Zahvalnost za predani svećenički rad

Pismo hrvatskih biskupa svećenicima u prigodi hodočašća u Zagreb, 15. travnja 2010.

Predraga braćo!

Papa Benedikt XVI. na svetkovinu Presvetoga Srca Isusova, 19. lipnja 2009. godine, proglasio je Svećeničku godinu i to prigodom 150. obljetnice smrti sv. Ivana Marije Vianneva, arškoga župnika i zaštitnika svih župnika.

Slavljenje Svećeničke godine ponajprije je poziv na duboku zahvalnost Gospodinu Bogu za sve svećenike koji danas djeluju u Domovini i inozemstvu, za one koji zbog starosti ili bolesti nisu više u aktivnoj pastoralnoj službi kao i za sve one koji su preselili u vječnost potrošivši život u služenju Bogu i Crkvi.  

Dok u Svećeničkoj godini pred očima imamo izniman lik svetoga župnika arškoga, mi, Hrvati, ohrabreni i nošeni višestoljetnom vjernošću Bogu i Crkvi, ponosno se i radosno sjećamo svetačkih likova iz naše bliže i daljnje prošlosti. Među njima posebnim sjajem svijetli lik bl. Alojzija Stepinca, mučenika. On je neustrašivo ustajao u obranu dostojanstva svakog čovjeka te po cijenu mučeništva čuvao vjernost Bogu i Petrovu nasljedniku u Rimu. Bio je stup vjere i čvrsti oslonac svojim svećenicima, kao i svemu Božjemu narodu, pritisnutom nedaćama rata i poratnog totalitarnog komunističkog režima. Uz njega se spominjemo i onih više stotina svećenika koji su u vrijeme komunizma, iz vjernosti prema Bogu i svome hrvatskom narodu, podnijeli okrutna mučenja i nasilnu smrt. Zahvaljujemo Bogu za sve te svjedoke vjere čija je žrtva pomogla brojnim muškarcima i ženama da ostanu vjerni Kristu i Katoličkoj Crkvi te sačuvaju svoj nacionalni identitet. Duboko smo uvjereni daje njihova žrtva ugrađena u temelje suverene Domovine u kojoj se može slobodno slaviti Boga i ispovijedati svoju vjeru. Njihova žrtva nas nadahnjuje i obvezuje u vlastitom poslanju služenja Bogu i izgradnji Crkve kao zajednice ljubavi koja današnjem svijetu svjedoči Krista za kojega su oni dali svoje živote.

Svoj pogled upiremo i u lik sluge Božjega o. Ante Antića, franjevca, koji je umro na glasu svetosti, a veliki dio svojega života posvetio je ispovijedanju, osobito ispovijedanju i duhovnom vodstvu svećenika. Svojim predanim i strpljivim služenjem Bogu u sakramentu pomirenja svjedočio je Božju ljubav prema čovjeku i svoje posvemašnje predanje u službi Crkvi.

Vrijeme u kojem danas živimo nerijetko promatra svećenika u vrlo okrnjenoj slici "religioznog profesionalca". Tome u velikoj mjeri pridonose mediji koji često neopravdano, neprovjereno i nepravedno prikazuju svećenika u kontekstu skandala i osobnih slabosti. Mi ne želimo negirati negativnosti, no u medijima se ne može naći gotovo ništa od požrtvovnoga, predanoga i postojanoga rada svećenika na dobrobit vjernika i svih ljudi koji se svećeniku obraćaju. A svećenici su uvijek u povijesti, s povjerenim im narodom i u zajedništvu sa svojim biskupima, podnosili sve terete i "žegu dana" u najtežim trenucima za hrvatski narod, Crkvu i Domovinu. To čine i danas. Zato mi, pastiri Crkve u Hrvatskoj, izričemo vama, svećenicima, koji s nama izgarate na njivi Gospodnjoj, priznanje i zahvalnost za predani svećenički rad i nesebično služenje čovjeku i svijetu današnjice.

U tom vas ozračju mi, vaši biskupi, pozivamo i potičemo na zajedničko hodočašće svih svećenika naše Domovine i inozemstva. Hodočastit ćemo u Zagreb, na grob blaženoga Alojzija Stepinca, povodom 50. obljetnice njegove blažene smrti, kao i na grob sluge Božjega o. Ante Antića. Hodočašće će se održati u četvrtak 15. travnja o.g., po završetku našega proljetnoga plenarnoga zasjedanja.

Promatrajući navedene sjajne svetačke likove kao uzore našega svećeničkoga služenja, svoje svete nakane i želje prigodom našega zajedničkoga hodočašća u ovoj Svećeničkoj godini povjeravamo Mariji, Majci Velikoga Svećenika Spasitelja našega Isusa Krista, a na sve Vas zazivamo obilje Božjega blagoslova.

Vaši biskupi

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas16
Ovaj mjesecOvaj mjesec11774
UkupnoUkupno7626652

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53