Poruka Skupštine Unije Manje braće Europe svim franjevcima u Europi

U Lisabonu je od 17. do 22. listopada 2011. godine bila X. Skupština Unije Manje braće Europe. S toga susreta provicnijalni ministri Europe poslali su i svoju poruku svoj braći u Europi koju donosimo u cijelosti. 

.

Predraga braćo,

Gospodin vam dao mir!

1.     Kao provincijalni ministri Unije Manje braće Europe sastali smo se u Lisabonu od 17. do 22. listopada 2011. godine. Živjeli smo intenzivne dane, uživajući u bratskoj i velikoduđšnoj gostoljubivosti subraće iz Portugala, hodočastili smo u rodnu kuću sv. Antuna, prvoga velikog propovjednika Reda, da molimo milost da s prostodušnošću naviještamo Evanđelje mira, i bili smo hodočasnici u Fatimi da zavhatimo snagu iz Marijina „Fiat – da“, i da Bezgrešnoj Djevici povjerimo svoj put kao franjevci Europe. Skupština nas je uvjerila da je bratski susret, i prije izmjene informacija i diskusija o različitim temama, sam po sebi veliki sakrament koji hrani bratsko zajedništvo i ražaruje zajedničku želju da se franjevačka karizma živi „ovdje i sada“ naše „zajedničke europske kuće“.

2.     Za vrijeme rada naše Skupštine stavili smo se u osluškivanje građanskoga društva i Crkve koja živi u Europi. Primio nas je gradonačelnik Lisabona Antonio Costa i patrrijarha Lisabona kard. José de Cruz Policarpo, koji su nas pozvali da ponovno oživimo temelje naše duhovnosti i da sve više promičemo dijalog među kulturama kao dragocjene doprinose da se Starom Kontinentu ponovno dadne dušu. Gosp. Staffan Nilsson, predsjednik Europskog ekonomskog i socijalnog odbora (CESE), podsjetio nas je na teškoće povezane s ekonomskim i fnancijskim krizama koje danas žive mnoge zemlje i osobe, i predstavio nam je izazove održivog, solidarnog i prema stvorenju pozornog razvoja. P. Duarte da Cunha, tajnik Vijeća biskupskih konferencija Europe, nam je ocrtao panoramu svjetla i sjenâ o „Poslanju Crkve u Europi danas“, i pozvao nas je da uzajamno dijelimo zadatak naviještanja koji u svom središtu ima osobu Isusa Krista.

3.     Generalni ministar nas je zatim potaknuo da budemo učenici Uskrsloga, gledajući očima nade na složenost sadašnjosti, da stanemo uz svoje suvremenike s onom simpatijom koja je Franju učinila sveopćim bratom. Pozvano nas je na više mašte i kreativnosti, a to su tipične karakteristike naše franjevačke povijesti, i da uvijek budemo s narodom da bismo uzajamno dijelili „radosti i tjeskobe, brige i nade“. Isto tako nam je pokazao biblijsku ikonu koja nam danas može pomoći u našem evangelizatorskom radu: malo sjeme gorušice sa svojim jasnim podsjećajem na malenost, na biti manji, na mjeru malenog, poniznog i skrovitog.

4.     Živa želja da se zalažemo u izgradnji zajedničke europske kuće, kao kuće mira, i kao znaka mira, donum et signum pacis, se izražava na osobit način na ovim putovima. Prvi je put nove evangelizacije, toliko željen od Crkve, evangelizacije „nove u revnosti, nove u metodama, nove u izričajima“ (Ivan Pavao II., Haiti,1983. Godine). Uvjereni smo da je izričaj „nova“ prije svega unutarnja dimenzija, i da nećemo moći obnoviti svoje poslanje ako prije ne  obnovimo svoj život. Primjer Franje koji se ispunjao Bogom u samotištima i u napuštenim crkvama, da bi ga onda davao braći na ulicma i na trgovima, podsjeća nas da stablo evangelizacije, da bi urodilo,  treba svoje korijene imati uronjene u odnos s Bogom. Jednako u novim oblicima kao i u onim tradicionalnim, naša će se evangelizacija moći izraziti kroz specifične projekte, misijske i one nove evangelizacije, u skladu s jezičnim i zemljopisnim područjima, i u bratstvu i malenosti, s aktivnim uključivanjem laika, u vjernosti današnjem čovjeku. Osobito, upravo za 25. obljetnicu povjesnoga susreta Ivana Pavla II. s poglavarima glavnih religija u Asizu, smatramo prioritetnim zalaganje za međureligijski i međukulturalni dijalog, u korist mira, tražeći da nastavimo to zalaganje koje u susretu Siromaška sa Sultanom nalazi rječit znak za naše vrijeme.

5.      Put obnove.  Sigurni smo da veliki napor što ga ovih godina čine provincije Manje braće Europe da ponovno nacrtaju kartu vlastitih prisutnosti treba shvatiti kao prigodu milosti, iako se živi u žrtvi obrezivanja grančica. Stvarnosti koje se rađaju otvaraju nam nova obzorja koja treba prijeći i druge njive gdje sijati. U tom kontekstu, zadovoljni smo što smo mogli započeti novu franjevačku prisutnost pri europskim institucijama u Bruxellesu. Kanimo podržati, pratiti i razvijati „nova bratstva“ (PdV Nalog 13), tako da mognemo bolje nanovo kvalificirati svoj franjevački život i poslanje u Europi. Želimo također nastaviti u pomaganju mladim prisutnostima u Ukrajini: Provinciju i Fundaciju bizantskog obreda, kroz konkretne oblike solidarnosti. Shvaćamo kao prigode susreta i izgrađivanja franjevačke Europe i prisutnosti Na putu u Santiago i Franjevačko hodočašće u Lourdes.

6.     Pozornost prema mladima. Držimo važnim pokazivati osobitu pozornost prema mladima koji žive u Europi i često vide da im je nada u budućnost kompromitirana zbog ekonomske krize, krize vrijednosti  i smisla života. U toj perspektivi želimo podržati i pomoći European Franciscan Meeting koji će biti 2012. godine na brdu S. Ana u Poljskoj te pozivamo sve vas da ohrabrite mlade koji pohađaju naša bratstva da prihvate tu prigodu za susret.

7.     Put migranata. Veliki broj braće i sestara koji kucaju na vrata  našega Kontinenta već je našao prostore prihvata kod mnogih naših europskih bratstava. U logici da se osjećamo bližnjima i braćom onih koji su putnici i pridošlice, mi smo to po pozivu, kanimo nastaviti to zalaganje, svjesni da pružamo gostoprimstvo Isusu putniku i pridošlici. Preporučamo produbljivanje smjernica Pastorala migranata koje je potvrdila Skupština UFME.

8.     Od vas, predraga manja braćo Europe, tražimo da na odlučan način prionete uz ovaj put da se Projekt Europa, koji je projekt evanđeoskoga života, mogne utjeloviti u našim bratstvima, kao što se je Riječ utjelovila u prijemljivom krilu Marije. 

Vaša braća provincijalni ministri Europe sabrani na X. Skupštini UFME.

Lisabon, 22. listopada 2011.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas427
Ovaj mjesecOvaj mjesec22622
UkupnoUkupno7637500

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 42