Split: Mons. Marin Barišić primio generalnog ministra fra Joesea R. Carballa, definitore i provincijale Južnoslavenske konferencije

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić primio je, u četvrtak 22. rujna u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, generalni definitorij koji predvodi generalni ministar Reda fra Jose Rodriguez Carballo te članovi Južnoslavenske konferencije franjevačkih provincijalnih ministara (JKFPM OFM): fra Željko Tolić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja (Split) ujedno i predsjednik Konferencije, fra Željko Železnjak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda (Zagreb), fra Josip Sopta, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri (Zadar), fra Ivan Sesar, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM (Mostar), fra Lovro Gavran, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene (Sarajevo) i fra Stane Zore, provincijal Slovenske franjevačke provincije sv. Križa (Ljubljana).

Generalni ministar Reda fra Jose zahvalio je nadbiskupu na gostoprimstvu i skrbi za franjevce u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Kazao je da je više puta bio u Splitu te da se u njemu već osjeća kao kod kuće. Izrazio je zadovoljstvo susretom jer je bio ne samo radni nego i radostan, duhovno obogaćujući. Rekao je da se mnogo toga učinilo na ovom susretu Vrhovne uprave franjevačkog reda s Južnoslavenskom konferencijom franjevačkih provincijalnih ministara. "Zadaci koje smo stavili pred sebe imaju za cilj pojačati suradnju među provincijama na ovom prostoru ali i ovih provincija s cijelim Redom kroz generalnu upravu našeg reda. Uz to smo tražili načine kako pojačati i poboljšati kvalitetu našega franjevačkog života i poslanja, osobito pod vidom veće misijske djelatnosti. Za zadatak smo si uzeli najprije osvježiti franjevačke vrijednosti jer su one aktualne i danas, premda su počele prije 800 godina te želimo da one i danas u nama budu vidljive na korist i mjesnoj Crkvi i hrvatskom narodu. Želimo time da se franjevačka karizma još dublje ucijepi u hrvatskom narodu, u ovo područje gdje su franjevci prisutni već 800 godina i s pravom možemo reći da je Hrvatska prava franjevačka zemlja", istaknuo je Carballo dodavši: "Želim iskoristiti priliku i zahvaliti cijelom hrvatskom narodu što su od početka, dakle prije 800 godina pa sve do danas franjevce prihvaćali kao svoje, tako da smo se uvijek osjećali kao članovi velike obitelji hrvatskoga naroda. Ovdje smo da živimo kao franjevci bliski narodu, ali i da istodobno služimo Crkvi kao dragocjeni suradnici u izgradnji Crkve u Hrvatskoj."

Nadbiskup je zahvalio na posjetu i tako važnom susretu za cijelu Crkvu, a koji se odvija na području njegove nadbiskupije. U njemu se očituje katolicitet, zajedništvo cijele Crkve jer su u generalnom definitoriju uz generalnog ministra iz Rima prisutni franjevci s različitih kontinenata, iz cijeloga svijeta. Istaknuo je potrebu takvih susreta radi osvjetljenja identiteta i osvježenja franjevačkih karizmi. Franjina karizma zadire u temelje ne samo Crkve nego i cijeloga svijeta. Stoga je potrebno, istaknuo je nadbiskup Barišić, Franjin duh: praštanja, mira, solidarnosti, pomaganja, dobrote još više unositi u svakodnevni život, u pastoralno djelovanje Crkve ali i u cijelo društvo. "Franjevci su kroz obrazovanje, kulturu i vjeru ostavili veliki i dubok trag u našoj mjesnoj Crkvi i društvu, ali i u cijeloj Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Želimo da i dalje na ovim područjima s entuzijazmom navještaju evanđelje i daju svjedočanstvo vjere, kvantitetom ali još više kvalitetom", naglasio je splitski metropolit.

U nastavku razgovora nadbiskup Barišić izrazio je radost zbog pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj u lipnju ove godine. Iznio je svoje dojmove s Redovničkih dana održanih u Splitu prošloga vikenda. Primjećuje da se ne poštuju uloge koje se imaju u jednoj zajednici. Sami se zavjeti više gledaju kroz statut i norme, a manje kroz prizmu služenja Bogu i ljudima u svakodnevnom životu. Zategnuti odnosi i određene tenzije podsjećaju na klasno vrijeme, a ne na radosno zajedništvo kakvo bi trebalo biti u Crkvi, ustvrdio je nadbiskup te dodao da bi ipak sve izazove i poteškoće, kako one unutar samih zajednica tako i one izvan njih, trebalo gledati kao prigodu za buđenje iz uspavanosti te svjedočenje svoje kršćanske vjere i zalaganja za zajedničko dobro. U znak zahvalnosti za međusobnu suradnju, generalni ministar i nadbiskup su potom razmijenili prigodne darove: medaljon generalnog ministra i zlatnik sv. Dujma.

Fotografije 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas375
Ovaj mjesecOvaj mjesec17144
UkupnoUkupno7632022

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 24