Obilježena 40. godišnjica Hrvatske katoličke zajednice u Ludwigsburgu

Svečana proslava povodom 40. obljetnice Hrvatskih katoličkih zajednica Ludwigbsurg, Bietigheim-Bissingen, Vaihingen-Enz, Korntal i Illingen može se slobodno uvrstiti u sami vrh do sada održanih priredbi u Theatersaalu i foajeu uglednog Foruma am Schlosspark u Ludwigsburgu. U bogatom kulturno-umjetničkom programu baš sve generacije od gotovo tisuću nazočnih članova i prijatelja HKZ Ludwigsburg našle su jedan dio sebe te su provele prekrasnu zajedničku večer.

Sve je počelo hrvatskom i njemačkom himnom koje je otpjevala odlična Karmen Kočila. Pozdravne govore na početku priredbe održali su fra Jozo Župić, voditelj HKZ Ludwigsburg, Georg Gawaz u ime biskupije Rottenburg-Stuttgart, dekan Oliver Merkelbach i nadgradonačelnik Ludwigsburga Werner Spec koji je, oduševljen priredbom, obećao potporu grada Ludwigsburga radu s mladima. Među uzvanicima su bili i dr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski, Roland Knäbler, župnik župe Dreieinigkeit te Hermann Schneider iz župnog vijeća kao i brojni voditelji Hrvatskih katoličkih zajednica iz okolice Ludwigsburga.

- Zahvalni smo Bogu, Gospi, biskupiji Rottenburg-Stuttgart na čelu s biskupom Gebhardom Fürstom, domovinskoj Crkvi, provinciji Presvetoga Otkupitelja i civilnim vlastima što smo u Njemačkoj, konkretno u biskupiji Rottenburg-Stuttgart našli svoj novi dom sa sviješću pripadnosti jednoj svetoj, katoličkoj Crkvi, kazao je fra Jozo Župić govoreći o vremenu osnivanja Hrvatske katoličke misije Ludwigsburg, što se odvijalo nedugo nakon prvoga čovjekovog spuštanja na Mjesec.

Dana 16. listopada 1969., dr. fra Metod Kelava napisao je pismo biskupskom ordinarijatu Rottenburg-Stuttgart radi utemeljenja jedne nove Hrvatske katoličke misije, jer je u dekanatima Ludwigsburg, Neckarsulm, Bad Mergentheim, Künzelsau i Schwäbisch Hall po njegovim procjenama stanovalo tada oko devet tisuća hrvatskih katolika.

Generalni vikar dr. Karl Knaupp odgovorio je na fra Metodovu molbu pismom od 27. listopada riječima: „Vrlo poštovani oče, dr. Kelava! Mi smo suglasni da Vi od 1. studenoga 1969. preuzmete dušobrižničko područje za skrb katoličkih Hrvata u sljedećim dekanatima: Ludwigsburg, Neckarsulm, Mergentheim, Künzelsau i Schwäbisch Hall“.

Na taj je način učinjen prvi, mali korak, ali divovski za cijelo područje Ludwigsburga na kojem su živjeli i radili hrvatski katolici. Prva sveta misa za hrvatske vjernike održana je svojedobno u bolničkoj kapeli. Bilo je prisutno 65 vjernika.

Osim fra Metoda, Hrvatsku katoličku misiju Ludwigsburg vodili su župnici fra Ivan Dotur, fra Mirko Marić, fra Petar Vučemilo, fra Nediljko Šabić, fra Dušan Džimbeg, fra Petar Čirko i fra Jozo Župić. Kao dušobrižnici djelovali su fra Nedjeljko Brečić, fra Josip Božić-Stanić, fra Josip Kulović, fra Ante Grčić i fra Anđelko Validžić. Svećenicima su pomagali pastoralni suradnici i suradnice: sestra Cecilija Mikac, sestra Otilija Mikulec, sestra Renata Zovkić, Ana Madunić, Teo Šprajc, Ivan Grbavac i Božo Tvrdinić. Veliki obol dao je i socijalni radnik Franjo Vidačković.

