“Novo vino u nove mješine” - homilija Generalnog ministra (novo)izabranim ministrima

Generalni minister Reda Jose R. Carballo održao (novo)izabranim provincijalnim ministrima i kustodima u Rimu 16. siječnja 2012. godine homiliju koju donosimo u cijelosti.

.

“Draga braćo provincijalni ministri i kustodi!

Gospodin vam dao mir!

S osobitom vas radošću pozdravljam i upućujem vam najsrdačniju bratsku dobrodošlicu na XIV. susret Generalnog ministra i njegova Definitorija s novim provincijalnim ministrima i kustodima koji su izabrani u ovom posljednjem periodu. Zahvaljujem vam na vašoj nazočnosti kao i na vašoj službi na dobrobit braće koju vam je Gospodin povjerio.

U okviru slavljenja Euharistije, Gospodin je za nas pripravio gozbu Riječi kojom se želimo obilno nahraniti i pri tome primjeniti ono što smo čuli u našoj službi i u našem poslanju služenja braći.

.

Tumačenje svetopisamskih tekstova

U prvom čitanju iz Prve knjige o Samuelu (1 Sam 15, 16-23), Gospodin preko proroka Samuela zahtijeva apsolutnu poslušnost svome naumu. Šaul nije poslušao Božji glas i postupio je prema svome sudu. Djelujući na taj način počinio je grijeh idolatrije “jer nepokornost je kao grijeh čaranja, samovolja je kao zločin s idolima” (1 Sam 15, 23). Svojom neposlušnošću Šaul se udaljio od Gospodina za kojega je veća vrijednost u krotkoj i apsolutnoj poslušnosti nego u najvećoj žrtvi. “Poslušnost je vrednija od najbolje žrtve, pokornost je bolja od ovnujske pretiline. “(1 Sam 15, 22).

Sa svoje strane i Evanđelje po Marku, ( Mk 2,18-22) u okviru otvorene polemike s farizejima koja je već ranije započela (usp Mk 2, 13), govori o apsolutnoj novosti koju nam donosi Krist Gospodin, Zaručnik nove zajednice, Zaručnik Crkve. Njegovim je dolaskom započelo novo vrijeme, ovdje predstavljeno kao “svadbeno slavlje” sa svime onime što takvo slavlje znači: stvarnost ljubavi, koje izaziva ljubav i radost, stvarnost ljubavi koja nadilazi stvarnost religije koja se poistovjećuje sa željom čovjeka i koja je u temelju svih psihologizama i intimizama, realnost ljubavi koja donosi novi duh i novu logiku. Nasuprot toj i takvoj realnosti, Gospodin od svojih učenika zahtijeva jasan izbor u korist takve novosti. Protiv iskušenja da se Isusa slijedi i pri tome ostane vjeran starim zakonima i svim njihovim tradicijama Isus odlučno kliče: “novo vino u nove mjehove” (Mk 2, 22). Sada je trenutak odluke: ili ustrajati u čekanju Mesije po mjeri čovjeka i prema vlastitim željama ili prigrliti Mesiju na sliku Božju, kakav  nam se objavio u liku Isusa Krista.

.

Stavovi i ponašanja provincijalnih ministara

Dragi provincijalni ministri i kustodi: kruh Riječi koji smo kratko prokomentirali navodi nas na razmišljanje o stavovima i ponašanju koje bi trebalo odlikovati život onih koji su “pozvani na vlast” i uvodi nas u teme koje ćemo produbljivati u ovim danima našeg susreta.

Prije svega, provincijalni ministar i kustod bi trebali biti ljudi čvrsto vezani uz Evanđelje i uz braću, slobodni u svom djelovanju,  slobodni od bilo kakve vrste pritisaka koji stižu izvana, slobodni od vlastitog plana koji ne vodi računa o Božjem planu za sebe i svoju braću. Ta je sloboda moguća samo ako provincijalni ministar i kustod ostanu vjerni Evanđelju, ako ih ono nadahnjuje, ako duboko ponizno nastoje, zato što je ljudski, biti “Živo evanđelje” za svoju braću, ako gorljivo i hrabro u svojoj službi ispunjavaju zahtjeve iz Evanđelja koje smo svi obećali vjerno slijediti kao “pravilo i život” (usp. Rb 1, 1), pa i onda kada je to neugodno i za njih i za njihovu braću. Ne može se biti simpatičan ni ljubazan kada se se prisiljava na pridržavanje Evanđelja. Tu nema mjesta popuštanju, osobito ne u današnje vrijeme.

