki je dobročinitelj „Kačićeva samostana“ u Zaostrogu.

1969. - Izradio je i skovao jubilejsku brončanu medalju Samostana u Zaostrogu za njegov jubilej (1469.-1969.).

1989. - Darovao je Samostanu u Zaostrogu svoju zbirku slika „Otisci djetinjstva“, koja je smještena u „Galeriji M. Veže“ i svečano otvorena 12. kolovoza 1989. godine. Danas je u Galeriji izloženo 27 slika, a 26. kolovoza 2005. godine ukradeno je 14 slika koje još nisu pronađene.

Izradio je naslovne stranice za časopise i knjige kao i druge ilustracije:

1965. - 1973. - Služba Božja.

1965. - Bogoslužje. Misal i Brevijar za vjernike (fra Jure Radić), naslovna i crteži.

1967. - Kačić (od 1974. do danas).

1967. - Misal za sve dane u godini (fra Jure Radić), crteži: Naslovna (1), Došašće (26), Božić (54), Bogojavljenje (67), Korizma (96), Cvjetnica (172), Veliki Petak (207), Križ (240), Raspelo (268), Uskrs (300), Uzašašće (325), Duhovi (330), Presv. Trojstvo (345), Tijelovo (349), Sv. Josip Radnik (509), Sv. Petar i Pavao (546), Uznesenje Marijino (586), Krist Kralj (638), Svi Sveti (641), Sv. Nikola Tavelić (649), Spomen svih vjernih mrtvih (613). Crteži su ili originali M. Veže, ili nadahnuti umjetničkom baštinom. Misal je tiskan u 50 tisuća primjeraka.

1968. - Crtež Samostana u Zaostrogu u prigodi jubileja (1468.-1968.)

1968. - Pjevajmo, braćo kršćani (fra Ivan Glibotić).

1971. - Dao je rješenje za bojanje zidova i stropa u Kapeli Majke Božje Lurdske u Zagrebu.

1971. - Podaca (fra Aleksandar Ribičić).

1973. - 1976. Žarište (Franjevačka klasična gimnazija i Sjemenište, Sinj).

1974. - Mijenjam svijet (fra Jeronim Šetka).

1976. - 1982. Majka (Gospa Lurdska, Zagreb).

1976. - 1978. Sidro (Sumartin).

1976. - Majčini domovi (fra Mario Jurišić).

1977. - 1999. Miljevci.

1980. - 1988. Vjesnik Provincije.

1982. - 1999. Proložac.

1983. - Razgovor ugodni naroda slovinskoga, izd. „Kačić“ (nutarnja naslovnica).

1986. - Plakat za simpozij o fra Ivanu Despotu (1886.-1986.).

1994. - 1998. Viter (list Zaostrog, Drvenik, Podaca i Brist).

1997. - Zmijavci.

2006. - Moj Bog u bijeloj hostiji (fra Anđeo Cvitanović).

 

4. Nekoliko Mladenovih misli

„Krist je moj učitelj u kojem, kao u nikomu, ima toliko ljubavi prema čovjeku. On je temelj moga života. Osobno sam bliži spoznaji kad bogobojaznost u sebi pretvorim u bogoljubivost. I kad slikam, Isus mi je blizu…“ (1997.).

„Kad sam naučio čitati i pisati najviše me je zanimao Kačićev Razgovor ugodni. Čitajući Kačića…počeo sam sve više crtati svece, biskupe i junake …“ Novinar je jednom razgovoru dao naslov: „Kako mi je Kačić Miošić odredio život“ (2006.). Na pitanje zašto voli Zagreb, jedan od razloga je: „Volim Zagreb. Ponosim se Zagrebom, što je davno spomenikom udomio svenarodnog velikana pismarice Razgovor ugodni naroda slovinskoga, Brišćanina - fra Andriju Kačića Miošića!“ (2000.)

Bio je iskreni i veliki rodoljub! „Lijepa naša je doista lijepa, a sad je i naša!“ (2005.). Za dr. Vlatka Mačeka tvrdi: „U životu nisam sreo tako dobroga čovjeka kao što je bio dr. Vlatko Maček. Moj drugi otac bio je dr. Vlatko Maček. Da je Maček živ, on bi Tuđmanu čestitao, jer je postigao ono što je on ciljao - slobodnu Hrvatsku Državu“ (Isto).

Izradio je portret dr. Franje Tuđmana, prvoga predsjednika Republike Hrvatke. Predsjednik mu je povjerio izradu nekoliko državnih odličja, od kojih i najvišega i najvažnijeg „Orden kralja Tomislava”.

