HOMILIJA OCA PROVINCIJALA U PRIGODI 50. OBLJETNICE MISNIŠTVA
 • Fra Ante ANIĆA,
 • Fra Krune BEKAVCA,
 • Fra Bernarda DUKIĆA i
 • Fra Stanka PRCELE
 • Sinj, na Svetkovinu Presvetoga Srca Isusova, 11. lipnja 2010.

Prošle je godine, na Svetkovinu Srca Isusova, Sveti Otac proglasio «Svećeničku godinu». Povod je bila 150. obljetnica smrti arškoga župnika sv. Ivana Marije Vianneva, zaštitnika svećenika. Tom je prigodom Sveti Otac pozvao sve svećenike, službenike Isusa Krista, na iskrenu zahvalnost Bogu za dar svećeničkoga poziva, a k tome i na žarku molitvu da se svećenička srca što više suobliče Srcu Isusovu - izvoru sve ljubavi, sve dobrote i svakog apostolskog žara.

U svom pismu, pod naslovom: «Svećenici - neprocjenjivi dar za Crkvu i čovječanstvo», uz proglašenje Svećeničke godine, Sveti Otac ističe da mu je želja »potaknuti snažniju zauzetost za duhovnu obnovu svih svećenika u cilju snažnijeg i prodornijeg svjedočenja Evanđelja u današnjem svijetu». Evanđelje treba biti polazna i završna točka, izvor i ušće svake duhovnosti i obnove, osobito svećeničke. Od Evanđelja sve polazi i njime se sve mjeri; na njemu sve počiva, u njemu se sve dovršava. I kao što su prije nas generacije svetih i uzornih svećenika svojim životom i djelima do udivljenja ostavili evanđeoski trag u svome vremenu, isto tako je današnji naraštaj svećenika pozvan je kao oganj svijetliti i svjedočiti za Gospodinovo Evanđelje u ovo našem burnom i svakim izazovom složenom vremenu. Ako svećenik nije oganj koji trajno gori i nikad ne izgori, tlo se ne može odmrznuti.

Prisjećajući se svoga predšasnika Pavla VI., papa podsjeća da: «Suvremeni čovjek radije sluša svjedoke, nego učitelje; i ako sluša učitelje čini to jer su svjedoci». Stoga, bez duhovne obnove, bez evanđeoskog žara i poleta, bez srca na Isusovo srce trajno prislonjena, smatra Sveti Otac, nemoguće je snažnije svjedočanstvo Evanđelja i nemoguće je biti živo Evanđelje, što bi svećenici po svom pozivu trebali biti; bez te obnove - koja treba biti iskrena, duboka i široka - nemoguće je biti Božji svjedok; bez nje ćemo ostati samo na razini govornika koji pred sobom imaju slušatelje, ali ne nužno i vjernike. Zato, da ne bismo doživjeli egzistencijalnu prazninu u sebi i da djelotvornost naše službe ne bi bila ugrožena, trebamo se, kao svećenici i sluge Gospodnje, uvijek iznova pitati: Jesmo li doista prožeti Božjom riječju? Je li to hrana od koje živimo, više no što su to kruh i stvari ovoga svijeta? Je li naš duh toliko zaokupljen tom Riječju, Riječju koja visi ovdje na križu, da ona ostavlja trag u našem životu i oblikuje našu misao?...pita se papa. On ne želi da gubimo vrijeme pitajući se tko smo, jer nije stvar toliko u tome da definiramo svoje svećeništvo, nego da ga živimo; vjerodostojno, radosno i plodno da ga živimo, kako i dolikuje onima koji su stavili svoje ruke na «plugove Gospodnje«.

Braćo i sestre u svetištu Gospodnjem! Sa Svetkovinom Srca Isusova počela je, kako rekoh, prošle godine «Svećenička godina»; sa tom Svetkovinom ona danas završava. Mi svećenici i članovi Provincije Presvetog Otkupitelja imamo tu milost da upravo na njezinu svršetku proslavimo dvostruko slavlje: skoro svećeničko ređenje četvorice mladomisnika koje je Božja milost i providnost dovela do oltara Gospodnjega i današnju obljetnicu svećeničkog ređenja naše četvorice braće - fra Ante, fra Krune, fra Bernarda i fra Stanka - koji su prije pedeset godina - na radost Crkvi i Provinciji, imali hrabrosti reći: Adsum (Ovdje sam).