U životu i službi jednog provincijalnog ministra i kustoda ništa ne smije biti važnije od Evanđelja. U tome leži njegov moralni autoritet koji je iznad zakonskog autoriteta koji  mu priznaje zakonodavstvo Crkve i Reda. U tom kontekstu od provincijalnog ministra i kustoda se zahtijeva da ljube Gospodina svim srcem, svom dušom svojom i svom snagom svojom (usp Dt 6, 4). Kako bi Gospodin mogao jednom provincijalnom ministru ili kustodu povjeriti braću koju on ljubi, potrebno je da provincijalni ministar ili kustod ljube Njega (usp Iv 23, 15s). Ljubav prema Kristu čine provincijalnog ministra ili kustoda čovjekom “vizije” za svoju braću, čovjekom nade, pozitivnog i vedrog, koji očima vjere vidi ono što ne može vidjeti fizičkim očim, čovjekom koji je sposoban izreći istinu, nazivajući pravim imenom situacije koje se pojavljuju u njegovoj službi, čovjekom koji je sposoban održati živim karizmatski žar s početka franjevaštva u novim okolnostima današnjeg vjerskog i franjevačkog života.

Ova posljednja točka navodi nas na razmišljanje o jednom osobitom poslanju provincijalnog ministra i kustoda, a na tragu čitanja koje smo slušali: Staviti “Novo vino u nove mješine”. U ovom trenutku kušnja koja se javlja kod provincijalnog ministra ili kustoda u raznim oblicima je “da se gleda s određene udaljenosti”, “da se odgodi za sutra i ostavi drugima” ono što mi trebamo napraviti danas. Aktualni trenutak kroz koji prolazi današnji vjerski život i na osobit način naš život zahtjeva od nas donošenje odluka, nekad možda i nepopularnih, koje će doprinijeti oživljavanju našeg načina života i našeg poslanja. Od nas se zahtijeva da ulijemo “novo vino” naše karizme u “nove mješine”, u strukture koje ću tu karizmu osnažiti i učiniti je prepoznatljivom i muškarcima i ženama današnjeg vremena.

Na osobit je način bitno i važno shvatiti da, ako “treba nešto učiniti” i ako je nužno brzo činiti kako bi se prekinulo djelovanje po inerciji  koje šteti poslanju i evanđeoskoj kvaliteti života, to “nešto” ne može biti učinjeno na bilo kakav način. Premda franjevačka religioznost pokazuje slabosti i trpi određene prijetnje, ima također svojih snažnih točaka i živi u trenutku koje nudi brojne mogućnosti. Danas smo više nego ikad potrebni provincijalnog ministra i kustoda koji će znati zadržati razborit stav na temelju teološke vizije stvarnosti.

.

Duhovni i apostolski život

U takvom trenutku restrukturiranja u kojem se sada nalazimo držim da je važno podsjetiti da je od saveza koja će nas još više ujediniti važnije restrukturiranje koje će nas prilagoditi i organizacijski na novu situaciju, a još važnije od toga je uvijek potreban proces njegovanja duhovnog i apostolskog života kako bi se popularizirao život čiji smo svjedoci. To podrazumijeva promjenu ciljeva i prioriteta i uvođenje novih projekata koji će ponuditi odgovor na nove situacije. Stoga se ne smije misliti samo na restrukturiranje djela i radova. Nephodno je njegovati naš način života imajući na umu da je potrebno unijeti živost u sve što radimo, da je prema našoj karizmi živahnost način života koji ispunjava i imati uvijek na umu da izvor vitalnosti nije u godinama i broju nego u Gospodinu. ”Ne spasava kralja vojska mnogobrojna, ne spasava velika sila junaka. Isprazno se od konja nadati spasenju, jačina njegova ne izbavlja”. (Ps 33).

.

Uzor provincijalni ministar

Imati poleta znači biti od Gospodina i za Gospodina, znači dozvoliti mu da nas on stvarno vodi i u njegove ruke staviti naše siromaštvo. Kada živimo od Izvora, imamo ispunjen život, život pun novosti koji se sastoji istodobno i od vjernosti i kreativnosti. A baš s izvora moramo i možemo uliti “novo vino u nove mješine”. Nadalje, u tom je procesu značajno imati osobu koja će odrediti ritam restrukturiranja tako da on vodi prema procesu unutarnje revitalizacije, počevši od osoba, a ta osoba treba na prvom mjestu biti provincijalni ministar ili kustod.

Proces ulijevanja “novog vina u nove mješine” nije jednostavan i ne može se realizirati preko noći. Dok on traje, pozvani smo ne okretati leđa Riječi Božjoj i uspravno prolaziti kroz život (usp Sal 49) što podrazumijeva preuzimanje osobnih i institucionalnih zadataka, preobraćenje tj. vjerovanje Evanđelju (uspMk1,15) kako nas je podsjetilo čitanje koje nas je uvelo u današnje Evanđelje.

Uz posredovanje svetih mučenika iz Maroka čiji blagdan danas slavimo neka nam Gospodin udijeli milost da u nove mješine uzmognemo staviti novo vino."

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas509
Ovaj mjesecOvaj mjesec22704
UkupnoUkupno7637582

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 56