Pozornica u Theatersaalu bila je ukrašena dvjema velikim zastavama HKZ i festivala „Mikrofon je vaš“, a na velikom platnu su se vrtjele slike iz 40 godina života misije. Program koji je održan pod medijskim pokroviteljstvom Slobodne Dalmacije i web portala Crommunity.com suvereno je vodila simpatična moderatorica Slavica Novosel. Već u prvom dijelu događanja Krunoslav Kićo Slabinac svojom je pjesmom dirnuo u dušu Hrvate u Ludwigsburgu.

Svoj talent zatim je još jednom dokazala Natalija Mihaljević koja je s djevojčicama Senyom Okur i njezinom sestrom Melis Dilara Okur izvela zanimljiv adaptirani dio iz mjuzikla „Mozart“ pod naslovom „Zlato sa zvijezda“. Nastupili su mali folkloraši HKZ Ludwigsburg, a svoje vokalne i zabavljačke sposobnosti dokazali su Mihaela Nosić iz Kleinglattbacha i Blago Galić s grupom mladih. S oduševljenjem je primljen nastup banda Guštari s Kristijanom Pločkinjićem i Branimirom Hinićem te dječjeg zbora HKZ Ludwigsburg.

U drugom dijelu svečanog programa publici su se čestitarskim riječima obratili fra Josip Bebić, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj te Mirjana Božić ispred Generalnog konzulata RH u Stuttgartu. Glazbeni sladokusci došli su na svoje nastupom trija Magis iz Sarajeva. Mladi umjetnici Ivana Papista, Boris Lončar i Dario Vučić izveli su djela klasične glazbe i pobrali veliki pljesak iz gledališta.

Jedan od najstarijih „članova“ HKZ Ludwigsburg, crkveni zbor pod ravnanjem Ane Madunić, otpjevao je pjesme „Zbor Hrvatica“, „Sav raj te slavi“ i na koncu „Bože, čuvaj Hrvatsku“ čak petoglasno. Folklor pod vodstvom Zvonka Mahmeta izvrsno je izveo „Prigorje“.

Slijedile su tri sjajne vokalne izvedbe sudionika festivala „Mikrofon je vaš“ Karmen Kočila i Blage Galića. U prebogatom programu nastupili su i folklorna grupa hrvatskog društva „Vukovar“ iz Vaihingen-Enza, te Slavonski dukati, Marija Pavković Snaša i Kićo Slabinac koji su na koncu u Foyeru upriličili odličnu feštu.  

Prigodne darove HKZ Ludwigsburg predala je dekanu Merkelbachu povodom 60. obljetnice dekanata te nadgradonačelniku Specu povodom 300. obljetnice grada Ludwigsburga. S druge strane, voditelju HKZ Ludwigsburg fra Jozi Župiću uime nogometnog kluba Croatia Bietigheim, koji je nedavno također obilježio 40. rođendan, dar je predao predsjednik kluba Stjepan Igrec.

Zanimljivo je spomenuti i da je Škola crtanja HKZ Ludwigsburg izložila radove polaznika i podijelila prigodnu brošuru o svome djelovanju pod vodstvom Maje Novosel.

Drugi dan proslave 40. rođendana HKZ Ludwigsburg bio je obilježen svečanim slavljem. U prepunoj crkvi Dreieinigkeitskirche u centru Ludwigsburga svečanu nedjeljnu misu predvodio je biskup gospićko-senjski dr. Mile Bogović. HKZ Ludwigbsurg predala je novčanu donaciju od 3100 eura biskupu Bogoviću za Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini, a taj novac je prikupljen tijekom korizmenih petaka u pojedinim zajednicama.

Svečanim ručkom uzvanika zaključeno je slavlje koje će se u Ludwigsburgu i okolici zasigurno još dugo pamtiti. Obzirom na rijetko viđenu organizaciju kojom je sjajno dirigirao Mihael Novosel sa svojim suradnicma, zapravo se s nestrpljenjem čeka na novi festival „Mikrofon je vaš“ koji je već najavljen za iduću godinu.

Edi Zelić

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1246
Ovaj mjesecOvaj mjesec46061
UkupnoUkupno7512894

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 86