Split: Homilija Generalnog ministra fra Joséa Rodrigueza Carballa

Fra José Rodríguez Carballo, generalni ministar Reda manje braće, u četvrtak 22. rujna 2011. godine, predvodio je euharistijsko slavlje u crkvi Presvetog Otkupitelja u Splitu na Trsteniku u zajedništvu s članovima generalnog definitorija, provincijalima Južnoslavenske konferencije i članovima samostana O. fra Ante Antića.

.

Homilija Generalnog ministra fra Joséa Rodrigueza Carballa  

Predraga braćo, Gospodin vam dao mir!

S puno jednostavnosti želim s vama podijeliti Božju riječ koja je upravo naviještena. Prošlo je izgnanstvo, prošlo je vrijeme kušnji i poteškoća. Narod se napokon vratio u obećanu zemlju i, sudeći po izviješću koje nam je ostavio prorok Hagaj, narod se osjećao dobro. Živio je u miru, situacija je bila vrlo komotna. Dogodilo se, što se događa redovito ili vrlo često, kad se netko osjeća dobro ili u blagostanju da lako zaboravi na Boga. Poslanje proroka Hagaja jest pomoći narodu da ozbiljno i odgovorno promišlja o svom ponašanju. Podsjeća ga da nanovno mora izgraditi dom Gospodnji. 'Nanovo izgradite moj dom!' – čitamo u tekstu. To nas podjsjeća na jedan drugi poziv – onaj što ga je uputio Raspeti u svetom Damjanu svetom Franji koji mu je rekao 'Idi i popravi moju kuću koja, kako vidiš, je srušena'. To je bilo Franjo poslanje, to je danas i naše poslanje tj. popraviti, nanovo izgraditi kuću Božju koja je u ruševinama. Neka se ne dogodi u našem životu ono što se dogodilo izabranom narodu da su zbog komotnosti, blagostanja i svjetovnog duha zapustili ono što je Božje i nisu namjeravali izgraditi dom Gospodnji. Neka Gospodin pomogne da i mi ozbiljno i odogovorno promišljamo o svom ponašanju i da se odlučimo nanovo izgrađivati kuću Božju, Crkvu.

Želio bih upozoriti na korake koje trebamo poduzeti. Prvo, unići u samog sebe kao što je Franjo učinio. Trojica Franjinih drugova nam svjedoče da je Franjo u početku svoga obraćenja često pohađao jednu spilju. Zbog čega? Da susretne samog sebe. Potrebno je da pronađemo vremena za sebe. Da bih spoznao tko sam ja i u kojoj se situaciji nalazim. Kamo želim ići i što Gospodin traži od mene u ovom trenutku? Ono što vrijedi za svakoga osobno to je da se pitamo: tko sam, gdje sam, kamo želim ići? – to vrijedi i za cijelo bratstvo, za naše provincije, za pojedine jedinice Reda - da se upitamo gdje smo, kamo želimo poći i što Gospodin od nas danas želi? Bez obnove nas samih nećemo moći obnoviti Crkvu Božju.

Drugo, što je učinio Franjo kad je susreo samoga sebe? Uzeo je kao pravilo svoga života Evanđelje i samim tim je obnavljao dom Božji kao što čitamo u prvom čitanju na svetkovinu sv. Franje iz knjige Sirohove 'U svojim danima obnovio je dom Božji'. Franjo uzima ne neko svoje evanđelje, evanđelje po svojoj mjeri nego Evanđelje Isusa Krista.

Draga braćo, ovo je nešto što ne možemo odgađati, svatko od nas treba ozbiljno pristupiti poslanju, nanovo izgrađivati Crkvu. Ponovno uzeti Evanđelje kao Pravilo i život, kao što smo obećali u svojim zavjetima. Ponovno krenuti od Evanđelja. No, dobro znademo da je Evanđelje za Franju jedna osoba, osoba Isusa Krista.

Draga braćo, Evanđelja je oblik života, a ne ideologija. To uvijek moramo imati na umu. Slušajući Evanđelje u Porcijunkuli Franjo je odmah neposredno počeo ostvarivati Evanđelje shvativši ga kao pravilo života. Shvatio je prije svega da to nije govor i prilika da drugima nešto poručimo. Franjo kao i svi drugi ljudi Božji Evanđelje živi prije svega, on ga ne tumači, bolje reći, on sam postaje živa egzegeza, živo tumačenje kako je rekao papa Benedikt XVI. 'Uspnite se na brdo', čuli smo u prvom čitanju, i izgradite, obnovite moj dom. Idi, popravi moju Crkvu. Prihvaćajući Evanđelje u svoj život i uzimajući ga kao pravilo života prihvaćamo osobu Isusa Krista. Herod je nastojao vidjeti Isusa. Ovo je drugi put da u Evanđelju čitamo da se Herod zanima za Isusa. Ovo je bio pomalo čudan interes jer se bojao da mu netko ne otme vlast. Ali, ima puno naroda koji želi vidjeti Isusa, kao i oni Grci koji dolaze apostolu Filipu i kažu 'Želimo vidjeti Isusa'. Mi, kao i Filip, imamo dužnost i obvezu pomoći tom puku da vidi Isusa. Kako će ga vidjeti? Samo ako ga mi prenosimo i pokazujemo svojim životom. Netko je lijepo napisao 'Moj život će biti jedino pismo, jedina knjiga koju će mnogi moći čitati'. Moj život, dragi profesori, provincijalni ministri i generalni definitori, pokazat će Isusa samo onda ako budem živa Biblija.

Neka nam Gospodin dadne tu milost da možemo drugima prenijeti i posredovati da vide Isusa.

Fotografije 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas407
Ovaj mjesecOvaj mjesec17176
UkupnoUkupno7632054

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 27