Došašće s Majkom Božjom Bistričkom u Ludwigsburgu

Prvu nedjelju Došašća hrvatsku katoličku zajednicu Sv. Petar i Pavao u Ludwigsburgu pohodio je crkveni zbor „Tomislav“ iz župe i nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke. Sa zborom je došao dekan i župnik svetišta vlč. Zlatko Koren te časne sestre Slavica Sente, orguljašica i Tihomira Sente, dirigentica zbora. Dan prije, u pratnji gosp. Zvonka Mahmeta, voditelja folklorne grupe „Branimir“ pri hrvatskoj katoličkoj zajednici Sv. Petar i Pavao u Ludwigsburgu, razgledavali su barokni grad Ludwigsburg i adventski sajam smješten između evangeličke i katoličke crkve na Marktplatzu. U Bischof Sproll Haus pogledali su izložbu Crtačke škole - djece Hrvatske katoličke zajednice Sv. Petar i Pavao koja je također bila prikazana prigodom 40. obljetnice HKM Ludwigsburg u Forumu. Gosti su dobili brošuru Crtačke škole tiskanu povodom spomenute obljetnice. Nedjeljnu misu u crkvi Presvetoga Trojstva predvodio je i propovijedao vlč. Zlatko Koren. S njim je suslavio fra Jozo, župnik hrvatskih katoličkih zajednica Ludwigsburg, Bietigheim-Bissingen, Vaihingen-Enz, Korntal i Illingen. Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevao je mješoviti crkveni zbor „Tomislav“. Nakon tumačenja Božje riječi, vlč. Zlatko progovorio je o zavjetnom kipu Majke Božje Bistričke koji datira s kraja XV. stoljeća, a pripada nizu crnih Madona, premda je pri restauraciji otkriveno da njezina tamna boja nije izvorna. Kasnogotički drveni kip Bistričke Bogorodice rad je pučkog majstora. Izražajna moć kipa nije toliko u umjetničkom oblikovanju, koliko u samome vjerskom i nacionalnom značenju. Kip je najprije bio smješten u prasvetištu na Vinskom Vrhu 1499. godine, a onda 1545. godine zakopan u župnoj crkvi u Mariji Bistrici i otkriven 1588. godine; ponovno zaboravljen i zazidan, pronađen je drugi put 1684. godine.

Selidba kipa, njegovo skrivanje i dva našašća budila su vjeru u njegovu čudotvornu moć. Bistrička Gospa bila je tješiteljica kršćana za vrijeme turskih opasnosti, pomoćnica u Prvom i Drugom svjetskom ratu te u Domovinskom ratu. Repliku drvenoga kipa župnik je darovao hrvatskoj katoličkoj zajednici Sv. Petar i Pavao.

Na kraju mise crkveni zbor „Tomislav“ otpjevao je splet marijanskih pjesama. Vjernicima je podijeljen propagandni materijal iz svetišta Majke Božje Bistričke i knjižica kardinala Josipa Bozanića, „Svjedočanstvo istine“.

Dupkom puna crkva pljeskom je ispratila drage goste.

Fra Jozo Župić

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1250
Ovaj mjesecOvaj mjesec46065
UkupnoUkupno7512898

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 110