Draga braćo svečari! Kad ste pred 50 godina iz ruku biskupa zareditelja primili svećeništvo, bili ste tada mladi i niste mogli sagledati ono što će iza toga doći ni kamo ćete poći. Poput Abrahama mogli ste tek vjerovati da je Bog s vama nešto naumio, da on s vama nešto hoće i namjerava, da vas zove Crkva i treba Provincija. Niste vi bili proroci ni proročki sinovi da ste mogli predvidjeti što će doći i uslijediti; niste znali na koje ćete zapreke na vašemu putu naići, a niste poznavali ni ljude kojima će vas vaš redovnički poglavar poslije ređenja poslati. Ukratko: niste znali što vas čeka. A ipak ste se odvažili i pošli. Božji pogled počinuo je na vama, na usta svoje Crkve i glasom vašega srca on vas je pozvao - jer taj nedokučivi Bog zove kada hoće i kako hoće, i što je najvažnije: on zove koga hoće. On vas je, dakle, zvao, on vas je slao i vodio. Imali ste povjerenja u Gospodina i Gospodina vam je pomagao na vašem putu: milost njegova bila je s vama. Iako možda uvijek niste bili svjesni vašega cilja i dometa, i niste uvijek vidjeli ploda i učinka, niste možda poželi ono sto ste s ljubavlju posijali, ipak kroz cijelo to vrijeme bili ste, kao i apostol Pavao, izabrano Božje sredstvo pred narodima, bili ste glas što govori u Božje ime i ruka što piše po Božjem kazivanju. Ostalo je činio Gospodin i njegova djelotvorna milost: žeo je tamo gdje ste vi sijali, ubirao plodove koje ste vi sadili, dogradio gdje ste vi počeli i do punine doveo ono o čemu ste vi dvojili. Takva je njegova metodologija bila s vama, takva je ona sa svima nama. I to treba razumjeti.

I smatram da danas - u ovoj prepunoj Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske: pred braćom i rodbinom, pred prijateljima i suradnicima - možete reći i priznati da vas tijekom 50 godina vašega svećeničkog života i djelovanja Bog nikada nije iznevjerio i na cjedilu ostavio, da je uvijek bio s vaše lijeve i desne, ispred vas i iza vas, vaš Emanuel - s vama Bog. I da zbog toga s pravom možete reći: Blagoslovljen Bog u vijeke! I upravo to, tu hvalu i zahvalu koju vi braćo danas u ovom svečanom času Bogu smijete izreći, zašto i mi to isto ne bismo mogli ponoviti i proslijediti s veličanjem Božje milosti koja je preko vas i vašega svećeništva mnoge dotaknula i u mnogima se nastanila. Stoga velim:

 • za mnogu dječicu koju ste krstili, koju ste krštenjem na božanski život uzdignuli i božanskim životom obogatili - blagoslovljen Bog u vijeke!
 • za mnoštvo djece koje ste tijekom vašega dušobrižništva upoznali, kao majka ih ljubili i kao otac odgajali; za neizbrojivo mnoštvo djece koje ste kao anđele u bijelim haljinama za prvu svetu pričest pripremili i za sakrament potvrde poučili - blagoslovljen Bog u vijeke!
 • za stotine propovijedi koje su vaše usne izgovorile i brojne kateheze koje su vaše ruke za narod Božji napisale; za sve pažljivo birane i odmjerene riječi koje su poticale, dizale i hrabrile, poučavale, mirile i gradile - blagoslovljen Bog u vijeke!
 • za vaše ruke koje su se bezbroj puta u vis podigle da bi brojne blagoslovom Božjim obdarile, da bi ih u sakramentu ispovijedi od grijeha njihovih odriješile i s Bogom pomirile - blagoslovljen Bog u vijeke!
 • 50 godina nije 50 dana i na vama se ostvarila ona želja koja se čuje na Mladim misama: Svetih se misa nagovorili*. I jeste! Za sve svete mise koje ste slavili, za Kruh Božji i Tijelo Kristovo kojim ste vjernike svoje hranili -blagoslovljen Bog u vijeke!
 • za sve mlade živote koje su vaše ruke u bračni život po sakramentu ženidbe sjedinile - blagoslovljen Bog u vijeke!
 • biti svećenik ne znači staviti na sebe jednu odoru izvana, nego stotine tuđih muka iznutra; za sve ranjene i slomljene, za sve bolesne u duši i tijelu koji su kod vas po utjehu dolazili, a od vas se duhovno jači i krepkiji, sretniji i mirniji svome domu i u život vraćali - blagoslovljen Bog u vijeke!
 • za sve umiruće koje su vaše ruke pomazale, za raj ih pripravile i na onaj svijet ispratile - blagoslovljen Bog u vijeke!
 • za svu ljubav koju ste davali i pažnju koju ste poklanjali; za vaše bogoljublje i čovjekoljublje, za rodoljublje i domoljublje kojega se niste stidjeli; za milijun, milijun vaših malih i vrijednih stvari koje su nama nepoznate, ali su u Božjem srcu pohranjene - blagoslovljen Bog u vijeke!

Zaista - iz zahvalnosti prema Crkvi i ljudima kojima ste kroz 50 godina služili, kojima ste nešto bili i značili, koji su vas cijenili, voljeli i poštivali, iz zahvalnosti prema ljudima koji su kod vas kao svojih župnika i svećenika tražili Božju milost i nisu se zbog vas sablaznili, iz zahvalnosti prema Bogu i njegovoj neizrecivoj milosti, prema Gospi i njezinoj trajnoj zaštiti - možete vi, draga braćo svečari, zajedno sa svima nama u ovom Gospinu svetištu, s puninom srca danas reći: Blagoslovljen Bog u vijeke!

No, nije to sve. Jer i drugo možete reći: Uzdam se u Bogal «Bog, koji je započeo dobro djelo, dovršit će ga» piše apostol Pavao. Ne znate dokle ćete još putujući po ovoj zemlji ispunjati Božji nalog; može još dugo potrajati, a može se i brzo dovršiti. I kao što prije 50 godina niste znali kojim i kakvim će vas putem Bog voditi, tako ne znate ni danas. Kao i onda, i danas ste ostali slabi i bespomoćni. Bit ćete možda još i više, jer se ne postaje samo zreliji i životno iskusniji, nego svakim danom i stariji. A poznato vam je da zemlja koja je odavno već zasađena ne umnaža stalno svoj rod. Ne znate kako će dalje ići. Ali znate da je Bog vjeran i milosrdan i da će ono što je započeo i dovršiti. Jer on je veći od našega srca; on zna sve i njegovi su darovi bez kajanja. Zato, kao i pred 50 godina, možete, a uvjeren sam i da želite, puni povjerenja ponovno reći:

Gospodine, pred Tobom sam! Dopusti mi, dok je još dana, biti u Tvojoj službi. Ja nesavršen, takav kakav jesam, vjerojatno neću ni u narednim godinama bolje raditi nego li dosad. Ali Ti si me uzdržao ovih 50 godina u svojoj svetoj službi, Ti ćeš me i nadalje svojom vjernom milosti neprestano čuvati. Ja se, Bože, uzdam u Tvoje beskrajno milosrđe. I molim: kao i pred 50 godina povedi me stazom svojih zapovijedi i iznova me posveti svojom božanskom snagom i milosti; kao i onda i danas sam bez ičega, ali i danas, kao i onda, u Tebi imam «Sve».

Presveta Djevice i Majko, Čudotvorna Gospe Sinjska! Ti si uvijek bila njihov stijeg i pobjeda. I Majka milosrđa što je čula svaki njihov vapaj. Molimo Te: podrži ih, čuvaj ih, brani ih i dalje ih prati! O, Gospe naša, dobra mati. Amen!

Fr. Željko Tolić, provincijal

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas360
Ovaj mjesecOvaj mjesec22555
UkupnoUkupno7637433

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 26