Milan Sigetić naslovio je svoj razgovor s Mladenom: „Kažnjen jer nije slušao Tita, sumnjiv jer je živio u Mačekovoj obitelji“ (2005.).

Moglo bi se navesti još vrlo lijepih i značajnih tekstova u kojima je Mladen otkrio svoju dušu - vjernika, umjetnika, domoljuba i karakternog muža.

 

5. Oproštaj

Na sprovodu nakon Evanđelja (Mt 25, 31-46), fra Gabrijel je rekao:

„Cijenjena gospodo, rodbino i poštovatelji dragoga pokojnika Mladena!

Stari su grčki filozofi smatrali da „agathón-dobrota“ i „kalón-ljepota“ ne bi bile dvije različite vrijednosne kategorije, jer se one zapravo uzajamno prožimlju i jedne bez duge nema. Stoga su stvorili jednu riječ „kalagathón“, tj. dobro i lijepo kao jedinstven pojam.

Slično su mnogi teolozi, posebno mistici, Gospodina Boga definirali kao „omne bonum, summum bonum, omne pulchrum“, tj. najveće dobro i savršenu ljepotu.

Naš dragi pokojnik Mladen, koji nas je danas oko sebe okupio, zapravo je cijeli život bio marljivi tražitelj koji želi otkriti što se to krije iza tih riječi i pojmova. On je ustrajno težio za Ljepotom i Dobrotom. On je to svoje traganje okrunio tolikim svojim djelima, kojima je pokazao da su ljepota i dobrota najveće vrijednosti, prema kojima čovjek uvijek treba težiti i koje u životu mora ostvariti.

Kad ga je jednom (2000.) novinar zapitao, kako je i zašto iz maloga i siromašnog Brista došao u veliki i bogati Zagreb, Mladen je odgovorio: „Kako i zašto sam došao u Zagreb? Bog je milosrdno odredio kako i zašto!“

U tom kratkom odgovoru, Mladen je ispovjedio svoju duboku vjeru u Božju Providnost, u Božju dobrotu i Božju mudrost, koja je planirala njegov životni put, njegovo obrazovanje, umjetničko djelovanje, njegov ustrajni hod i divni susret s Vječnom Ljepotom i Dobrotom, s Apsolutnim Bićem, s dobrim Bogom, dragim Ocem, životnim suputnikom, supatnikom i prijateljem.

Danas kad se opraštamo od dragoga Mladena, iskrenom molitvom preporučujemo njegovu plemenitu dušu dobromu i milosrdnom Bogu, uvjereni da je u susretu s vječnom Dobrotom i Ljepotom, tj. sa svojim Bogom, postigao cilj svoga zemaljskog bivovanja i stigao na drugu obalu. Sjetimo se izraza Maka Dizdara: „Ima jedna modra rijeka, valja nama preko rijeke!“ Naš je Pokojnik otišao „preko rijeke“ i stigao u blaženu vječnost.

Kad bi nam dragi Mladen sad, ovdje, mogao reći samo jednu riječ, uvjeren sam da bi uskliknuo: „Bogu hvala za svu njegovu dobrotu, kojom me je pratio kroz život!“

Danas se ovdje opraštam od našega dragog umjetnika, suradnika i prijatelja uime Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, s kojom je na osobit način bio povezan. Izradio je preko 20 naslovnih stranica za razne časopise i knjige, preko 30 crteža za izdanje Misala, kovao spomen-medalju za jubilej „Kačićeva samostana“ i plaketu za kanonizaciju sv. Nikole Tavelića, koja je darovana papi Pavlu VI.

Posebno smo mu zahvalni za veliki dar, zbirku slika „Otisci djetinjstva“, koja je smještena u prostorijama Samostana u Zaostrogu. Kako znate, „Galerija Mladena Veže“ otvorena je 12. kolovoza 1989. godine.

Za brojne susrete i „razgovore ugodne“ bilo ovdje u Zagrebu, bilo u Tvomu rodnom Bristu, dragi prijatelju Mladene, posebno sam Ti zahvalan.

Neka Tvoje tijelo počiva u ovoj hrvatskoj zemlji, koju si toliko ljubio, a Tvoja duša neka uživa vječnu sreću na nebesima!

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

I svjetlost vječna svijetlila njemu! Amen”.

Sv. Misu zadušnicu sljedećega dana u 8 sati slavio je u Crkvi sv. Petra fra Gabrijel i koncelebrirao je i vlč. Josip, župnik.

Fra Gabrijel Jurišić 

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1247
Ovaj mjesecOvaj mjesec46062
UkupnoUkupno7512895

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 97