Pozdravni govor o 100. obljetnici smrti fra Š. Milinovića

POZDRAVNI GOVOR O. PROVINCIJALA

 NA ZNANSTVENOM SKUPU O STOTOJ OBLJETNICI SMRTI

FRA ŠIMUNA MILINOVIĆ (1835. – 1910.) – BARSKOG NADBISKUPA

Split – Samostan Gospe od Zdravlja, 22. listopada 2010.

  • I slavu tvoju pronese po svijetu
  • Nadbiskup Šimun, kome premca nema,
  • I lik mu vrli sad je sav u cvijetu…
  • Rodnomu mjesto dično slavlje sprema.

.

  • On Primas bješe…, uzor stada svoga,
  • Čist glas o njemu još i danas kruži,
  • Zbog službe Božje mnogo podn'je jada,
  • Želeć da Braću u jedinstvo združi.

(S. Marija od Presv. Srca – Anka PPETRIČEVIĆ, Moj rodni kraju, u: Fra Anđelko Šimić, Lovreć – monografija župe Lovreć – Opanci [prošlošt župe, život i rad], Lovreć, 1993., str.15).

Draga braćo franjevci, poštovani predstavnici Nadbiskupije Splitsko-makarske, Županije Splitsko-dalmatinske i Grada Splita, dragi Hrvati i prijatelji iz Crne Gore, cijenjeni predavači i sudionici Znanstvenog skupa, uvažena gospodo!

Dok vas, pojedinačno i skupno, najsrdačnije pozdravljam, istodobno vam, na početku ovog Znanstvenog skupa o stotoj obljetnici smrti barskog nadbiskupa fra Šimuna Milinovića, želim najtopliju dobrodošlicu u ovaj franjevački samostan Gospe od Zdravlja na Dobrome.

Pred nešto više od mjesec dana održali smo u našem samostanu u Sinju Znanstveni skup: Fra Ivan Marković – njegovo i naše doba. Skup je, kao i ovaj o Milinoviću, održan u prigodi stote obljetnice njegove smrti. Oživjeli smo tada uspomenu na tog dičnog sina Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i Cetinske krajine, prisjetili se njegova života i obilnosti djela kojima je fra Ivan obilježio vrijeme u kojem je živio.

U današnje predvečerje i sutrašnji dan naša misao i pažnja bit će okrenuti prema jednom drugom franjevcu iz iste Provincije: dičnom Lovrećaninu, mudrom ocu, poniznom franjevcu, ravnatelju i profesoru, radišnom župniku, vrlom piscu i barskom nadbiskupu fra Šimunu Milinoviću, koji je također svojim životom i djelom – koliko časno toliko i prepoznatljivo, koliko snažno toliko i neizbrisivo – živio svoje vrijeme i tkao njegovu povijest, tako da i 100 godina nakon njegove smrti «čist glas o njemu još i danas kruži».

Iako smo na njih vrlo ponosni, ipak mi se čini da bi – osobito za današnji naraštaj Provincije Presvetog Otkupitelja – ovi Znanstveni skupovi trebali imati i jednu poruku koja bi otprilike mogla glasiti: ne bismo smjeli ostati samo na udivljenju i ne bismo se trebali zadovoljiti samo time da ispjevamo pohvale i slavimo djela naše braće i predšasnika. Naprotiv! Historia magistra vitae est (Povijest je učiteljica života), što bi značilo: na njima se nadahnjivati kako bismo i mi danas – titularno Fratres minores (Manja braća), što bijahu i oni – ostvarili velika djela i izvršili zadaću koja je nama povjerena u ovom našem djeliću povijesti. U osobnosti za njima ne zaostajati u djelima ne hramati, nego kao i oni – sve moći u snazi Onoga koji nas krijepi! To bi trebala biti poruka i ovoga Znanstvenog skupa o fra Šimunu Milinoviću; takav je smisao i «učiteljice života».

Najsrdačnije zahvaljujem Organizacijskom odboru ovog Znanstvenog skupa, na čelu sa profesorom fra Nedjeljkom Jukićem, koji je kao predsjednik Odbora uložio iznimno puno truda da se ovaj skup održi.

I na kraju, ovaj Znanstveni skup: Fra Šimun Milinović (1835.-1910.), barski nadbiskup. Povijesne okolnosti i djelo – o stotoj obljetnici smrti, proglašavam otvorenim!

Dr. Fra Željko Tolić, provincijal

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas452
Ovaj mjesecOvaj mjesec22647
UkupnoUkupno7637525

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53