Sinj: Pozdrav o. Provincijala prigodom posjeta kard. Sodana

Dana 5. listopada 2010. godine u prigodi posjete kard. Angela Sodana svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, pozdravnu riječ uputio je dr. fra Željko Tolić, provincijal:

Eminenza Reverendissima e Caro Cardinale,

salute e pace da parte di Dio padre e del Signore nostro Gesu Cristo!

Benvenuto in questa terra Croata e in questo Santuario della Madona delle Grazie di Sinj!

La Sua presenza tra noi e il segno tangibile di Cristo pellegrino che visita la sua Chiesa, arricchendola di grazia e di misericorda.

Continuo in croato:

Ovo Gospino Svetište, koje se nalazi u Splitskoj-makarskoj nadbiskupiji, već stoljećima čuvaju i opslužuju Manja braća Provincije Presvetog Otkupitelja, sa sjedištem u Splitu. Provincija je osnovana 1735. godine i danas ima 245 braće s doživotnim zavjetima, od kojih su 236 svećenici. U njezinu je krilu 16 samostana: 15 u domovini i 1 u inozemstvu (Njemačka); vodi preko 85 župa i 6 biskupija i nadbiskupija u domovini, koje joj je Biskupska konferencija Hrvatske dala na upravljanje, te 20-ak misija i župa u inozemstvu: Italija (Molise), Njemačka, Kanada i USA. U svemu, prisutni smo u 18 (nad)biskupija u domovini i inozemstvu. S ponosom ću istaknuti da ni u jednoj od 18 (nad)biskupija u kojima fratri ove Provincije djeluju ne postoji nijedan otvoreni problem i poteškoća s dijecezanskim biskupima i nadbiskupima. Odnosi sa svim biskupima i nadbiskupima u kojima su fratri ove Provincije prisutni zaista su na zavidnoj razini. Svojim radom, zalaganjem i svjedočanstvom života franjevci ove Provincije na mnogim područjima služe općem dobru Crkve i njezinu rastu.

Tijekom povijesti Provincija je, ponovno s ponosom to ističem, imala i danas ima svoje odgojno-obrazovne ustanove: Postulaturu, Sjemenište, Novicijat, Klasičnu gimnaziju i filozofsko-teološka učilišta. Godine 1997. udružili smo naše provincijsko učilište -Visoku bogosloviju s Teologijom Splitsko-makarske nadbiskupije i osnovali Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu. Provincija trenutno ima 6 postulanata, 15 sjemeništaraca, 6 novaka i 22 bogoslova.

Uz pastoralni rad, Provincija se ističe i na kulturnom polju. Mnoga naša braća bila su, a i danas su, profesori na raznim crkvenim učilištima u domovini, i inozemstvu. Medu njima, s ponosom ističem fra Karla Balića, osnivača i dugogodišnjeg predsjednika današnje Papinske međunarodne marijanske akademije, sa sjedištem u Rimu. S njim su u Rimu, u Službi Franjevačkog reda i Crkve, radila i druga braća naše Provincije, od kojih spominjem fra Pavla Meladu, dugogodišnjeg tajnika i poslije fra Karlova smrti njegova nasljednika na čelu spomenute Akademije. Fra Karlo je također osnovao te dugo vodio i Međunarodnu skotisticku komisiju u Rimu, koja i danas izdaje djela blaženog Ivana Duns Scota.

Od osnutka Provincije mnoga su naša braća bili znameniti propovjednici i pisci teoloških i drugih knjiga. Ukratko ću spomenuti samo neke: fra Jeronima Filipovića, provincijala i glasovitog propovjednika; fra Tomu Babica (+ 1750.), autora glasovitog «Cvita» koji je tijekom dva stoljeća bio osnovni katehetski priručnik za vjernike; fra Petra Kneževića (+ 1768.), autora «Gospina plača» koji se i danas pjeva u Korizmi i koji je doživio preko 60 izdanja; fra Andriju Kačića Miošića (+ 1760.), pisca djela »Razgovor ugodni» koje je imalo preko 70 izdanja; fra Filipa Grabovca (+ 1749.), hrabrog muža koji je sa svojim djelom «Cvit razgovora» ostavio neizbrisiv trag u hrvatskom narodu i njegovoj književnoj kulturi.

Braća su se uvijek bavila knjigom i kulturom. Uređivali su razne znanstvene zbornike i populističke časopise. Provincija danas izdaje znanstveni zbornik «Kačić», liturgijsko-pastoralnu reviju «Služba Božja», marijanski časopis «Marija», zatim «Fra Rafo Kalinić», «Dobri Otac Antić» i velik broj pokrajinskih i župskih listova.

Od samih početaka Provincija je prolazila kroz razna iskušenja u kojima su mnoga braća postigli i palmu mučeništva. Među prvima i najglasovitijima je fra Nikola Tavelić (+ 1391.), rođen na teritoriju današnje Provincije, a za njim velik broj braće-mučenika iz vremena kad su Osmanlije vladale našim krajevima. U Drugom svjetskom ratu i poraću komunistički je režim likvidirao 44 fratra iz naše Provincije, a mnoge je bez ikakve krivnje i dokaza osudio na dugogodišnje i teške zatvorske kazne. No, sve smo to, s pomoću Božjom, izdržali i opstali.

Na Kongregaciji za proglašenje blaženih i svetih u Rimu u tijeku je i pri samom kraju proces za proglašenje blaženim Sluge Božjega Oca fra Ante Antića, neumornog ispovjednika i tješitelja. Uzoriti Gospodine Kardinale, budi mi dopušteno da Vas zamolimo da taj proces Sluge Božjega na Svetoj Kongregaciji - i s Vašom autoritetom, pomoći i zagovorom - uskoro prispije kraju i da se možemo radovati novom blaženiku u hrvatskom narodu. Nadamo se da naše nade kod Vas neće biti uzaludne.

Eminenza, u toj nadi i iskrenoj zahvali za današnju posjetu našoj Provinciji i ovom Svetištu, u ime cijele Provincije, od srca kličem: «Benedictus qui venit in nomine Domini»!

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas388
Ovaj mjesecOvaj mjesec22583
UkupnoUkupno7637461

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 41