Lisabon: Provincijal na susretu UFME

X. Skupština Unije Manje braće Europe

U Lisabonu je od 17. do 22. listopada 2011. godine bila X. Skupština Unije Manje braće Europe u kojoj je sudjelovalo 50 provincijalnih ministara i kustoda, generalni ministar fra José Rodriguez Carballo, i četvorica generalnih definitora za Europu fra Ernest Siekierka, fra Vincenzo Brocanelli, fra Roger Marchal i fra Vicente Felipe Tapia. Uz njih je bilo i petnaestak braće koja su, uz tajnika fra Vlatka Marića, pomogli da radna dinamika Skupštine bude učinkovita. Na Skupštini su sudjelovali i provincijalni ministri naše Južnoslavenske konferencije sa svojim tajnikom.

Skupština  je imala zadatak razraditi i odobriti Projekt franjevačke prisutnosti, tj. života i poslanja franjevaca u Europi, s osobitim naglaskom na ovim momentima: premisliti i odlučiti znakovitiji način franjevačke prisutnosti u Europi, tražeći nove oblike evangelizacije vodeći računu o smanjivanju broja franjevaca, rastu prosječne životne dobi braće i o novim izazovima koje pred nas stavljaju Crkva i društvo u Europi; pronaći konkretne načine potpore i bratske solidarnosti s mladom Fundacijom bizantskog obreda u Ukrajini; ojačati zalaganje u rješavanju teškog pitanja sve većeg broja migranata u Europi, napose u nekim zemaljama; posvijestiti si važnost evangelizacije mladih u Europi, napose u duhu onoga što predlaže Povjerenstvo za mlade unutar UFME; pronaći načine kako poduprijeti i ojačati važne inicijative koje već postoje, kao što su Na putu u Santiago i Franjevačko hodočašće u Lourdes.

Na skupštini su provincijalni ministri, a bilo ih je prisutnih 49, izabrali novo vodstvo za dvije slijedeće godine. Za predsjednika je izabran fra Karlo Serri, provincijalni ministar iz Abruzza, a za dopredsjednika dosadašnji predsjednik fra Vitor José Melicias Lopes, provincijalni ministar iz Portugala. U Trajno vijeće UFME izabran je i naš fra Lovro Gavran, provincijalni ministar Bosne Srebrene.

Uz radni dio, provincijalni ministri su hodočastili i slavili euharistiju u Gospinu svetištu u Fatimi i u crkvi na mjestu gdje je bila rodna kuća sv. Antuna. Susreli su i braću Portugalske provincije u Lisabonu, Leirii i Varatoju, gdje je i kuća novicijata. S toga susreta provicnijalni ministri Europe poslali su i svoju poruku svoj braći u Europi koju donosimo u cijelosti.  

.

Raspored se odvijao na slijedeći način:

- 18. listopada: U jutro otvor Skupštine. Za vrijeme tog sastanka uzeli su riječ predsjednik UFME fr. Vitor Melicias, Patrijarh iz Lisabona, Gradonačelnik Lisabona i Generalni ministar. Bio je nazočan i nuncij Njegove Svetosti u Portugalu. Poslije je govorio Predsjednik Socijalnog saveza europskog jedinstva Staffan Nilsson o: Socijalnim i kulturnim kontekstima današnje Europe. Zatim je govorio O. Duarte Barros iz Cunha, Generalni tajnik Biskupskih konferencija Europe o: Odgovori Crkve na aktualni položaj Europe. Poslije podne, u 16,00 sati, slavila se euharistija u rodnoj kući Sv. Ante, kojoj je predsjedao Generalni ministar, fr. Jose Rodriguez Carballo, OFM. Dakle, Generalni ministar je održao predavanje na Međunarodnoj Akademiji Portugalske kulture o: Duh Asiza iz Franjevačke perspektive.

- 19. listopada, ujutro Generalni ministar održao je relaciju o: Povratiti dar Evanđelja u post-kršćanskom društvu.

Potom su fr. Gabriele Triveling, Torinski provincijal i fr. Vicenzo Brocanelli, generalni definitor predstavili Projekt Europa. Poslije podne bio je rad po skupinama.

- 20. listopada sudionici su išli kao hodočasnici u Fatimsko svetište te pohodili franjevačke samostane u Viratojo i Leiri.

- 21. listopada, predsjednik UFME na isteku održao je relaciju o aktivnosti kroz 2 godine. Osim toga prikazano je i ekonomsko stanje. Poslije podne prešlo se na raspravljanje o predloženim prijedlozima za odobrenje. Na koncu se slavio međureligijski susret u prigodi 25 obljetnice duha Asiza.

- 22. listopada bio je dan izbora i završne poruke.

.

 

Novo predsjedništvo UFME:

Predsjednik: Fra Carlos Serri (Abruzzo - Italija),

Potpredsjednik: Fra Vitor Melicias (Lisabon - Portugal),

Vijećnici: Fra Lovro Gavran (Sarajevo - Bosnia i Hercegovina), fra Filemon Janka (Poznan - Poland), fra Dominique Joly (Strasbourg - France), i delegat anglofonskih provincija prisutnih u Europi.

 .

Prilozi:

  1. Konferencija južnoslavenskih provincijala pripremila je liturgijsko slavlje za subotu, 22. listopada 2011. godine. Molitva Jutarnje i euharistijsko slavlje

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas496
Ovaj mjesecOvaj mjesec22691
UkupnoUkupno7637569

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 46