Split-Trstenik: O. Provincijal postavio osmoricu bogoslova u službe čitača i akolita

Na svetkovinu Uzašašća Gospodinova 2. lipnja 2011. godine, u samostanskoj crkvi na Trsteniku u Splitu mnp. o. Provincijal fra Željko Tolić predvodio je euharistijsko slavlje u kojem je četvoricu bogoslova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja postavio u službu čitača, i četvoricu u službu akolita.

U službu čitača postavljeni su fra Ante Bešlić, fra Ivica Perica, fra Kristijan Šilić i fra Stipe Vukadin, a u službu akolita fra Šimun Markulin, fra Antonio Mravak, fra Bernard Šarić i fra Ivan Vuletić. 

U koncelebraciji su, uz asistenciju đakona fra Lukice Vojkovića, bili gvardijan fra Šimun Bilokapić, magistar bogoslova fra Domagoj Runje, domagistar fra Stipe Nimac i duhovnik fra Marko Babić.

O. Provincijal uveo je sve prisutne u slavlje ovim riječima: „Četrdeset dana nakon Uskrsa slavimo svetkovinu Uzašašća Gospodina našega Isusa Krista. Broj 40 u Bibliji ima svoje značenje. Četrdeset dana nakon svih onih događaja koje kroz ovo vazmeno vrijeme slušamo i razmatramo i nama je prilika, osobito danas, razmisliti tko smo i gdje smo, i mi redovnici-franjevci. Na početku ovoga svetog euharistijskog slavlja u kojem ćemo postaviti u službu čitača i akolita osmoricu naših bogoslova, molimo za njih da budu vjerni služitelji oltara i riječi Božje“.

Navijestivši evanđelje đakon fra Lukica poimenice je prozvao one koji trebaju biti postavljeni u spomenute službe, nakon čega je slijedila homilija o. Provincijala u kojoj je među ostalim istaknuo sljedeće: „Isus je govorio i poučavao, naviještao i propovijedao o kraljevstvu Božjem. Koliko su ga mnogi shvatili, veliko je pitanje. Za mnoge je to bila velika enigma. Teško su ga shvaćali čak i oni njegovi najbliži, ali su razumjeli da govori o Bogu, o poslanju i o uzvišenosti služenja.“

Potom je  Provincijal naglasio kako je Isus svoje učenike „pripremao za buduću misiju“, i nastavio obraćajući se na poseban način bogoslovima: „Draga braćo, studirajući na fakultetu, mnogo ste puta slušali o Kraljevstvu Božjem. Ali, što je to Kraljevstvo Božje? Ono nije kraljevstvo iz skripta ili iz udžbenika kao da je riječ o nekom papirnatom kraljevstvu. Kraljevstvo o kojem govori Isus trebalo bi se nastaniti u srcu svakog čovjeka koji se uputio njegovim stazama. Kraljevstvo Božje za nas redovnike znači slijediti Krista u poslušnosti, bez vlasništva i u čistoći. Tu definiciju Kraljevstva Božjega treba iz dana u dan živjeti po primjeru našega utemeljitelja svetoga Franje Asiškoga. O njemu je poznata zgoda kako je cijelu noć molio Očenaš, a nije uspio izmoliti ni pola Očenaša. Naime, lako je neke formule ili definicije izgovoriti, ali kada se počme malo dublje i šire razmišljati onda je potreban jedan cijeli život da se to shvati, prihvati, usvoji, vjeruje i da se po tome živi.“

Svoju homiliju Provincijal je završio riječima samoga Gospodina koje se čitaju u današnjem evanđelju: „Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!“ (Mt 28, 19-20), te je na koncu potakao mladu braću da primljene službe, koje su ih još više približile oltaru Gospodnjem, vrše tako da u njima sazrijeva misao o vrednotama kraljevstva Božjega koje se drugima propovijedaju tako da se najprije žive u sebi.

Poslije homilije slijedio je sam čin postavljanja u službe, nakon čega su novi akoliti donijeli na oltar prinosne darove.

Na završetku slavlja fra Domagoj Runje, magistar bogoslova, poimenice je čestitao novim čitačima i akolitima, te zahvalio o. Provincijalu koji ih je snagom svoje službe, kao njihov osobni Ordinarij, postavio da i oni na poseban način služe zajednici kao čitači i poslužnici u liturgijskim slavljima.  Pozdravio je i sve prisutne svećenike, bogoslove i ostale vjernike te ih pozvao da svojim molitvama prate našu mladu braću u odanom vršenju službi u koje su postavljeni na putu prema punom ostvarenju redovničkog i svećeničkog poziva.

Galerija slika 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas402
Ovaj mjesecOvaj mjesec17171
UkupnoUkupno7632049

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 28