Oproštajna riječ provincijala fra Željka Tolića od nadbiskupa Ante Jurića

Provincijal dr. fra Željko Tolić u oproštajnoj riječi od nadbiskupa Ante Jurića u konkatedrali u Splitu u subotu, 24. ožujka 2012. rekao je:

"Minulo je pet godina otkako smo se – u istom ovom crkvenom vremenu (korizmi), u istom mjesecu (ožujku) i na ovom istom mjestu (konkatedrali sv. Petra) – oprostili od dugogodišnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa Frane Franića, smjerno moleći Krista, Kralja slave, da mu kao svome vjernom slugi udjeli vječni mir u društvu svojih svetih i izabranih.

Kako bijaše tada, tako je i danas: ista je misao i isti je smisao, ista ljubav i poštovanje, ista nam je nakana i isto predanje – smjerno moliti Krista, Kralja slave, da Dujmovu nasljedniku i svome odanom slugi, mons. Anti Juriću, splitsko-makarskom nadbiskupu i metropoliti u miru udjeli vječni mir te mu podari nagradu udjela u nebeskom životu svojih svetih i vjernih.

Zasigurno su se u mnogima od nas, kad smo čuli vijest o smrti nadbiskupa Jurića, pojavile slike pokojnog Nadbiskupa dok je udjeljivao sakramente, dok je propovijedao, dok se, uz onaj njegov neizostavni i blagi osmjeh, s nama pozdravljao, dok je poticao i hrabrio, dok je uzdizao i razvedravao. Da, bile su mnoge prigode i zato se pojavljuju i mnoge slike. Iako sam puno puta imao čast biti u Nadbiskupovoj blizini, ipak mi je jedna slika neizbrisiva. Ona je upravo iz ove konkatedrale, kad su naši odgojitelji, 25. lipnja 1990., stojeći pred nadbiskupom Jurićem izgovarali: «Postulat sancta Mater Ecclesia, ut hos presentes diaconos ad onus presbyterii ordinetis». «Scisne illos dignos esse?», upitao je Nadbiskup. I nakon što je čuo potvrdan odgovor, zaredio je nas đakone, redovničke i dijecezanske, za svećenike Svete Majke Crkve. Slika neotklonjiva, kao što ostaje neotklonjiv čin polaganje njegovih ruku na naše glave; slika neosušiva, kao što je neosušivo i sveto ulje kojim je nadbiskup Jurić pomazao tada naše mladomisničke ruke.

No nisam samo ja u kojem se je nadbiskup Jurić nastanio. Tu su i sva moja braća iz Provincije, ona iz samostana i sa župa, odgojnih zavoda i studentskih klupa; sva braća, pojedinačno i skupno, u kojima se nadbiskup Jurić trajno smjestio, udomio i nastanio kao nadbiskup, kao Pastir, duhovnik i prijatelj. U provincijskoj pismohrani naišao sam na mnoge dokaze u kojima Nadbiskup čestita, potiče i promiče, imenuje i razrješuje, povjerava i odobrava, bilo da se radi o pojedinoj braći ili Provinciji općenito. Nadbiskup Jurić bio je ugodan i mio, bio je blag i bio nam je drag. Takva je pojava bio, u takvoj će nam uspomeni i ostati.

Zato, u svoje osobno ime te u ime cijele Provincije Presvetog Otkupitelja, izražavam iskrenu kršćansku sućut Vama nadbiskupe Marine. A preko Vas i cjeloj Nadbiskupiji i Metropoliji, Hrvatskoj biskupskoj konferenciji i hrvatskom narodu.

Koristim prigodu da, kao predsjednik Južnoslavenske koferencije provincijala (Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine), iskažem sućut i bratsku blizinu i u ime provincijala spomenute Konferencije i njihovih Provincija te da u ime svih nas i naših Provincija zahvalim Bogu za divan lik i djelo dragog nam nadbiskupa Jurića.

Duše rastužene ali i duha ponosna molim za pokoj vječni u Bogu njegovu i Bogu našemu!"

Fra Željko Tolić, provincijal

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas514
Ovaj mjesecOvaj mjesec17283
UkupnoUkupno7632161

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 38