Split: Drugi dan susreta Generalnog definitorija s provincijalima

U srijedu, 21. rujna 2011. godine, susret Generalnog ministra i Generalnog definitorija s provincijalima Južnoslavenske konferencije započeo slavljenjem euharistije i molitvom Jutarnje koju je predvodio fra Ernest Sekierka, generalni definitor za slavensko područje.

Fra Ernest je u propovijedi rekao: "Riječ Božja koju smo čuli je poziv da napustimo svaki stav izvanjske vjere. Gospodin želi ljubav a ne žrtvu, spoznaju Boga a ne prinosnice. Isus se sukobljava s onima koji ne prihvaćaju njegov stav tražeći od farizeja da imaju više milosrđa i da ne sude s tvrdoćom njegovu raspoloživost da prihvaća grešnike. Postoji dakle jedan način da se bude učenicima koji se temelji na izvanjkosti i žrtvi, kaže Gospodin. Svaka autentična relegioznost ne temelji se na jalovim žrtvama i odreknućima, na udaranju u prsa bez prestanka a bez da se postigne radikla promjena u našem umu i srcu. Prava vjera polazi od ljubavi, prolazi kroz ljubav i završava u ljubavi. Bog od nas želi odgovor ljubavi u svakoj situaciji makar ona bila i najteža i problematična. Gospodin ne ljubi čistu izvanjkost ni žrtvu koja je smisao samoj sebi.

Kao Matej i mi smo pozvani da susretnemo duboki i pun ljubavi Isusov pogled koji ne osuđuje nego ozdravlja, koji poziva na suradnju s njim. Matej nije za sebe očekivao spasenje niti je mislio da ga zaslužuje. Za njega je život postao samo pitanje moći i novca, straha i poštvanja sa strane drugih. A jednog lijepog dana dogodio se neočekivani susret s Gospodinom koji, kao i u uvijek, izaziva radost, i tada Matej napušta sve i priređuje veliku gozbu. Događaj s Matejem propitkuje i izaziva: možda je naša vjera neke vrste neizbježnog poreza koji treba platiti? Možda se prečesto približavamo Bogu kao kada ispunjavamo prijavu za porez: što se manje prijavi, manje se plati! Bog koji dolazi tražiti nas da nam ponudi svoju ljubav trpi kao ranjeni ljubavnik kad mu ljubav nije uzvraćena ali ipak on nastavlja čekati nas. Koliko ćemo vremena izbjegavati jedinu stvar koja nas uistinu može učiniti sretnima?

Oče, koji više voliš milosrđe negoli žrtvu i koji prihvaćaš grešenike za svoj stol, učini da se naš život, preobražen tvojom ljubavlju, otvori potpunom predanju tebi i braći", završio je fra Ernest propovijed.

Nakon liturgijskog slavlja radni susret Generalnog definitorija s provincijalima Južnoslavenske konferencije započeo je u 9.00 sati radom u skupinama koji je kasnije bio predstavljen svim sudionicima susreta. U programu je da posebna grupa izradi zaključke koje će biti predstavljeni svim članovima.

U poslijepodnevnim satima u programu je posjet Institut za kulturu mira koji se nalazi u samostanu sv. Ante na Poljudu. U samostanu, koji pripada provinciji sv. Jeronima (Zadar) bit će molitva Večernje, a nakon toga večera i povratak u samostan O. fra Ante Antića.

Fotografije 

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas536
Ovaj mjesecOvaj mjesec17305
UkupnoUkupno7632183

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 54